Ζάκυνθος: Άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση - Χωρίς νερό 1.500 νοικοκυριά
Άγνωστο είναι πότε θα λειτουργήσει ξανά το δίκτυο υδροδότησης στην πόλη της Ζακύνθου, τόνισε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Στασινόπουλος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης (17/01/2024). Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.500 νοικοκυριά - επομένως πολλαπλάσιοι κάτοικοι- έχουν μείνει χωρίς νερό.
Ακόμα και να γίνει μεταφορά νερού με υδροφόρες, σε δύο ημέρες τα ίδια σπίτια θα χρειάζονται επανατροφοδοσία, πρόσθεσε ο Δήμαρχος, στοιχείο που δείχνει πόσο πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διένειμε την Τρίτη, 10.000 μπουκάλια νερού στους κατοίκους.
Δεκάδες κάτοικοι καθημερινά, αιτούνται για τη δωρεάν λήψη νερού από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΖ και του Δήμου, όμως, δεν καταφέρνουν να εξυπηρετηθούν. Για το λόγο αυτό, η ΔΕΥΑΖ ανακοίνωσε πως αλλάζει ο τρόπος διανομής του νερού και θα ανακοινώνεται μία ημέρα πριν, το ημερήσιο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας κατά την διάρκεια της οποίας υδροφόρες θα ανεφοδιάζουν με νερό οικίες και επιχειρήσεις κατά οδούς.
Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές υδροφόρες χρεώνουν έως και 70 ευρώ για κάθε βυτίο. Επίσης, οι κάτοικοι επιβαρύνονται με έξοδα επισκευής σωληνώσεων και δεξαμενών που ήδη έχουν υποστεί ζημιές.
Αρκετοί κάτοικοι της πόλης της Ζακύνθου παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας άμεσα δωρεάν παροχή νερού με επίταξη των ιδιωτικών υδροφόρων και αποζημιώσεις για τις ζημιές.
Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει το Σάββατο (20/01/2024) στις 11:00, παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο. Διεκδικεί από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή να εγκατασταθεί κλιμάκιο τεχνικών από τα συναρμόδια Υπουργεία για την άμεση αποκατάσταση του δικτύου και την προμήθεια των κατοίκων με νερό, να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για τον πλήρη και σωστό καθαρισμό (ντεπόζιτων, σωληνώσεων κ.α.) με έξοδα του Δήμου, αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν ζημιές, να αντικατασταθεί πλήρως το απαρχαιωμένο, άκρως επικίνδυνο δίκτυο, καθώς και να επεκταθεί, ώστε να καλύψει το σύνολο των αναγκών του νησιού με συνεχή παροχή.