Παπαδόπουλος για σεισμό στο Λεωνίδιο - «Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε»
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραμένει στο Τόκιο, σε ανάρτησή του, σχολίασε τα πρωινά Ρίχτερ
Αναστάτωση προκάλεσε νωρίς το πρωί ο σεισμός στο Λεωνίδιο, με τους σεισμολόγους να επισημαίνουν πως είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν πρόκειται για τον κύριο.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραμένει στο Τόκιο, σε ανάρτησή του, σχολιάζοντας τα πρωινά Ρίχτερ, σημείωσε πως «Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε».
“Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί” τονίζει στην ανάρτησή του και προσθέτει:
“Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό“.
Ο σεισμός αυτός ήρθε μετά από μια σειρά μικρότερων σεισμών στον Αργολικό κόλπο. Για την ακολουθία αυτή αλλά και για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό μίλησε στο Newsbomb.gr o διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ 16 χιλιόμετρα του Λεωνιδίου σε απόσταση 101 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Αθηνών σε θαλάσσιο χώρο» ανέφερε αρχικά ο κ. Χουλιάρας για το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.
Σχετικά με τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις που έγιναν στον Αργολικό Κόλπο ο σεισμολόγος ανέφερε: «Υπάρχουν σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι νωρίς να μιλάμε για κύριους σεισμούς. Παρακολουθούμε την ακολουθία των σεισμών που είναι σε εξέλιξη».
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο - Σεισμικές δονήσεις νωρίτερα στον Αργολικό Κόλπο
Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου στην Αργολίδα.
Μετά τα 4,8 Ρίχτερ ακολούθησαν τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις με τον Αργολικό Κόλπο να βρίσκεται στον «χορό» των Ρίχτερ. Οι σεισμοί ήταν μικρότεροι και μεγέθους 3.2, 2.5 και 2.7 Ρίχτερ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και νωρίς το πρωί της Τρίτης 16 Ιανουαρίου αισθητές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού Κόλπου κοντά σε Κρανίδι και Λεωνίδιο. Οι σεισμοί ήταν μεγέθους από 2.6 έως 3.3 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τις αναφορές που συγκεντρώνει το EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.
Λέκκας: Πολύ νωρίς να ξέρουμε αν ο σεισμός στο Κρανίδι ήταν ο κύριος
Τη σεισμική ακολουθία που προηγήθηκε μέχρι τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Κρανίδι περιέγραψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, τονίζοντας ότι παρακολουθείται η σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή.
Γκανάς:«Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα»
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.
«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε», πρόσθεσε ο κ. Γκανάς.
«Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» σημείωσε.