ΑΠΘ: Σε αποκλεισμό των εισόδων προχώρησαν οι φοιτητές
Ρεπορτάζ: Φανή Χαριση
Τις εισόδους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν αποκλείσει οι φοιτητές σε μια ακόμη κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια την ώρα που εδώ και εβδομάδες πολλές πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη.
Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 12 το μεσημέρι οπότε και στη συνέχεια οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καμάρα και στην συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αύριο Παρασκευή ενώ την ίδια μέρα στην Αθήνα υπάρχει κάλεσμα στα Προπύλαια για συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικούς συλλόγους.
«Προχωρήσαμε στον αποκλεισμό του ΑΠΘ. Έχουμε κλιμακώσει τη δράση μας το τελευταίο διάστημα με αρκετά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ενώ αύριο Παρασκευή καλούμε όλους να έρθουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 12 στα Προπύλαια. Έχουμε δώσει έναν πολύ δυναμικό αγώνα τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες», είπε στο Newsbomb.gr ο φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Βασιλης Βασιλειάδης.
Οι λόγοι των μαζικών αντιδράσεων των φοιτητών στο νομοσχέδιο όπως είπε είναι αρκετοί και «πρώτα και κύρια είναι η αποδέσμευση του κράτους από την κρατική χρηματοδότηση όπου αυτό ενισχύει την περαιτέρω επιχειρηματικότητα των πανεπιστημίων» προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό οι «επιχειρήσεις θα διοικούν ουσιαστικά τα πανεπιστήμια».
Ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση κατά 66% της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια» κι ότι οι ανάγκες των φοιτητών δεν καλύπτονται αφού «δεν υπάρχουν σύγχρονα εργαστήρια, σύγχρονα αμφιθέατρα και υποδομές».
Ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε επίσης ότι «στις 22 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. η ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων έφερε δίδακτρα και στα κρατικά πανεπιστήμια» προσθέτοντας ότι το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα.
Τέλος ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις καθώς όπως επισήμανε η ύπαρξη των μη κρατικών πανεπιστημίων θα δημιουργήσει πτυχιούχους διαφόρων ταχυτήτων αλλά και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.