Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι κατέρριψε δέκα ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε και τους δέκα ρωσικούς πυραύλους Kinjal που εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον της

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι κατέρριψε δέκα ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal
2'

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε και τους δέκα ρωσικούς πυραύλους Kinjal που εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον της, γεγονός που αποτελεί «ρεκόρ», με τη βοήθεια του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μολονότι αυτά τα υπερηχητικά βλήματα είχαν παρουσιαστεί ως «ανίκητα» από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σήμερα, η πολεμική αεροπορία (…) κατέρριψε δέκα πυραύλους Kinjal Kh-47M2 με τη βοήθεια του συστήματος Patriot. Αυτό είναι ρεκόρ», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι.

«Αν οι πύραυλοι είχαν πετύχει τους στόχους τους, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», πρόσθεσε.

Καθώς έχουν ενταθεί οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία «χρειάζεται περισσότερα συστήματα» αντιαεροπορικής άμυνας και «βλήματα για αυτά», πρόσθεσε ο Ζαλούζνι. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι ο εχθρός θα σταματήσει εδώ», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2023 ότι κατέρριψε για πρώτη φορά έναν ρωσικό πύραυλο Kinjal, που πετά με ταχύτητα πενταπλάσια εκείνης του ήχου, δηλαδή με πάνω από 6.000 χλμ./ώρα, χάρη σε ένα αμερικανικό σύστημα Patriot που είχε παραλάβει τον προηγούμενο μήνα. Ο ουκρανικός στρατός, που διαθέτει και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (Iris-T και SAMP-T) ανέφερε στη συνέχεια ότι αποκρούστηκαν και άλλοι τέτοιοι πύραυλοι. Έξι καταρρίφθηκαν ταυτόχρονα τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι πύραυλοι αυτοί εκτοξεύονται από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη MiG-31.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία φαίνεται ότι έκανε μια πολύμηνη «παύση» στη χρήση αυτών των όπλων. «Στις 14 Δεκεμβρίου 2023, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, εκτόξευσε πιθανότατα έναν βαλλιστικό πύραυλο AS-24 KILLJOY» (όπως τους αποκαλεί το ΝΑΤΟ), σημείωσε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Αφού ξεκίνησε ο πόλεμος, πριν από περίπου δύο χρόνια, η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτούς τους πυραύλους για να πλήττει σημαντικούς, καλά προφυλαγμένους στόχους, ωστόσο πολλοί από αυτούς αστόχησαν ενώ η Ουκρανία κατάφερε επιτυχώς να αποκρούσει κάποιες από αυτές τις επιθέσεις, σύμφωνα πάντα με το Λονδίνο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή