Πώς θα ενωθεί... η Ακρόπολη με τις Πυραμίδες: Η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου

Το ουσιαστικό περιεχόμενο των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσής τους, με έμφαση στον πολιτισμό και τη ναυτιλία, και την αντανάκλασή τους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύει ο Αιγύπτιος πρέσβης στην Αθήνα Όμαρ Άμερ Γιούσεφ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
4'

Τι εννοεί με τον όρο στρατηγικές σχέσεις; Οι δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τις συνήθεις διμερείς σχέσεις και συνεργάζονται σε βάθος σε διαφορετικούς τομείς, με στρατηγικά έργα, απάντησε.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σημειώνοντας ότι οι επαφές αυτές παρέχουν μια πλατφόρμα για συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο, ενισχύοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι διμερείς σχέσεις, για τον Αιγύπτιο πρέσβη, είναι μια πλατφόρμα για περισσότερη και βαθύτερη συνεργασία, όχι μόνο στους παραδοσιακούς κλασικούς τομείς, αλλά και σε άλλους νέους τομείς, όπως η μεταφορά δεδομένων, η πληροφορική, η γεωργία, η βιομηχανία, ο τουρισμός.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα θεωρεί τη σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας ως μια ισχυρή και ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία εδραιώνεται από τις πρόσφατες διπλωματικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ειδική αναφορά κάνει στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο Κάιρο και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Αποτελεί μια κομβική στιγμή, που σηματοδοτεί τη δέσμευση των δύο κρατών να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία και την εμβάθυνση των δεσμών τους.

Χαρτογραφώντας το πεδίο των διμερών στρατηγικών σχέσεων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου (GREGY – Green Energy Interconnector). Όπως αναφέρει, μια βασική πτυχή της διμερούς αναπτυσσόμενης σχέσης είναι το φιλόδοξο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ε.Ε. στον κατάλογο PMI (έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος), υπογραμμίζοντας ότι αυτό το πρωτοποριακό έργο αποσκοπεί στη σύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, προωθώντας μια ισχυρότερη ενεργειακή συμμαχία. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα υπόσχεται αμοιβαία οφέλη, δημιουργώντας ένα ανθεκτικό ενεργειακό δίκτυο που υπερβαίνει τα γεωγραφικά σύνορα και ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Καΐρου και Αθήνας.

Ένας άλλος σημαντικός κρίκος των διμερών σχέσεων είναι η συμφωνία για τους εποχικούς εργαζόμενους, η οποία υπογράφτηκε στο Κάιρο το 2022. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη των αυξανόμενων δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, τόνισε ο Όμαρ Άμερ Γιούσεφ. Αυτή η συμφωνία, προσθέτει, δεν αντιμετωπίζει μόνο την πρακτική πτυχή της κινητικότητας των εργαζομένων, αλλά και σηματοδοτεί την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κρατών. Η συνεργασία στον τομέα αυτό προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και δημιουργεί τα θεμέλια για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Ξεδιπλώνοντας το πλέγμα των διμερών σχέσεων ξεχωριστή αναφορά κάνει στην πρωτοβουλία για τη σύνδεση των λιμανιών των δύο χωρών. Είναι ένας άλλος πολλά υποσχόμενος τομέας συνεργασίας, καθώς αποτελεί ζωτικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής σχέσης, αναφέρει ο Αιγύπτιος πρέσβης. Η σύνδεση αυτή δεν διευκολύνει μόνο το εμπόριο, αλλά ενισχύει την αποτελεσματικότητα των μεταφορών, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή των εμπορευμάτων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, επεξηγεί. Επίσης, τονίζει πως η σύνδεση των λιμανιών σηματοδοτεί τη δέσμευση για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας μέσω της ενίσχυσης των υλικοτεχνικών δικτύων. Ενδεικτικά, αναφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξάνδρειας με τον Πειραιά ή με άλλα λιμάνια στην Ελλάδα.

Επιπλέον, έμφαση δίνει και στην αυξημένη εστίαση στις επενδύσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι εδραιώνει περαιτέρω το βάθος της ιστορικής διμερούς σχέσης. «Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη μέσω κοινών επιχειρήσεων και επενδύσεων. Αυτή η δέσμευση για κοινή ευημερία εδραιώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αυξημένη οικονομική αλληλεξάρτηση» επισημαίνει.

Πέραν από τα «επιτυχημένα» αυτά έργα συνεργασίας, ο Αιγύπτιος πρέσβης εντοπίζει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Εν συνεχεία, αναφέρεται στις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, γνωστοποιώντας ότι εξετάζεται φέτος η εγκαινίαση ενός πολιτιστικού-τουριστικού έτους Ελλάδας - Αιγύπτου, με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι δύο λαοί και πολιτισμοί. «Εμείς έχουμε τις Πυραμίδες, εσείς έχετε την Ακρόπολη. Πώς θα συνδέσουμε την Ακρόπολη με τις Πυραμίδες;» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Αιγύπτιος πρέσβης υπογραμμίζει ότι τα έργα που υλοποιούν από κοινού οι δύο χώρες αντικατοπτρίζουν πόσο βαθιά είναι η συνεργασία τους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν είναι μόνο ιστορικοί δεσμοί, αλλά μια στρατηγική σχέση, που διαμορφώνει ένα μέλλον κοινής ευημερίας και αμοιβαίου οφέλους.