ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR: ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΑ 10.000 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΑΡΩΓΗΣ - ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγρότες: «Φουντώνουν» τα μπλόκα παρά τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη - Κλείσιμο δρόμων πριν την Agrotica
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με μπλόκα όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία, παρά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αύξηση της Αρωγής της Θεσσαλίας - «Η εξαγγελία της Αρωγής αφορά ελάχιστους αγρότες, μόνο τους φακέλους που έχουν εκτιμηθεί και κοστολογηθεί οι ζημιές», αναφέρει στο Newsbomb.gr o αγρότης και γεωπόνος από τη Λάρισα, Θοδωρής Τσικρίκας
Να κόψουν τη χώρα στα δύο – παρά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα αυξηθεί η πρώτη αρωγή για τους αγρότες της Θεσσαλίας έως 10.000 ευρώ – απειλούν οι αγρότες της Θεσσαλίας που πρωτοστατούν στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις.
Για τις επόμενες κινήσεις αλλά και τα αιτήματα των αγροτών μίλησε στο Newsbomb.gr, o Θοδωρής Τσικρίκας, αγρότης και γεωπόνος από την Λάρισα.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Έγινε χθες ένα συντονιστικό στον Παλαμά με την συμμετοχή των τριών μπλόκων. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αύξηση της Αρωγής από τα 2.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ αφορά τους φακέλους που έχουν εκτιμηθεί και κοστολογηθεί οι ζημιές. Από τις 17.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο νομό Λάρισας να είναι το 6% δηλαδή 2.000 περίπου αγρότες.
Όσον αφορά την τροπολογία για το ρεύμα δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα για την τιμή της κιλοβατώρας. Τα παλιά δεδομένα ήταν 7 το 17 που ισχύει σήμερα είναι μη βιώσιμο. Επίσης διεκδικούμε να έχουμε μια προτεραιότητα στο net metering ως αγρότες για συμψηφισμό της ενέργειάς μας.
Όσον αφορά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σήμερα μπαίνουν τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα μείνουν για τέσσερις μέρες. Αυτήν τη στιγμή στους δρόμους είναι 5.000 τρακτέρ».
Και πρόσθεσε: «η κινητοποίηση στην Agrotica αναμένεται το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου. Θέλουμε να συνομιλήσουμε να δούμε τι απαντήσεις θα πάρουμε. Εμείς στην Θεσσαλία έχουμε ένα ακόμα αίτημα που διαφοροποιούμαστε από τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας και αφορά την Κάρλα.
Πρέπει να θεσπιστεί το μέτρο που αφορά τα ακαλλιέργητα τεμάχια που έχουν νερό καθώς και ένα άλλο μέτρο που θα αφορά τα ακαλλιέργητα τεμάχια της υπόλοιπης περιφερειακής ενότητας που μπορεί να μην έχουν νερό αλλά έχουν καλυφθεί με φερτά υλικά κ.α.
Τέλος ζητάμε απλούστευση των Οικολογικών Σχημάτων (eco schemes) στα πλαίσια της Νέα ΚΑΠ».
Μπλόκα σε όλη τη χώρα
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.
Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι σήμερα, Τετάρτη (31/01) θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.
Αύριο, Πέμπτη (01/01), 300 τρακτέρ και φορτηγά μελισσοκόμων θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Θεσσαλονίκη.
Στην πορεία θα συμμετάσχουν αγρότες από τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Πιερία, το Κιλκίς και την Ημαθία, που θέλουν να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον κ. Αυγενάκη.
Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί της Πέμπτης από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό, στον δρόμο Σερρών – Θεσσαλονίκης, όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.
Μαρινάκης: Στόχος της πρόσθετης αρωγής η ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών
Για την πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε αρχικά πως «ένας βασικός πυρήνας αιτημάτων έχει να κάνει με τον Daniel και τις καταστροφές που υπέστησαν και οι ίδιοι οι αγρότες και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Μία από τις βασικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η επίσπευση μεγαλύτερου μέρους της προκαταβολής έναντι της οριστικής αποπληρωμής… για να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών».
Όπως εξήγησε: «Εκεί που είχαν πάρει δηλαδή 2.000 ευρώ, όσοι μπουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα και κάνουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκαταβολή δεν θα είναι 2000 ευρώ, αλλά θα αυξηθεί και θα πάει από 5.000 έως και μέχρι 10.000 ευρώ, αναλόγως την περίπτωση».
Ερωτώμενος για το πώς θα οριστεί το μέγεθος της ζημιάς, απάντησε πως: «Υπάρχει μια κλίμακα με βάση τα όσα αρχικά ανακοινώθηκαν μετά τον Daniel και ο λόγος που αρχικά ήταν 2.000 ευρώ και τώρα μεγαλώνει γιατί έχουν γίνει οι πρώτες εκτιμήσεις και είναι ένα ποσό το οποίο φαίνεται ότι είναι η ελάχιστη ζημιά και έτσι έχει νόημα να πάει εκεί η προκαταβολή και στη συνέχεια προφανώς αν υπάρχει και κάτι περισσότερο, θα καταβληθεί».
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στήριξη με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα»
«Τα αιτήματα δεν είναι μόνο τα θέματα της αρωγής είναι και το πετρέλαιο που ειδικά για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς και εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
«Οι παροχές της κυβέρνησης αυτής εξετάζονται συνεχώς. Δίνονται έξτρα χρήματα είτε σε αγρότες είτε σε άλλους επαγγελματίες από το πλεόνασμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας», τόνισε.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, να ικανοποιεί σταδιακά τα αιτήματά τους με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγείλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει», συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και επισήμανε:
«Έτυχε στην κυβέρνηση, την ελληνική και σε όλες τις άλλες κυβερνήσεις να διαχειριστούν αλλεπάλληλες κρίσεις. Τι προσπαθεί λοιπόν να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αυτή; Να αυξάνει τις δυνατότητες, τη δυναμική, την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας παράλληλα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εξαγγελίες που βρίσκονται στον αέρα με στόχο να είναι ευχάριστοι. «Η κοινωνία έχει ωριμάσει. Δεν είναι σε ένα επίπεδο που προφανώς πανηγυρίζει με τόσες πολλές εισαγόμενες κρίσεις. Όμως αντιλαμβάνεται ότι είναι καλύτερο να έχεις μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να λύσει προβλήματα καθημερινά και να της κάνεις και αυστηρή κριτική γι αυτά τα οποία θέλεις να λύσει πιο γρήγορα. Γιατί δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου. Όμως οι πολίτες στήριξαν κατά πλειοψηφία τη Νέα Δημοκρατία. Όχι γιατί τους έλυσε όλα τα προβλήματα, αλλά γιατί άρχισε να απαντάει σε πολλά προβλήματά τους και της καθημερινότητας και διαχρονικά προβλήματα που δεν συζητούσαμε για πολλές δεκαετίες».
Τα αιτήματα των αγροτών
Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει τα εξής:
- Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).
- Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
- Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ
- ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.