Στρεπτόκοκκος: 10 παιδιά νεκρά στην Ελλάδα - Ανησυχία μετά το νέο θάνατο της 9χρονης στο Διδυμότειχο
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει ο νέος θάνατος παιδιού από στρεπτόκοκκο, καθώς ο ιός έχει οδηγήσει στον θάνατο περίπου 10 παιδιά στην Ελλάδα και περίπου 12 ενήλικες.
Το τεστ στο οποίο υπέβαλλαν υπέβαλαν την 9χρονη οι γιατροί βγήκε θετικό στον στρεπτόκοκκο και η εικόνα του, όπως ανέφεραν, ήταν εικόνα παιδιού που έχει προσβληθεί από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο Α.
Υπενθυμίζεται πως το εννιάχρονο κοριτσάκι πέθανε το μεσημέρι της Δευτέρας. Το παιδί μεταφέρθηκε σήμερα στις 13.30 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης. Η σορός του θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή.
Σε δηλώσεις της σήμερα το πρωί η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πως σε έξαρση παραμένουν οι ιώσεις και «βέβαια ο στρεπτόκοκκος που ειδικά στην Ευρώπη είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα, αυτό που μας λυπεί είναι οι θάνατοι. Είχαμε αρκετούς θανάτους από στρεπτόκοκκο, συγκριτικά πάντα με προηγούμενες χρονιές».
Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται - Ποια τα συμπτώματά του
Η μετάδοση γίνεται με επαφή με τον πάσχοντα, με τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή με τυχόν τραύμα. Διασπορά παρατηρείται έως 3 εβδομάδες από τη μόλυνση (λήψη αντιβίωσης διακόπτει τη μετάδοση μετά 24 ώρες). Η μετάδοση γίνεται ακόμη και αν ο πάσχων ή ο φέρων το βακτήριο είναι ασυμπτωματικός.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) . Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.
Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).
Τι συνιστάται για τη θεραπεία και ποιοι κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη;
Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.