Ρόδος: Προφυλακίστηκαν Τούρκοι διακινητές μεταναστών
Οι δύο Τούρκοι συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη των λιμενικών ανοικτά της Σύμης, να μεταφέρουν 23 Σύριους μετανάστες
Προφυλακίστηκαν οι Τούρκοι διακινητές που πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη του Λιμενικού στη Σύμη, καθώς μετέφεραν 23 μετανάστες.
Οι διακινητές και χειριστές του ταχύπλοου είχαν επιχειρήσει μάλιστα να εμβολίσουν το σκάφους του Λιμενικού.
Σύμφωνα με την rodiaki.gr στις φυλακές οδηγήθηκαν μετά τις απολογίες τους, οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη των λιμενικών ανοικτά της Σύμης, να μεταφέρουν 23 Σύριους από τα τουρκικά παράλια, με ταχύπλοο σκάφος.
Ο εντοπισμός και οι συλλήψεις των Τούρκων, ηλικίας 23 ετών και οι δύο, έγιναν στις 30 Ιανουαρίου το βράδυ και μετά τη μεταφορά τους στη Ρόδο, τους ασκήθηκαν «βαριές» ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, οι οποίες έχουν ως εξής:
• Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα, πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν το δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συναυτουργία (από κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πλοίου), κατά συρροή, εκ κερδοσκοπίας και με τρόπο που θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
• Συμμετοχή ως μέλη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, τη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών μη δικαιούμενων να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας.
• Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων με τρόπο που θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
• Βία κατά υπαλλήλων κατά συναυτουργία.
• Παράνομη είσοδο στη χώρα.
Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους
Χθες το πρωί και οι δύο 23χρονοι αλλοδαποί συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους κ. Στέλιο Αλεξανδρή, προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες, όπως αυτές τους αποδίδονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος Τούρκος που φέρεται και ως ο κυβερνήτης του σκάφους παραδέχτηκε ότι αναγκάστηκε να κάνει τη μεταφορά, προκειμένου να καταφέρει να έρθει και ο ίδιος στη χώρα μας και στη συνέχεια να μεταβεί στη Γερμανία, όπου είναι και ο τελικός προορισμός του. Ο ίδιος είπε, πως εξάντλησε κάθε προσπάθεια και μέσο ώστε να φύγει νόμιμα από την πατρίδα του για τη Γερμανία, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.
Έτσι, δέχτηκε να του δείξουν πώς να τον βάλουν στο σκάφος ως βοηθό, μιας και γνώριζε από μηχανές (είναι μηχανικός στο επάγγελμα) καθώς δεν διέθετε τα απαιτούμενα χρήματα που θα έπρεπε σε διαφορετική περίπτωση να δώσει στους διακινητές.
Μάλιστα, ο 23χρονος πρόσθεσε, πως δύο ημέρες πριν το ταξίδι του, του ζήτησαν να μεταβεί στην Ντάτσα και εκεί τον περίμενε κάποιος, ο οποίος και του έδειξε πώς να χειριστεί το σκάφος, ενώ «κλείδωσε» το GPS του σκάφους να έχει ως προορισμό τη Σύμη.
Ο 23χρονος πρόσθεσε, πως στο σκάφος επιβιβάστηκαν και οι λοιποί αλλοδαποί και όταν διαπίστωσε, ότι μεταξύ αυτών βρισκόταν και ένας Τούρκος, του ζήτησε να καθίσει δίπλα του για να μιλάνε.
Όταν έγιναν αντιληπτοί από τις ελληνικές λιμενικές Αρχές, βρισκόμενοι πλέον στον κόλπο της Σύμης, ο 23χρονος είπε, ότι πανικοβλήθηκε και επιχείρησε να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Τότε, οι λιμενικοί άνοιξαν πυρ στη μηχανή του σκάφους τους και ακινητοποιήθηκαν.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι αντέδρασε ή έκανε την όποια κίνηση βίας σε βάρος των λιμενικών, είπε, ότι επικίνδυνους ελιγμούς έκανε γιατί ήταν άπειρος κυβερνήτης, ενώ παραδέχτηκε μόνο τη μεταφορά των 23 Σύριων, όχι εκ κερδοσκοπίας, καθώς όπως τόνισε, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ ο ίδιος.
Αλλά και ο έτερος 23χρονος Τούρκος που φέρεται να είναι ο συγκυβερνήτης του σκάφους, αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, πως είναι και αυτός μεταφερόμενος.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έπεισαν Εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση και για τους δύο 23χρονους.