Αντιμέτωποι με την ακρίβεια οι επαγγελματίες αλιείς - Ποια τα προβλήματά τους και τι ζητούν
Αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και αλιείς έχουν επηρεαστεί βαθιά εξαιτίας των ανατιμήσεων αλλά και γενικότερα της ακρίβειας, με τους περισσότερους εξ αυτών να ζητούν επιδοτήσεις, ενώ αναφέρουν πως τα έξοδά τους είναι ιδιαίτερα αυξημένα λόγω των αναλώσιμων προϊόντων που χρησιμοποιούν.
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, ο Γιώργος και Αντώνης Κωστόπουλος, ιδιοκτήτες καϊκιού μίλησαν στο Mega και επισήμαναν πως, «έχουμε πολλά έξοδα, το πετρέλαιο έχει ανέβει πάρα πολύ. Τα αναλώσιμα, δηλαδή λάδια, δίχτυα που χρειαζόμαστε και άλλα, έχουν πάει στη διπλάσια τιμή. Και είναι τα έξοδα πολλά, φτάνουν περίπου στα 30.000 ευρώ τον μήνα. Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια. πριν από 5 χρόνια τα ψάρια ήταν πιο ακριβά από ό,τι είναι σήμερα. Εμείς τα δίνουμε φθηνά και ο κόσμος τα αγοράζει ακριβότερα. Τα δικά μας προβλήματα είναι μεγαλύτερα, γιατί εξαρτόμαστε από τον καιρό, αν έχει φουρτούνα ή μπουνάτσα. Ζητάμε ό,τι μπορούν να μας δώσουν, να πάρουμε και μείς καμία επιδότηση».
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Κωστόπουλος μίλησε για τα καύσιμα και τις τιμές των ψαριών, λέγοντας πως «τα καύσιμα είναι ακριβότερα γιατί είναι μονοπώλιο, είναι πολύ πιο ακριβό από ό,τι θα τα παίρναμε από τον Πειραιά ή από κάποιο άλλο μέρος. Το κόστος των ψαριών είναι πολύ χαμηλό ενώ ο καταναλωτής το παίρνει πολύ ακριβά. Για παράδειγμα η μαρίδα, το φελιζόλ έχει 5 ευρώ από εδώ και πέρα, που έχει 7-8 κιλά, και 5 ευρώ/κιλό το αγοράζει ο καταναλωτής».
Συμπλήρωσε πως «εμείς θα πληρώσουμε και μεταφορικά για να πάει το φελιζόλ στον Πειραιά. Στην ουσία βγάζουμε και από την τσέπη μας. δεν έχουμε κανένα κέρδος. Στους 5 μήνες μπορεί να "μπαίνουμε μέσα". Το καλοκαίρι είναι πιο περιορισμένο. Είναι θέμα τύχης το τι θα πιάσουμε».
Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, κ. Καπούνης τόνισε ότι μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις περιμένουν γίνουν σημαντικές αλλαγές. «Περιμένουμε να τροποποιηθεί η ΚΑΠ, ότι θα αλλάξει η πράσινη ανάπτυξη και πιστεύω ότι θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Αν περιμένουμε κάθε εκλογές για να παίρνουμε χρήματα, καήκαμε».