Τελευταία προειδοποίηση από το Πολυτεχνείο για τις καταλήψεις: «Θα χαθεί το εξάμηνο»

Οι καταλήψεις από τους φοιτητές σε τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα.
4'

Για 3η εβδομάδα, οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

Σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων της περασμένης Πέμπτης καθώς και των μαζικών γενικών συνελεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας που αποφάσισαν καταλήψεις στην πλειοψηφία των σχολών πανελλαδικά, μετά τη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε συντονισμός των γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στο Πολυτεχνείο. Πανελλαδικά, πάνω από 100 σχολές τελούσαν υπό κατάληψη.

Τελευταία προειδοποίηση από το Πολυτεχνείο για το εξάμηνο

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης, η Κοσμητεία της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επεσήμανε πως «είναι θεμιτοί οι προβληματισμοί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όμως, οι καταλήψεις που έχουν αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ, στηρίζουν τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν, αποτελεί αντιακαδημαϊκή και αντιδημοκρατική ενέργεια που δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις».

Η ανακοίνωση της Κοσμητείας και της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Χημικών Μηχανικών

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμούς. Αυτοί είναι θεμιτοί και διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον στρατηγικών ενεργειών από την πλευρά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η διακοπή όμως της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν και ρίχνει νερό στο μύλο όσων προβάλλουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο.

Δε νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα. Επιπλέον, η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι μια ενέργεια απόλυτα αντιακαδημαϊκή (απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση των φυσικών προσώπων, πόσω μάλλον της γνώσης και των ιδεών) και βαθιά αντιδημοκρατική (μία μειοψηφία αποφασίζει και μετά επιβάλλει την άποψή της σε όλους μας με “ομάδες περιφρούρησης” στις εισόδους και ”περιπολίες” στους άδειους διαδρόμους της σχολής).

Εικόνες και πρακτικές οι οποίες δεν ταιριάζουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο που θέλουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε και είναι πλέον ασύμβατες με τη σημερινή εποχή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις».

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Κοσμητείας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Κοσμητείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οποία προστίθεται το πρόγραμμα εξετάσεων, προκειμένου να σωθεί το εξάμηνο.

«Η συνέχιση της κατάληψης στη Σχολή μας, πέρα από τα λειτουργικά προβλήματα τα οποία δημιουργεί σε πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που εκπονούν διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, δημιουργεί πλέον ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας.

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη ανατρέψει κάθε προγραμματισμό των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των μελών της κοινότητάς μας που συνδέονται με την καθημερινή λειτουργία της Σχολής μας. Η εξεταστική περίοδος η οποία με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα έπρεπε να διεξάγεται αυτή την περίοδο, δεν πραγματοποιείται και κάθε πρόσθετη μέρα κατάληψης επιτείνει τις δυσκολίες και δυσχεραίνει την εύρεση λύσης.

Με δεδομένα ότι η διάρκεια του εαρινού εξαμήνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 13 εβδομάδων και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η εκτεταμένη παράταση του ακαδημαϊκού ημερολογίου στους θερινούς μήνες, η οριακή δυνατότητα για την πραγματοποίηση της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου είναι να ξεκινήσει αμέσως, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και να είναι διάρκειας τριών εβδομάδων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη αναρτηθεί (η επί πτυχίω εξεταστική περίοδος θα πραγματοποιηθεί μόλις αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της σχολής).

Σε κάθε άλλη εξέλιξη, η διεξαγωγή της εξέτασης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής και κινδυνεύει ακόμη και να ακυρωθεί. Καλούμε, λοιπόν, σε επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής μας, ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με το έργο μας, τη δράση μας και την ενεργό παρουσία μας σε αυτό», τονίσθηκε στο κείμενο της απόφασης.