Ζωγράφου: Βόμβα από τα παλιά βλέπουν οι Αρχές πίσω από τον εκρηκτικό μηχανισμό - Τα κοινά στοιχεία
Προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛΑΣ για τον εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στην έδρα των ΜΑΤ στην περιοχή του Ζωγράφου που εξουδετερώθηκε τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN οι αρχές καταλήγουν συμπέρασμα ότι η βόμβα έχει «κάτι από τα παλιά».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στην Κατεχάκη στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας και στην οποία ανέλυσαν όλα τα δεδομένα τα οποία είχαν από τη βομβιστική ενέργεια, η οποία έχει ανησυχήσει αρκετά τις Αρχές καθώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την οποία είχαν τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.
Οι αρχές καταλήγουν στο ότι έχουν να κάνουν με κάτι από τα παλιά αλλά με εκτέλεση που έγινε τώρα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός θυμίζει παρά πολύ εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, με τη μόνη διαφορά που παραθέτουν οι αξιωματικοί είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν δυο τάπερ αντί για ένα. Το υλικό και η συνδεσμολογία παραπέμπει στο ότι κάποιος από τα παλιά που έχει ασχοληθεί με την τρομοκρατία ήταν αυτός που πέρασε την τεχνογνωσία ωστόσο ο τρόπος δράσης δείχνει κάτι από τώρα. Όπως εξηγούν, είτε έχουμε να κάνουμε είτε
Οπότε λένε είτε έχουμε να κάνουμε με κάποιους πειραματισμούς μιας καινούργιας οργάνωσης ή έχουμε μια εξέλιξη μιας οργάνωσης η οποία επιχείρησε πριν δυο χρόνια να χτυπήσει τα δικαστήρια με μια βόμβα που ήταν χαμηλής δυναμικής και δεν είχε καταφέρει να εκραγεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι καινούργιο που θέλει προσοχή και παρακολούθηση.
Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων:
Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα
Ένα αρκετά ισχυρό εκρηκτικό, τη ζελατοδυναμίτιδα περιείχει ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξουδετερώθηκε έξω από την είσοδο της έδρας των ΜΑΤ, στην Πολυτεχνειούπολη.
Η ζελατοδυναμίτιδα είναι φτηνή και εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες. Η ύλη καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια.
Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη και πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Ασπρόπυργος: Δικογραφία για εγκληματική οργάνωση σε βάρος 4 Ρομά - Συνελήφθη 20χρονος
Νέο χτύπημα στους «πειρατές» της συνδρομητικής - Συνελήφθη 54χρονος