Παναγιώτης Βαρώτσος: «Η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία»

Τι ανέφερε ο καθηγητής για πιθανό μεγάλο σεισμό σε Ελλάδα και Τουρκία.
2'

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «χτύπησε» την Ιαπωνία το πρωί της Πρωτοχρονιάς, έχοντας ως αποτέλεσμα να «χάσουν» τη ζωή τους πάνω από 161 άνθρωποι, ενώ, δεκάδες άλλοι θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος, υπογράμμισε πως «η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει και ενημερώσει εγκαίρως» για τον μεγάλο σεισμό στη νησιωτική χώρα, μιλώντας εχθές το βράδυ (21/01) στην ΕΡΤ.

«Η επιστημονική κοινότητα είχε ενημερωθεί για μία εργασία μας, η οποία δημοσιεύθηκε την 5η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Αυτή είναι σε συνεργασία με την ιαπωνική ομάδα, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τους Ιάπωνες. Από το 1984, συνεργαζόμαστε διαρκώς με τους Ιάπωνες και αυτή η εργασία έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, αλλά ήταν εστιασμένη στην Ιαπωνία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Βαρώτσος ανέφερε, επίσης, ότι Συμβούλιο της Ευρώπης, επιτροπή του οποίου είχε επισκεφθεί την ομάδα ΒΑΝ, έγινε επίσημη σύσταση, να δημοσιοποιούμε επιστημονικά την πληροφορία όταν ο σεισμός υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ.

«Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της», σημείωσε.

Η εκτίμηση του Παναγιώτη Βαρώτσου για πιθανό μεγάλο σεισμό σε Ελλάδα – Τουρκία

«Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα. Θα έχουμε τη δυνατότητα να το ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε αν το δικό μας δίκτυο λειτουργεί», υπογράμμισε αρχικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναγιώτης Βαρώτσος τόνισε ότι δεν έχει εκπονήσει σχετική εργασία γι’ αυτό το θέμα, αλλά είπε πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, εξίσου μπορεί να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση της τουρκικής μεγαλούπολης. Οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται, είναι από διάφορους με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο», προσέθεσε.

Τέλος, ο καθηγητής Σεισμολογίας γνωστοποίησε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και μάλιστα, παρέχει επιχορήγηση 58.000 ευρώ ετησίως στην ομάδα του. Όχι για αμοιβές, αλλά κυρίως ώστε να προστατεύονται και να επισκευάζονται τα όργανα του δικτύου, τα οποία λειτουργούν στην ύπαιθρο.

Σχετικές ειδήσεις