Ανυποχώρητοι οι αγρότες - Πώς απαντούν στα 5 +1 μέτρα της κυβέρνησης
Τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους και η απόφαση να κοπεί η Ελλάδα στα δύο μοιάζει ειλημμένη με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης
Ο αγώνας τώρα ξεκινάει για τους αγρότες, οι οποίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι παρά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα.
Στο νότιο τόξο της ΔΕΘ παραμένουν σταθερά παρατεταγμένα 300 τρακτέρ αγροτών, κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας, που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο, οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica.
«Θέλουμε λύσεις, μας εμπαίζουν»
Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους, ενώ οι Θεσσαλοί συνάδελφοί τους διοργανώνουν αγροτικό συλλαλητήριο.
«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει αγρότης από τον Λαγκαδά.
«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα».
Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι' αυτά που λέω», τονίζει.
«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον».
Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».
Συμβολικός αποκλεισμός στον κόμβο Μουδανιών
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε σήμερα συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «Άλλα έθετε η αντιπροσωπεία μας, αλλού πήγαιναν την κουβέντα οι ψηφισμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε.
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό.
Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών, από τις 18.00 και τα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεδριάσουν να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω»
Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».
Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους κινητοποιούμενους, σημειώνει:
«Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».
Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ
Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών και λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα».
«Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης από το Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και σημειώνει, μεταξύ άλλων, «ζητάμε αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία». Αναφέρει, παράλληλα, ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα».
Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία. Υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».Πολλοί μάλιστα λένε πως «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».
Για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Χατζηπαραδείσης εκπροσωπώντας τους συμμετέχοντες στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενή τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».
Υπενθυμίζεται ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από χθες οπότε και άνοιξε τις πύλες της η 30η Agrotica, έχουν σταθμεύσει με 300 τρακτέρ πάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου της ΔΕΘ, ενώ οι αλιείς παραμένουν με τα καΐκια τους στον όρμο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις του κλάδου.
Οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Για το αγροτικό συλλαλητήριο που πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο εν μέσω της 30ης- επετειακής- Agrotica, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου. Το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.
Παράπονα και φωτιές στα μπλόκα
Τα τρακτέρ στους δρόμους και οι αγρότες πέρασαν μία μεγάλη νύχτα με τις διαβουλεύσεις να είναι έντονες και την απόφαση να κοπεί η Ελλάδα στα δύο να μοιάζει ειλημμένη. Ήδη ο κόμβος για Καρδίτσα έκλεισε.
Με μολύβι και χαρτί υπολογίζουν τις παροχές της κυβέρνησης, εκτιμώντας οτι δεν συμφέρει να κάνουν πίσω, αφού όσα υπόσχονται κυβέρνηση και ΕΕ δεν τους καλύπτουν. «Η ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο για την Θεσσαλία, τους άλλους μας έχει γραμμένους», λένε.
Τα μπλόκα ενισχύονται με όλους τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες και μελισσοκόμους να δίνουν το παρών.
Ένας πανελλαδικός συντονισμός έχει στόχο την ταυτόχρονη έξοδο στις εθνικές οδούς, για να παραλύσει η χώρα, κάτι, που όπως λένε οι αγρότες, θα πιέσει την κυβερνηση.
Πρόσθετη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα
Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι άμεσες παροχές αλλά και ένα σχέδιο οργανωμένης στήριξης για τους επόμενους μήνες με έμφαση στην ενεργειακή στήριξή των αγροτών.
Από την άλλη, οι ίδιοι οι αγρότες πάντως δείχνουν πως θέλουν εδώ και τώρα όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά, με αποτέλεσμα ήδη στην αγορά οι καταναλωτές να βλέπουν αυξήσεις στους πάγκους των οπωρολαχανικών.
Έκλεισαν την Εθνική Οδό που οδηγεί στο Αίγιο
Οι αγρότες έκλεισαν το απόγευμα της Παρασκευής την Εθνική Οδό που οδηγεί στο Αίγιο. Οι αγρότες θα βρίσκονται εκεί κάθε μέρα, όπως χαρακτηριστικά λένε, καθώς αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν «ψίχουλα».
Όπως είπε η δημοσιογράφος του MEGA, Χριστίνα Κοραή, σύμφωνα με τις πήγες από του Μαξίμου, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερα μέτρα. Όπως χαρακτηριστικά είπαν, «ό,τι δώσαμε, δώσαμε». Ο λόγος είναι ο προϋπολογισμός, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι άλλες ανάγκες ίσως να προκύψουν.