Καταγγελία από ανάπηρο σε ποσοστό 88% - Του... μείωσαν την αναπηρία για να του κόψουν το επίδομα
Την απίστευτη ταλαιπωρία που περνά ο Χρήστος Βιολατζής, που έχει καταγραφεί από επιτροπή με συνολική αναπηρία 88% αλλά πρόσφατα αυτή... μειώθηκε από δευτεροβάθμια επιτροπή στο 50% για να μην πιάνει το όριο του 67% ώστε να δικαιούται επιδόματα, εξήγησε ο ίδιος στο OPEN. Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του e-ΕΦΚΑ που μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Ηλία Τσούνη ζήτησε τα στοιχεία του καταγγέλλοντος για να επιληφθεί επί προσωπικού.
Ο κ. Βιολατζής είπε: «Θέλω να καταγγείλω τα ΚΕΠΑ στην Πειραιώς και την υγειονομική επιτροπή που πέρασα εγώ γιατί σκόπιμα μου έκοψαν το ποσοστό αναπηρίας μου για να μην πάρω κάποιο επίδομα που δικαιούμαι.
Ο ακρωτηριασμός μου έγινε το 2007, πέρναγα πέντε χρόνια από επιτροπή και το 2013 με έβγαλαν εφ’ όρου ζωής με 67% αναπηρία από τον ακρωτηριασμό. Για να παίρνω το επίδομα η προϋπόθεση είναι να έχω 65% ακρωτηριασμό άνω ή κάτω άκρου. Το 2022 έκανα πάλι αίτηση για επιδείνωση αναπηρίας και πέρασα πάλι στα ΚΕΠΑ κι εκεί μου έβγαλαν αναπηρία 67% για το ακρωτηριασμένο πόδι και στο σύνολο 88%. Μόλις έμαθα ότι δικαιούμαι κάποιο επίδομα, πήγα και το ζήτησα και μου είπαν ότι θα ξαναπερνούσα από επιτροπή. Δεν έχω περάσει τρεις φορές από την επιτροπή αλλά δεκαπέντε. Η αναπηρία μου ήταν εφ’ όρου ζωής.
Όταν πήρα την απόφαση στα χέρια μου είδα ότι μου είχαν γράψει ποσοστό αναπηρίας 50%. Κάνω ένσταση κατευθείαν, γιατί αν περάσει ο καιρός δεν έχεις δικαίωμα και πριν από 10 ημέρες μπαίνω μέσα στην επιτροπή όπου ήταν ένας ορθοπεδικός ο οποίος με κοιτούσε με πολύ χυδαίο τρόπο και γελούσε. Του δείχνω το ακρωτηριασμένο πόδι και μια κυρία δίπλα του, του λέει ΠΑ (ποσοστό αναπηρίας), five-zero, στα αγγλικά, no six-seven. Και όταν τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό, μου απάντησε «γιατί έτσι» και έφυγε. Και η κοπέλα που ήταν δίπλα του, μου λέει ότι είναι νόμος του 2018 να κόβουμε τις αναπηρίες. Όμως, της είπα, το 2022 με βγάλατε με την ίδια αναπηρία. Η απάντησή της ήταν «έγινε λάθος» με τρόπο σα να μου έλεγε «έλα, εντάξει, τελείωνε, φύγε» και έφυγα γιατί αν καθόμουν άλλα πέντε λεπτά ίσως να μην μιλάγαμε σήμερα», τόνισε ο κ. Βιολατζής.
Στη συζήτηση παρενέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης ο οποίος υπογράμμισε: «Καταρχάς θέλω να καταγγείλω ότι αν έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό, θα διερευνηθεί. Είναι ανεπίτρεπτες τέτοιες συμπεριφορές ειδικά από γιατρούς. Το Ειδικό Σώμα Γιατρών δεν ανήκει στον ΕΦΚΑ, δηλαδή τα ΚΕΠΑ είναι αυτοτελή, ωστόσο εντάσσονται στον ενιαίο φορέα. Σε γενικές γραμμές η υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ αξιολογεί τους εξεταζόμενους βάση της αίτησής τους, βάση συγκεκριμένων παθήσεων που αναγράφονται στον ιατρικό τους φάκελο. Επίσης, αξιολογεί και καταγράφει τα ποσοστά με βάση τον ενιαίο πίνακα προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας. Υπάρχει ένας πίνακας, δεν γίνεται εν κενώ. Στις περιπτώσεις ακρωτηριασμού και των δύο άκρων υπάρχει τουλάχιστον 80% αναπηρία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήθελα να αφήσει τα στοιχεία του ο κύριος. Να γνωρίζει επίσης ότι εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης του αποτελέσματος της επιτροπής, μπορεί να προσφύγει στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή».
Ο κ. Τσούνης πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα. Γίνονται δεκάδες, εκατοντάδες επιτροπές καθημερινά και τέτοια φαινόμενα είναι σπάνια. Στόχος μας είναι να μην συμβαίνουν ποτέ και σε κανέναν».
Ο κ. Βιολατζής από την πλευρά του έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας: «Αυτό που με στενοχωρεί πιο πολύ είναι που βλέπω τους πολιτικούς να βγαίνουν στα κανάλια και να μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορούν να μου πουν που είναι η διεύθυνσή τους για να πάω να τα βρω;».