Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Agrotica - Ρεύμα, πετρέλαιο, αποζημιώσεις από Μητσοτάκη
Μια εκρηκτική κατάσταση φαίνεται να δημιουργείται στα αγροτικά μπλόκα αφού οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης τόσο για παύση της Αγρανάπαυσης όσο και για ενισχύσεις μέσω της πρώτης Αρωγής δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους παραγωγούς.
Με δεδομένο τον αναβρασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Έλληνες αγρότες που είχαν αρκετό καιρό να βγουν συντονισμένα στους δρόμους φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το καλύτερο για τον κλάδο του που όπως λένε δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ.
Αύριο, οι αγρότες αναμένεται να πραγματοποιήσουν στην Θεσσαλονίκης στην Agrotica το μεγάλο συλλαλητήριο που έχουν προαναγγείλει ενώ τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα έξω από την νότια πύλη της έκθεσης.
Αγανακτισμένοι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο Λάρισας – Κοζάνης
Σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης προχώρησαν σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου που επλήγησαν από τον Daniel και μια σειρά καιρικών φαινομένων στο παρελθόν.
«Θέλουμε δίκαιες αποζημιώσεις και χρονοδιάγραμμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προκαταβολή για καμία καλλιέργεια. Έχουμε ζημιές από το παγετό, τη χαλαζόπτωση και τον Daniel. Περιμένουμε πότε θα αποζημιωθούμε για την απώλεια της παραγωγής, το φυτικό κεφάλαιο και τον εξοπλισμό» υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ», στα Δένδρα Τυρνάβου, κ. Χρήστος Τασιούλας.
Μέτρα από την κυβέρνηση
Νέα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:
- Τη λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
- Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.
- Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.
- Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων
- Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
- Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα
- Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
- Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
- Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.
- Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
- Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.
- Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Αφορούν 127.232 Αγρότες
Ανακοινώνει μέτρα ο πρωθυπουργός
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος την Πέμπτη από τη Σύνοδο Κορυφής, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα τρέχοντα ζητήματα, μεταξύ άλλων και στο αγροτικό.
«Θα συζητήσουμε για τη Θεσσαλία για το ότι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο και αυτό έχει μία ευρωπαϊκή διάσταση γιατί αν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε την ανακατασκευή στην Θεσσαλία», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενώ πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες με μία σειρά από πολιτικές και το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι με πρωτοβουλία και της Ελλάδας το αγροτικό συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για μία κοινή πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι 27.
Σημείωσε, σχετικά: «Θέλω να χαιρετήσω τις πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις οποίες η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά να υπάρξουν τροποποιήσεις για το 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε επιβληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική. Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες και για συγκεκριμένες καλλιέργειες και αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα. Αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά.
Ξεκινάει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής ένας διάλογος για δομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που είναι οργανωμένη η κοινή αγροτική πολιτική. Να αποσαφηνίσουμε ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την αγροτική πολιτική κι αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ευρωπαϊκή ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε θα δώσουμε πολλά χρήματα για την κοινή αγροτική πολιτική».