Βαγγέλης Ρωχάμης: Τα μεγάλα «κόλπα» και οι αποδράσεις
O Βαγγέλης Ρωχάμης υπήρξε ο κακοποιός που έκανε την απόδραση «επιστήμη».
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, είχε συνδέσει το όνομά του με την έννοια του όρου «απόδραση». Ούτε μια, ούτε δύο αλλά πάνω από δέκα αποδράσεις είχε στο «παλμαρέ» του ο Βαγγέλης Ρωχάμης, έχοντας γίνει για χρόνια ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της ΕΛ.ΑΣ.
Είχε πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού.
«Εκτός της Πάτρας από όλες τις άλλες φυλακές έχω φύγει. Στην Πάτρα ήμουν σε απομόνωση και προσπαθούσα να βγω από την απομόνωση για να δραπετεύσω», είχε πει στην τελευταία του συνέντευξη.
«Δεν δραπέτευσα από τη φυλακή της Χαλκίδας όταν έβαφα την πύλη για να μην εκτεθεί ο διευθυντής, απέδρασα μετά» , πρόσθεσε σε άλλο σημείο.
Η πρώτη απόδραση στο στρατό
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο, εν μέσω δικτατορίας το 1971, απέδρασε για πρώτη φορά από το στρατόπεδο γιατί δεν του έδωσαν άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη τότε κόρη του.
Οι ληστείες και τα «κόλπα»
Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μια από τις καλύτερες στιγμές του την «τριπλέτα στο Αιγάλεω», δηλαδή τριπλή ληστεία τραπεζών.
Είπε ακόμη πως έχει κάνει ληστεία και διέφυγε περπατώντας. «Πάνω στη δουλειά δεν με έχουν πιάσει ποτέ», σχολίασε.
Ανέφερε επίσης πως σε μια ληστεία στο Χαϊδάρι πυροβόλησε κούκλες σε βιτρίνα και τους έκοψε τα κεφάλια, αλλά δεν θα πυροβολούσε ποτέ άνθρωπο.
Σε ένα άλλο περιστατικό περιέγραψε πώς διέφυγε από την καταδίωξη των αρχών και είπε: «Πέρασα ανάμεσα από μπλόκο γιατί δεν μπορούσαν να πυροβολήσουν επειδή είχε κόσμο».
«Από τον Κορυδαλλό μπορεί να αποδράσει κανείς με ελικόπτερο γιατί δεν μπορούν να πυροβολήσουν μην γίνει ατύχημα», πρόσθεσε.
Η πολιτική ανυπακοή
Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. «Πήραμε τη φυλακή χωρίς βία» είπε
Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.