Απόβαση αγροτών στην Agrotica: Μεγάλο συλλαλητήριο - Δεν τους ικανοποιούν τα κυβερνητικά μέτρα
Της Φανής Χαρίση
Ξεκίνησε το μεγάλλο συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 30ης Έκθεσης Agrotica.
Παραγωγοί από τη Θεσσαλία, έφτασαν στην πόλη για να ενώσουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους από τη βόρεια Ελλάδα, που είναι εδώ και ημέρες έξω από τη ΔΕΘ με τα τρακτέρ τους και δηλώνουν ότι θα φύγουν όταν λήξει η Έκθεση.
Οι Θεσσαλοί παραγωγοί έριξαν κάστανα και μήλα στην είσοδο της ΔΕΘ, συμβολικά, θέλοντας να δείξουν ότι τα προϊόντα τους δεν έχουν καμία αξία.
Με συνθήματα οπως «αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει αίμα» μηλοπαραγωγοί και κασταναπαραγωγοι απο τη Λάρισα πέταξαν προϊόντα τους έξω απο της ΔΕΘ, καθώς τα κάστανα και τα μήλα εξαιτίας ασθενειών σάπισαν πάνω στα δέντρα, μη έχοντας ετσι προϊόντα για να πουλήσουν. Οι καλλιεργητές ζητούν απο την Πολιτεία να στηρίξει το απωλεσθέν εισόδημά τους, καθως όπως λένε, δεν μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
Αγρότισσα από τα Γρεβενά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αγρότες ζητούν «λύση στα προβλήματα εδώ και τώρα». «Τα αιτήματα μας είναι γνωστά, ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και κατώτατες εγγυημένες τιμές», είπε.
Καστανοπαραγωγός απο τη Μελίβοια Λάρισας έφτασε έξω από τη ΔΕΘ με το αγροτικό του όχημα, φορτωμένος με κάστανα και φρούτα για να διαμαρτυρηθεί για τον αφανισμό του εισοδήματος του, καθώς τα δένδρα του όπως και των άλλων κασταναπαραγωγών μαστίζονται από αρρώστια που καταστρέφει τα κάστανα. Μιλώντας στο Newsbomb ζητά την στήριξη της πολιτείας «αλλιώς θα πρέπει να μεταναστευσουμε».
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας χαρακτήρισε ως ψίχουλα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει σύσκεψη στη Λάρισα με την συμμετοχή όλων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιησεων.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας καταφτάνουν στην βόρεια πύλη της ΔΕΘ με λεωφορεία και αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη νότια πύλη, προκειμένου να ενωθούν με τους αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, που εδώ και μέρες έχουν παρατάξει εκεί περισσότερα από 300 τρακτέρ.
«Ψίχουλα» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λένε οι αγρότες
Οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τις οποίες μάλιστα αποκάλεσαν «ψίχουλα» μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη δράση τους, δηλώνοντας μάλιστα πως «ο αγώνας τώρα ξεκινάει».
Έτσι, περισσότερα από 300 τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα έξω από τη ΔΕΘ, πολιορκώντας την 30η Διεθνής Έκθεση Agrotica, ενώ δηλώνουν ότι θα φύγουν όταν λήξει η Έκθεση, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.
«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει αγρότης από τον Λαγκαδά.
«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα».
«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον».
«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης πολλοί αγρότες, ενώ είναι αρκετές οι φωνές εκείνες που ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εξαγγελίες πάντως δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αφού είναι αποφασισμένοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, με ενίσχυση των μπλόκων.
Μαρινάκης: «Δεν θα έχουμε άλλα μέτρα»
Την ίδια ώρα ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN δήλωσε αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις: «Δεν υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε κάτι που δεν μπορούμε. Δεν θα έχουμε άλλα μέτρα, αυτές είναι οι δημοσιονομικές μας αντοχές».
Μεταξύ άλλων τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση πορεύεται έχοντας μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όταν υπάρχουν λάθη, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε όσο ταχύτερα και καλύτερα γίνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να λέμε την αλήθεια.
Υπήρξε μία σειρά από –διαχρονικά, τα οποία εντάθηκαν μετά τον Daniel– αιτήματα από τους αγρότες, ήλθε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, υπενθύμισε την πολιτική που εφαρμόζεται από την πρώτη στιγμή και βέβαια, ανακοίνωσε κάποιες παρεμβάσεις αναφορικά με το ρεύμα, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τις αποζημιώσεις και τους διακανονισμούς για τους οποίους μίλησε ο (σ.σ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) κ. Σκυλακάκης», σημείωσε.
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην ερώτηση για του προέδρου της ΚΟ «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, για τους πληγέντες της θεομηνίας «Daniel» στη Θεσσαλία.
«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
«Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Χαρακτήρισε επίσης ως εθνικής σημασίας τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα ανακοινώνοντας τα εξής:
- 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας η αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα.
- Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις
- Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα έρθει προς νομοθέτηση εντός του μήνα.
- Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες θα επεκταθεί και το 2024 (82 εκατ. ευρώ).
- Ανατολή του 4% των στρεμμάτων για Αγρανάπαυση και ένταξη των εκτάσεων αυτών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
- Το Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων 750 εκατ. ευρώ
- Η ΔΕΗ θα παρέχει 10% μείωση στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
- Φωτοβολταϊκά για Νέους Αγρότες ύψους 30 εκατ. ευρώ.Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW
- Στους αγρότες των συνεταιριστικών σχημάτων και της συμβολαιακής γεωργίας, μεσοπρόθεσμη μείωση του ρεύματος της τάξης του 30% για μια δεκαετία.
- Επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων για μια δεκαετία.
- Το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας