Τέμπη: Η οικογένεια της Βασιλικής Χλωρού ζητά να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο για το δυστύχημα

Να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ζητά με επιστολή της στον Άρειο Πάγο η οικογένεια της Βασιλικής Χλωρού
6'

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε «ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο» έναντι της κατηγορίας που έχει αποδοθεί έως σήμερα για «ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια» σχετικά με τη διερεύνηση των ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με 57 νεκρούς, ζητά με επιστολή της προς τον Άρειο Πάγο η οικογένεια της 55χρονης Βασιλικής Χλωρού, μίας εκ των θυμάτων της τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της οικογένειας της 55χρονης, «η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην αμέλεια και τον ενδεχόμενο δόλο είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση ο δράστης προβλέπει ότι από την πράξη του θα επέλθει ένα αξιόποινο αποτέλεσμα, ενώ στην πρώτη περίπτωση, αυτή της αμέλειας, δεν αποδέχεται το αξιόποινο αποτέλεσμα».

«Εάν γνωρίζαμε ότι το όχημά μας δεν έχει φρένα και παρόλα αυτά το οδηγούσαμε με ταχύτητα που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και περνούσαμε με κόκκινο σηματοδότη προκαλώντας έναν ή και περισσότερους θανάτους θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε ότι δεν περιμέναμε να συμβεί το ατύχημα; Σε αυτή την περίπτωση θα μας είχατε απαγγείλει κατηγορία για αμέλεια ή για ενδεχόμενο δόλο; Ακόμα και βάσει κοινής λογικής δε θα γινόταν αποδεκτό ότι δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα προκαλούσαμε κάποιο θάνατο» σημειώνει η οικογένεια του θύματος, υπογραμμίζοντας «το αρ. 4 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, στα οποία αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αυτό ισχύει τόσο για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης των Τεμπών όσο και για τις εισαγγελικές αρχές».

«Θεωρούμε πλέον ότι όχι μόνο προσβάλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο» προστίθεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Οι άνθρωποι που έφυγαν ίσως για εσάς να είναι απλά αριθμοί. Για εσάς η Βάσω μας μπορεί να είναι απλά η σωρός νούμερο 25, για εμάς είναι η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, αδερφή και θεία».

«Ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αρωγοί της δικαιοσύνης καταθέτοντας σας συνεχώς στοιχεία. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον κύριο Εφέτη Ανακριτή σχετικά με μία συμπληρωματική μήνυση την οποία θα καταθέσουμε εντός ολίγων ημερών. Λαμβάνοντας την υπόψη, ζητάμε να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η επιστολή της οικογένειας της 55χρονης Βασιλικής Χλωρού

«Προς:

Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σοφία Αποστολάκη

Εφέτη Ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη

Κοινοποίηση:

Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη

Αξιότιμοι κυρία Αποστολάκη και κύριε Μπακαΐμη,

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τρομερή δολοφονία στα Τέμπη, τη δολοφονία της αγαπημένης μας Βασιλικής Χλωρού, αλλά και των υπόλοιπων 56 θυμάτων, θεωρούμε πλέον πως είναι απαραίτητο να σας εκφράσουμε και εγγράφως την αγανάκτηση μας. Τόσο η οικογένειά μας όσο και λοιποί συγγενείς των θυμάτων σας έχουμε παραδώσει πληθώρα στοιχείων τα οποία στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος κάτι που μέχρι στιγμής δε βλέπουμε στο κατηγορητήριο.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην αμέλεια και το ενδεχόμενο δόλο είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση ο δράστης προβλέπει ότι από την πράξη του θα επέλθει ένα αξιόποινο αποτέλεσμα, ενώ στην πρώτη περίπτωση, αυτή της αμέλειας , δεν αποδέχεται το αξιόποινο αποτέλεσμα. Όλα αυτά φυσικά σας είναι γνωστά καθώς γνωρίζετε τη νομική επιστήμη πολύ καλύτερα από εμάς.

Σας θέτουμε, λοιπόν, το εξής ερώτημα: εάν γνωρίζαμε ότι το όχημα μας δεν έχει φρένα και παρόλα αυτά το οδηγούσαμε με ταχύτητα που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και περνούσαμε με κόκκινο σηματοδότη προκαλώντας έναν ή και περισσότερους θανάτους θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε ότι δεν περιμέναμε να συμβεί το ατύχημα; Σε αυτή την περίπτωση θα μας είχατε απαγγείλει κατηγορία για αμέλεια ή για ενδεχόμενο δόλο; Ακόμα και βάσει κοινής λογικής δε θα γινόταν αποδεκτό ότι δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα προκαλούσαμε κάποιο θάνατο. Πως θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης της μαζικής δολοφονίας στα Τέμπη ότι δε θα μπορούσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα; Σας υπενθυμίζουμε ότι στις σιδηροδρομικές γραμμές της χωράς μας είχαν επέλθει και στο παρελθόν θάνατοι, όπως στην υπόθεση του Άδενδρου το Μάιο του 2017. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι σαφώς γνώριζαν και για τις διαμαρτυρίες και τα εξώδικα των μηχανοδηγών, όπως και για την παραίτηση του κ. Κατσιούλη λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των συμβάσεων και παρόλα αυτά δεν έλαβαν τα μέτρα τους ως όφειλαν για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά ούτε και σταμάτησαν τα δρομολόγια έως ότου αυτά να είναι ασφαλή για το επιβατικό κοινό. Έχει ήδη αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, εσείς δεν αναγνωρίζετε τον ενδεχόμενο δόλο;

Σύμφωνα με τα παραπάνω ακόμα και βάσει μόνο της κοινής λογικής η κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια δε γίνεται αποδεκτή, πόσο μάλλον εάν λάβουμε υπόψη μας και όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει όπως η μη υλοποίηση των συμβάσεων, η ανυπαρξία των εθνικών κανόνων ασφαλείας, τους οποίους θα έπρεπε η χώρα μας να έχει θεσπίσει από το 2019, η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης και το γεγονός ότι κατ’ εξακολούθηση παραβιάζονταν τόσο τα όρια ταχύτητας όσο και οι σηματοδότες, αλλά και ότι συχνά οι αμαξοστοιχίες κινούνταν σε μονή γραμμή. Σας υπενθυμίζουμε το αρ. 4 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, στα οποία αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αυτό ισχύει τόσο για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης των Τεμπών όσο και για τις εισαγγελικές αρχές.

Θεωρούμε πλέον ότι όχι μόνο προσβάλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο.

Οι άνθρωποι που έφυγαν ίσως για εσάς να είναι απλά αριθμοί. Για εσάς η Βάσω μας μπορεί να είναι απλά η σωρός νούμερο 25, για εμάς είναι η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, αδερφή και θεία.

Ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αρωγοί της δικαιοσύνης καταθέτοντας σας συνεχώς στοιχεία. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον κύριο Εφέτη Ανακριτή σχετικά με μία συμπληρωματική μήνυση την οποία θα καταθέσουμε εντός ολίγων ημερών. Λαμβάνοντας την υπόψη, ζητάμε να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο.

Οικογένεια της δολοφονηθείσας Βασιλικής Χλωρού»

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Η καταραμένη κοιλάδα που «σκοτώνει» κόσμο από το 1999

«Ποτέ ξανά»: Το μήνυμα των μαθητών του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου για τα θύματα των Τεμπών

Θεσσαλονίκη: «Πάρε με ότ(αν) φτάσεις» – Το συγκινητικό μήνυμα μαθητών για την τραγωδία στα Τέμπη