Μηνιγγίτιδα: Νέο κρούσμα στην Καλαμάτα - Μαθητής στο νοσοκομείο
Το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας έρχεται να προστεθεί στα οκτώ κρούσματα στην Πάτρα και τα άλλα πέντε στη Λάρισα
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε στην Καλαμάτα με μαθητή Λυκείου να διακομίζεται στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του μαθητή δεν εμπνέει ανησυχία και αποδίδουν την εμφάνιση της μηνιγγίτιδας στις ασυνήθιστες για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες.
Για το κρούσμα ενημερώθηκαν η Διεύθυνση του σχολείου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμος Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και ο υγειονομικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, η ύπαρξη του κρούσματος μηνιγγίτιδας δεν δημοσιοποιήθηκε ώστε να μην υπάρξει πανικός λόγω των απανωτών κρουσμάτων.
Το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας έρχεται να προστεθεί στα οκτώ κρούσματα στην Πάτρα και τα άλλα πέντε στη Λάρισα. Οι γιατροί, από την πλευρά τους, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας.
Μηνιγγίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα
Με τα κρούσματα μηνιγγίτιδας να έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία, πολλοί αναζητούν πληροφορίες για τη μετάδοση και τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Απαντήσεις στο ερώτημα πώς κολλάει η μηνιγγίτιδα δίνει ο ΕΟΔΥ μέσω της επίσημης ενημέρωσης.
Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει για τα συμπτώματα:
Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότερες άτυπες εικόνες παρατηρούνται στη νεογνική και βρεφική ηλικία.Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας από N. meningitidis χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες σε ένα κατά τα άλλα υγιή ασθενή.
Σε προοπτική επιδημιολογική μελέτη, η κλασική τριάδα συμπτωμάτων πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης ήταν παρούσα σε 27% των ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα ενώ ήταν πιο συχνή στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (58%). Με την προσθήκη του εξανθήματος το ποσοστό ασθενών που είχαν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα αυτά σημεία ανέρχεται στο 89%. Άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κακουχία, έμετοι, σπασμοί συνοδεύουν τη νόσο.
Οι σπασμοί εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά (20-30%) και σε λιγότερο από 12% στους ενήλικες. Ξεκινούν ως εστιακοί και δευτερογενώς γενικεύονται. Τα εστιακά νευρολογικά σημεία και οι επιληπτικές κρίσεις είναι λιγότερο συχνές σε μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, σε αντίθεση με μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε H. influenzae ή Streptococcus pneumoniae.
Άλλες νευρολογικές εκδηλώσεις όπως τα σημεία Kernig και Brudzinski είναι ενδεικτικά μηνιγγίτιδας αλλά η απουσία τους δεν αποκλείει τη διάγνωση της νόσου. Η βραδυκαρδία, οι έμετοι, το οίδημα οπτικής θηλής μπορεί να δηλώνουν αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην απόφαση για διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης.
Το εξάνθημα είναι χαρακτηριστικό, εμφανίζεται στο 50% των ασθενών κατά την πρώτη εξέταση, αφορά κυρίως τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και είναι σε τυπικές περιπτώσεις πετεχειώδες ή πορφυρικό (80%) και σε άτυπες κηλιδοβλατιδώδες ή κνιδωτικό. Πορφυρικό ή πετεχειώδες εξάνθημα που συνοδεύεται από τοξική καταπληξία είναι παθογνωμονικό μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας και προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη αιμορραγία επινεφριδίων που έχει βαρεία κλινική εικόνα και μεγάλη θνητότητα. Η σηπτική αρθρίτιδα, η περικαρδίτιδα και η πνευμονία αποτελούν επίσης ένδειξη γενικευμένης λοίμωξης.