Επιλεκτικές αποζημιώσεις; Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί

Oι παραγωγοί στην ΠΕΣ Λάρισας είδαν τις καλλιέργιες τους να σημειώνουν δραματική μείωση.
Επιλεκτικές αποζημιώσεις; Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί
2'

Στο Δήμο Τεμπών ανήκει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλου. Οι παραγωγοί στην ΠΕΣ Λάρισας είδαν τις καλλιέργειες τους να σημειώνουν δραματική μείωση. Οι λόγοι που αναφέρουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί και στην επιστολή που έστειλαν στην κυβέρνηση είναι τρεις. Ο κύριος είναι ο μύκητας Fusicoccum amygdali. Ο συγκεκριμένος μύκητας ξεκίνησε από Μακεδονία, έφτασε Κατερίνη, μετά Λάρισα και έπειτα Μαγνησία. Μεταφέρεται με τον αέρα, καταστρέφοντας ολόκληρα κτήματα μέσα σε ένα έτος.

Κάνεις τους, όμως, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα χρηματικό ποσό για τη ζημιογόνα χρονιά, σε αντίθεση με τρία χωριά της Περιφέρειας Μαγνησίας.

Εκεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, έδωσε αποζημίωση αποκλειστικά σε τρία χωριά για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος (ΚΥΑ 710/123176/2023). Χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ αναγράφεται «η αποζημίωση των παραγωγών αμυγδάλων στις Δημοτικές Κοινότητες Καναλίων, Κερασιάς, Κεραμιδίου Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή στις 13/03/2022 και 21/03/2022 και της προσβολής από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος». Ορθώς θα πει κάποιος. Αλλά γιατί χρήματα να δίνονται επιλεκτικά;

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε από εμάς γιατί τα χρήματα δόθηκαν εκεί και όχι στα Τέμπη, απάντησε: «μετά από σχετική ενημέρωση, προ τριετίας, από τον τοπικό συνεταιρισμό, της καλλιέργειας αμυγδάλων στα Κανάλια Μαγνησίας, ενεργοποιήθηκε ο ΕΛΓΑ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Αμφότερα κατέδειξαν μετά από ελέγχους, ότι η τοπική παραγωγή έχει πληγεί καθοριστικά από μύκητα. Κανένας άλλος συνεταιρισμός, κάποιας άλλης περιοχής μέχρι τώρα δεν έχει απευθυνθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή».

Στην ουσία... φταίνε οι παραγωγοί που δεν πήγαν, να αναζητήσουν τις αποζημιώσεις τους! Αρχικά κάποιος έπρεπε να τους έχει ενημερώσει. Αυτός ο κάποιος είναι οι κρατικοί φορείς. Δεύτερον φαίνεται ότι τον Αύγουστο ο κ. Μητροδήμος απευθύνθηκε στον υπουργό. Παρ´όλα αυτά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Βέβαια με μια απλή αναζήτηση διαπιστώνουμε ότι ο κ. Τριαντόπουλος έλαβε 21.492 ψήφους στην περιφέρεια Μαγνησίας. Ενώ στον δήμο Ρήγα Φεραίου, η ΝΔ βγήκε πρώτη με ποσοστά 52.35%.

ΥΓ Πώς άραγε, αποδεσμεύτηκε ένα από τα 16.000 μπλοκαρισμένα ΑΦΜ του ΟΠΕΚΕ με απόφαση του νέου ΔΣ, που ορίστηκε από τον κ. Αυγενάκη; Και ποιο είναι; Παραγωγή ρόκας σε μια κορυφή βουνού στην Νίσυρο!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή