Η ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΤΟ

Βασίλης Καρράς: Θρήνος για τον θρύλο του λαϊκού τραγουδιού - Υπόκλιση από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Βασίλης Καρράς: Η φωνή που ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους, ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής και σπουδαίος άνθρωπος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών
9'

Τον έλεγαν «άρχοντα». Όταν ανέβαινε στην πίστα, βουνά από λουλούδια απλώνονταν στα πόδια του. Η βαθιά, λαϊκή φωνή του Βασίλη Καρρά, που συντρόφευσε εκατομμύρια Έλληνες και γενιές, σίγησε για πάντα σε ηλικία 70 ετών. Η παρακαταθήκη του ωστόσο παραμένει και θα παραμείνει για πάντα.

Κανείς δεν είχε να πει στην τεράστια καριέρα του Βασίλη Καρρά, με διάρκεια 50 και πλέον ετών, το παραμικρό. Ούτε μια κακία, ούτε μια κουβέντα παραπάνω. Πάντα γνήσιος και χαμηλών τόνων, έδωσε την μάχη του με τον καρκίνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μια μάχη που έμελλε να χαθεί παραμονή Χριστουγέννων στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής νοσούσε με κορονοϊό, κάτι που επιδείνωσε ραγδαία την ήδη εύθραυστη κατάσταση της υγείας του. Άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της 24ης Δεκεμβρίου, έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του Χριστίνα και την κόρη του Ειρήνη.

Όπως μετέδωσε το OPEN, η κηδεία του τραγουδιστή θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας.

Αυτή ήταν άλλωστε και η τελευταία επιθυμία του Βασίλη Καρρά ο οποίος είχε προσφέρει μεγάλο έργο στον τόπο του και τον αγαπούσε πάρα πολύ.

«Καλό ταξίδι άρχοντα»

Όπως ήταν φυσικό, με το που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, όλοι οι φίλοι και συνάδελφοί του θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του με συγκινητικές αναρτήσεις στα social media.

Όπως ο Χρήστος Δάντης ο οποίος ανέβασε ένα βίντεο από το στούντιο όπου τραγουδούσε μαζί με τον Βασίλη Καρρά σε ντουέτο. Τα λόγια του κάτω από την ανάρτησή του προκάλεσαν συγκίνηση. Δείτε παρακάτω:

Συντετριμμένος από τον χαμό του Βασίλη Καρρά όμως είναι και ο Κωνσταντίνος Παντελίδης ο οποίος είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον κορυφαίο λαϊκό τραγουδιστή:

Δείτε στην gallery τα συγκινητικά μηνύματα επώνυμων φίλων του μεγάλου Βασίλη Καρρά:

Βασίλης Καρράς: Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατό του - «Σίγησε μια γνήσια λαϊκή φωνή»

«Μια γνήσια λαϊκή φωνή σίγησε. Και ένας γνήσιος Μακεδόνας, ο Βασίλης Καρράς, δεν είναι πια ανάμεσά μας».

Με αυτές τις λέξεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον θάνατο του Βασίλη Καρρά την παραμονή των Χριστουγέννων.

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Μία γνήσια λαϊκή φωνή σίγησε. Και ένας γνήσιος Μακεδόνας, ο Βασίλης Καρράς, δεν είναι, πια, ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους για τους οποίους τραγούδησε. Καθημερινός άνθρωπος και ο ίδιος, νομίζω πως δεν θα ήθελε μεγάλα λόγια σε αυτόν τον αποχαιρετισμό. Αλλά με τις νότες του και την απλότητά του να μείνει στη μνήμη μας βαθιά. Βαθιά όσο ήταν και η φωνή του. Συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στους αμέτρητους φίλους του».

Βασίλης Καρράς: Η τεράστια καριέρα του θρυλικού τραγουδιστή

Ο Βασίλης Καρράς υπήρξε επί δεκαετίες ένας από τους δημοφιλείς λαϊκούς τραγουδιστές με τους χιλιάδες θαυμαστές του να γεμίζουν κάθε χώρο όπου εμφανιζόταν.

Ο τραγουδιστής είχε καταφέρει κάτι μοναδικό εκτός από το να γεμίζει νυχτερινά κέντρα. Είχε πετύχει να μπει στο βιβλίο Γκίνες όταν μάζεψε 17 χιλιάδες κόσμο στο στάδιο Arena στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ ακόμα 5.000 θεατές, έμειναν απέξω καθώς δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος καλλιτέχνης που κατάφερε να γεμίσει το συγκεκριμένο στάδιο.

Ο Βασίλης Καρράς, κατά κόσμον Βασίλης Κεσογλίδης γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12 Νοεμβρίου 1953. Έχει δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Σε ηλικία 10 χρόνων πήγε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

Το ντεμπούτο του σε νυχτερινό κέντρο έγινε το 1969, ο ίδιος ήταν μόλις 16 ετών όταν πάτησε το πόδι του σε πάλκο και συγκεκριμένα στο νυχτερινό κέντρο Πρόσφυγας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε εργασθεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του Εγώ αγάπη μου, εγώ.

Η επαγγελματική του καριέρα άρχισε από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια κατέκτησε την Αθήνα και όλους τους Έλληνες που αγαπούν το λαϊκό τραγούδι εντός και εκτός συνόρων.

Οι δίσκοι του έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος Μ' έχεις Κάνει Αλήτη, που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.

Ο Βασίλης Καρράς είχει συνεργαστεί με πλήθος συνθετών και στιχουργών, όπως ο Δημήτρης Ρακιτζής, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης και ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.

Επίσης είχε κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης καθώς και με τον Γιώργο Κακοσαίο.Με τους περισσότερους από αυτούς είχε συνεργαστεί σε ζωντανά προγράμματα.

Εκτός από τραγουδιστής ο Βασίλης Καρράς ήταν επίσης συνθέτης και στιχουργός έχοντας γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.

Επίσης, εκτός από το τραγούδι ο Βασίλης Καρράς αγαπούσε πολύ και τη φάρμα που είχε δημιουργήσει και αποτελούσε το προσωπικό του καταφύγιο. Το Κτήμα Καρράς βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων στους πρόποδες του Παγγαίου και ξεκίνησε την πορεία του τη δεκαετία του 2000, παράγοντας όσο πιο αγνά προϊόντα όπως ελιές, κεράσια, σύκα, σταφύλια, καρύδια, κ.ά.

Βασίλης Καρράς: Το όνειρό του που έμεινε μισοτελειωμένο για το «χωριό της Ειρήνης»

Λίγο έξω από την Καβάλα, στην πλαγιά του Λόφου Καρδίας, με θέα στον Θερμαϊκό και περιστοιχισμένο από 3.500 δέντρα, ο Βασίλης Καρράς κατάφερε να δημιουργήσει ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό με έντονα λαογραφικά στοιχεία, το ονόμασε Ειρήνη, λόγω της κόρης του, που εδώ και μία δεκαετία έγινε ο πόλος έλξης των φίλων του, αλλά και εκατοντάδων κόσμου, που το επέλεξαν για αποδράσεις, για γάμους, βαφτίσεις και τις ιδιαίτερες προσωπικές τους στιγμές.

Ο δημοφιλής τραγουδιστής, που είχε φτιάξει και το προσωπικό του ησυχαστήριο στο «Χωριό της Ειρήνης», φρόντιζε να περνάει μεγάλα χρονικά διαστήματα εκεί, όταν δεν εργαζόταν.

Με πολύ μεράκι και αγάπη, και βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, έφτιαξε έναν επίγειο παράδεισο που διέθετε πισίνες, γήπεδα τένις, πάρκινγκ 4.000 θέσεων, αίθουσες εκδηλώσεων, εστιατόριο, λαογραφικό μουσείο, και τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να ανακαλύψουν την καλλιέργεια λαχανικών αλλά και την εκτροφή ζώων.

Βασίλης Καρράς: Η ιστορία πίσω από το «Άστη να λέει» με τους Πυξ Λαξ - O όρος για να το πει

Το 1993 οι Πυξ Λαξ είχαν γίνει οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού, το οποίο γέμιζε κάθε χώρο που εμφανιζόταν η δημοφιλής μπάντα. Ο Μάνος Ξυδούς που είχε συναντηθεί με το συγκρότημα είχε γράψει το τραγούδι «Άστην να λέει» για τον Στράτο Διονυσίου και τον δίσκο των Πυξ Λαξ, «Ο Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί».

Όμως ο Στράτος είχε «φύγει» από τη ζωή και οι Πυξ Λαξ έψαχναν τον τραγουδιστή που θα το έλεγε, καθώς ήθελαν μια λαϊκή φωνή. Αυτό που έψαχναν το βρήκαν στην αυθεντική και λαϊκή φωνή του Βασίλη Καρρά.

«Ήμουν στον διάδρομο της Minos και εκεί συναντιέμαι με τον συγχωρεμένο τον Μάνο [Ξυδούς] και μου λέει "έχουμε γράψει ένα τραγούδι Βασίλη". Του λέω "ποιος;". Μου λέει "έχω κάνει ένα γκρουπάκι, τους Πυξ Λαξ"», είχε πει ο λαϊκός τραγουδιστής στη Μηχανή του Χρόνου.

Ο Καρράς δέχτηκε να ακούσει το τραγούδι που του ανέφερε ο Ξυδούς. Όταν ο τραγουδιστής άκουσε αρχικά το κομμάτι παιγμένο με μια κιθάρα και ροκ ήχο, αντέδρασε και αρνήθηκε να το πει, καθώς πίστευε ότι δεν του πήγαινε.

«Μου το έδωσαν σε μια κασέτα και το άκουγα για περίπου δύο μήνες. Ήταν με κιθάρα μόνο και προσπαθούσα να το κάνω δικό μου, αλλά δεν μου καθόταν να το κάνω» είχε πει ο Καρράς στην εκπομπή Έχει γούστο.

Όταν ο παραγωγός Αχιλλέας Θεοφίλου τού τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει πώς του είχε φανεί, ο Καρράς εξέφρασε του προβληματισμούς του: «Δεν μπορώ να το καταλάβω, μήπως είναι προχωρημένο για εμένα;».

Εκείνη την περίοδο ο Καρράς εμφανιζόταν στη Θεσσαλονίκη, και όπως ήταν ξενυχτισμένος και άυπνος πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στην Αθήνα, φτάνοντας στο στούντιο 10 το πρωί. Ο όρος του για να πει το τραγούδι ήταν να τον περιμένει στο στούντιο ένα σπέσιαλ ουίσκι. «Ένας όρος ευπρόσδεκτος από το συγκρότημα», θυμάται ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλώντας στον Χρίστο Βασιλόπουλο και τη Μηχανή του Χρόνου.

Μάλιστα, μόλις το άκουσε στο στούντιο τού άρεσε πάρα πολύ και ξεκίνησαν να το προβάρουν. Μέσα σε 6 λεπτά το κομμάτι είχε τελειώσει, με τη δεύτερη φορά που το είπε ο Καρράς.

Βασίλης Καρράς: Αυτό είναι το τελευταίο του τραγούδι - Ακούστε το «Χύμα στο Κύμα»

Δυο μήνες πριν πεθάνει, ο Βασίλης Καρράς κυκλοφόρησε το τελευταίο του τραγούδι με τίτλο «Χύμα στο Κύμα», σε στίχους του Βασίλη Γιαννόπουλου και μουσική του Βασίλη Δαραμούσκα.

Ακούστε το τελευταίο τραγούδι του Βασίλη Καρρά:

Σχετικές ειδήσεις