Διδυμότειχο: Ιδιώτης παιδίατρος παρακολουθούσε το 9χρονο κοριτσάκι που «έσβησε» από στρεπτόκοκκο
Τραγωδία σημειώθηκε στο Διδυμότειχο, με τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού από την Ορεστιάδα, ηλικίας μόλις 9 ετών, από επιθετικό στρεπτόκοκκο.
Ανείπωτη στενοχώρια «σκόρπισε» η είδηση του θανάτου ενός μικρού κοριτσιού, ηλικίας 9 ετών, από στρεπτόκοκκο, το μεσημέρι της Δευτέρας (05/02). Το παιδί μεταφέρθηκε στις 13:30 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω λοίμωξης, όπου δυστυχώς «άφησε» την τελευταία της πνοή περίπου μία ώρα αργότερα, σύμφωνα με το Ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου.
Το κοριτσάκι από την Ορεστιάδα μεταφέρθηκε μετά τις 10:00 και οι ακτινογραφίες στις οποίες υπεβλήθη, έδειξαν βαριά πνευμονία και αποφασίσθηκε η άμεση διασωλήνωσή του, αφού η κατάσταση της υγείας της παρουσίαζε ραγδαία επιδείνωση.
Παράλληλα, δείγμα εστάλη αμέσως για έλεγχο στρεπτόκοκκου, αφού η εικόνα που εμφάνιζε, έδειχνε να έχει προσβληθεί από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο Α, που έχει οδηγήσει στον θάνατο περίπου 10 παιδιά στην Ελλάδα και 12 ενήλικες. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά.
Αποφασίσθηκε να σταθεροποιηθεί πρώτα η κατάσταση του κοριτσιού και να διακομιστεί μετά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για άμεση εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς η 9χρονη υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες των γιατρών που του έκαναν ΚΑΡΠΑ και μαλάξεις, δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν στην ζωή.
Το παρακολουθούσε ιδιώτης παιδίατρος από την Παρασκευή (02/02) που αρρώστησε
Η άτυχη 9χρονη που έμενε με την οικογένεια της στην Ορεστιάδα, εμφάνισε συμπτώματα ίωσης την Παρασκευή και την παρακολουθούσε ιδιώτης παιδίατρος, όπως είπαν οι σοκαρισμένοι γονείς στους γιατρούς του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, σύμφωνα με το evros-news.gr. Της είχε χορηγηθεί και αντιβίωση.
Υπάρχει ένα ακόμα παιδί στην οικογένεια, ηλικίας 3 ετών και επειδή διαπιστώθηκε ότι το νεκρό κοριτσάκι είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο, τόσο αυτό, όσο και οι γονείς αλλά και οι γιατροί που ήρθαν σε επαφή μαζί του, θα λάβουν ειδική φαρμακευτική αγωγή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ερωτηματικά εγείρονται αν υπάρχουν περιστατικά στο σχολείο όπου πήγαινε η άτυχη 9χρονη και αν κριθεί ότι πρέπει οι συμμαθητές της ή καθηγητές να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης στρεπτόκοκκου.
Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του κοριτσιού από στρεπτόκοκκο
«Σχετικά με τον επισυμβάντα ξαφνικό θάνατο 9χρονου κοριτσιού στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου:
Περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων.
Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας.
Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης.
Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ.
Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ.Ν. Διδυμοτείχου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το γεγονός και τα συλλυπητήρια στους γονείς και συγγενείς της θανούσης 9χρονης».
Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται – Ποια είναι τα συμπτώματά του
Η μετάδοση γίνεται με επαφή με τον πάσχοντα, με τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή με τυχόν τραύμα. Διασπορά παρατηρείται έως 3 εβδομάδες από τη μόλυνση (λήψη αντιβίωσης διακόπτει τη μετάδοση μετά 24 ώρες). Η μετάδοση γίνεται ακόμη και αν ο πάσχων ή ο φέρων το βακτήριο είναι ασυμπτωματικός.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.
Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).
Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).