Νέα στοιχεία για την πατροκτονία στα Καλύβια: Η μαρτυρία «άλλοθι» για τον δράστη
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της πατροκτονίας στα Καλύβια Θωρικού.
Ο 16χρονος δράστης μετά την απολογία του ενώπιον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, παρά μόνο ορίστηκε επιμελητής να επιβλέπει την πορεία του.
Ο ανήλικος αποκάλυψε την κακοποίηση που βίωνε δίπλα στον πατέρα του όλα τα χρόνια, με τη δικαιοσύνη να αποφασίζει να του δώσει μία δεύτερη ευκαιρία, χωρίς να του στερήσει την ελευθερία του. Ένα γράμμα όμως, από τους καθηγητές του 16χρονου φέρεται πώς συνέβαλε επίσης στην απόφαση για τον 16χρονο πατροκτόνο.
«Αυτός ο δράστης άξιζε την στήριξή μας»
Το παιδί ήταν κακοποιημένο, όμως το ίδιο δεν είχε μιλήσει ποτέ στους καθηγητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το καλοκαίρι πήγαινε στο σχολειο με μακρυμάνικες μπλούζες. Μία καθηγήτριά του μίλησε στο MEGA και είπε: «Οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου στηρίζουμε τον μαθητή μας, γιατί φαίνεται ότι έιναι ένα τραγικό θύμα μίας παρατεταμένης ενδοοικογενειακής βίας. Το σχολείο εκτός από χώρος εκπαίδευσης είναι μία αγκαλιά και ένα καταφύγιο για όποιον το χρειάζεται. Νομίζω ότι σώσαμε μία ψυχή με την επιστολή που δώσαμε στην ανακρίτρια. Δεν στηρίξαμε οποιονδήποτε δράστη. Αυτός ο δράστης άξιζε την στήριξή μας. Ήταν γενναία η απόφαση της δικαιοσύνης να τον αφήσει ελεύθερο. Είναι ένα τσακισμένο παιδί. Από μαρτυρίες μαθητών τις οποίες συνδύασα, έμαθα για αυτήν την συγκυρία, καθώς ο ίδιος δεν μιλούσε. Αν το είχε κάνει θα το είχαμε καταγγείλει. Τον έβλεπα που φορούσε μακριά ρούχα. Οι συμμαθητές και οι φίλοι του μου είπαν για τα σημάδια που έκρυβαν τα ρούχα».
Η μαρτυρία-κλειδί
Η μητέρα του 16χρονου δήλωσε επίσης ότι βίωνε για χρόνια κακοποίηση με πολύ ξύλο για ασήμαντες αφορμές από τον πατέρα των παιδιών της, ενώ και ο σύντροφός της κατέθεσε ότι η γυναίκα έπεφτε θύμα κακοποίησης πολλές φορές από τον πρώην σύζυγό της.
Συνεχείς αφορμές για καυγάδες και ξύλο, απειλές και ψυχολογικός πόλεμος απέναντι στον γιο του αλλά και την πρώην σύντροφό του, ενώ μία σοβαρή μαρτυρία από μία γυναίκα, ενήλικη πλέον έρχεται να συμπληρώσει την δικογραφία. Συγκεκριμένα, η γυναίκα κατήγγειλε ότι όταν ήταν περίπου 11 ετών είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση από τον δολοφονηθέντα. Η νεαρή πλέον γυναίκα δεν είχε καταγγείλει τότε το περιστατικό, ωστόσο τώρα ήρθε η ώρα να το αποκαλύψει, ρίχνοντας φως στο ποιόν του θύματος.
Νέστωρ Κουράκης: «Ο νομοθέτης και οι δικαστές υπό προϋποθέσεις προσπαθούν να αποφύγουν τον εγκλεισμό ανηλίκων»
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Δρα Νέστωρ Κουράκη, πανεπιστημιακό και συγγραφέα, ομότιμο καθηγητής εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ο οποίος έχει ειδικότητα μεταξύ άλλων και στο Ποινικό Δίκαιο,προκειμένου να μας εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση.
«Από τη νομική εμπειρία μας, και μελετώντας σχετικές αποφάσεις, μπορούμε να πούμε ότι τόσο ο νομοθέτης όσο και οι δικαστές είναι πολύ «φειδωλοί» στο να κλείνουν ανηλίκους στη φυλακή. Για αυτό μάλιστα ο νόμος επιτρέπει τον εγκλεισμό μόνο από τα 15 έτη και πάνω.
Το σκεπτικό είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτική, διότι έχει παρατηρηθεί ότι μετά τον εγκλεισμό, οι ανήλικοι όταν αποφυλάκιζονται γίνονται χειρότεροι. Ο λόγος για αυτό είναι προφανής κι έχει να κάνει κυρίως με τις συναναστροφές με τους άλλους κρατουμένους, οι οποίοι συχνά είναι ενεργά εγκληματικά στοιχεία, κι εκεί λοιπόν ο ανήλικος μπορεί εύκολα να μάθει το «modus operandi» για διαφόρων τύπων έγκλημα», εξηγεί ο νομικός.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση του 16χρονου», συνεχίζει ο καθηγητής, «μεγάλο ρόλο έπαιξε, από τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κακοποιητική συμπεριφορά, που αποδεδειγμένα υπέστη ο ανήλικος και η οικογένειά του, από τον πατέρα. Αυτή η βάναυση κακοποίηση φαίνεται ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από εισαγγελέα και ανακριτή».
Ήταν μάλιστα τόσο σίγουροι για την απόφασή τους, που η απολογία του 16χρονου κράτησε μόλις 15 λεπτά, ενώ εισαγγελέας και ανακριτής «ήταν βέβαιοι ότι δεν κρίνεται επικίνδυνος για να επαναλάβει το έγκλημα, και για αυτό δεν του επέβαλαν καν περιοριστικούς όρους», όπως σχολιάζει ο Νέστωρ Κουράκης.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε», συνεχίζει, «ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα είναι για τους ανηλίκους αναμορφωτικό, δηλαδή στόχο δεν έχει την τιμωρία, αλλά τον σωφρονισμό και τη διαπαιδαγώγηση. Όταν λοιπόν προφυλακίζεται ένας παραβατικός ανήλικος, αυτό γίνεται με σκοπό όχι τόσο πολύ να προφυλαχθεί η κοινωνία από τη δράση του, αλλά κυρίως να αποβάλει ο ίδιος τα όποια εγκληματικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Αυτό ωστόσο, όπως σας ανέφερα και γνωρίζουν και οι δικαστές καλά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά δε όταν το παιδί έχει μεγαλώσει σε ένα εγκληματογόνο περιβάλλον»...
Ωστόσο, όπως μας ενημερώνει ο εγκληματολόγος, η ραγδαία αύξηση της παιδικής παραβατικότητας -και βαριάς εγκληματικότητας- που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οδηγεί τον νομοθέτη αναγκαστικά στην αναστροφή της παραπάνω λογικής, της έμφασης δηλαδή στην προστασία του ανηλίκου και της επικέντρωσής του στην προστασία της κοινωνίας.
Για αυτό, ο νέος νόμος, η διαβούλευση του οποίου τελειώνει αύριο, προβλέπει την αλλαγή του άρθρου 127 του Ποινικού Κώδικα, κι ενώ μέχρι τώρα ήταν πολύ συγκεκριμένες οι κατηγορίες των εγκλημάτων που μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον εγκλεισμό του ανηλίκου, από εδώ και πέρα προβλέπεται να γίνει πολύ πιο εύκολο ο ανήλικος, σε περίπτωση κακουργήματος, να προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη του.
«Ο νομοθέτης προσπαθεί να βρει τη μέση οδό, ανάμεσα στην προστασία της κοινωνίας και στη σωφρονιστική μεταχείριση των παραβατικών ανηλίκων», καταλήγει ο Νέστωρ Κουράκης.