Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού - Αναλυτικές οδηγίες
Βελτιωμένος είναι ο καιρός σήμερα Καθαρά Δευτέρα. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ δεν πρέπει να πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε πυλώνες και γραμμές Υψηλής Τάσης ή κοντά σε Υποσταθμούς, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εσάς και διακοπή της παροχής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.
Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί σε καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:
- Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
- Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε πυλώνες Υψηλής Τάσης, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
- Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα
Ο χαρταετός διένυσε μία απόσταση παράλληλη του δρόμου του μεταξιού, αφού εξαπλώθηκε στην Ασία από την Άπω Ανατολή πριν φτάσει στα ελληνικά παράλια. Πότε όμως εφευρέθηκε ο χαρταετός και γιατί έχουμε συνηθίσει να τον πετάμε αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου; Την απάντηση δίνει η εγκυκλοπαίδεια Britannica, όπου αναφέρεται πως κατά πάσα πιθανότητα ο χαρταετός εφευρέθηκε στην αρχαία Κίνα.
Συγκεκριμένα, ο αετός αποτελεί το αρχαιότερο εν γνώση μας ιπτάμενο κατασκεύασμα του ανθρώπου, υπό την έννοια ενός σώματος βαρύτερου του αέρα, που χρησιμοποιεί την αντίστασή του για να παράξει ώση και να πετάξει.
Ο χαρταετός είχε ήδη για χιλιετίες συμβολική και θρησκευτική σημασία για πολιτισμούς της Ινδίας, του Πακιστάν, της Ιαπωνίας και της Κίνας μεταξύ άλλων. Στην Ελλάδα έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει εύκολα σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.
Η κύρια εικασία σχετικά με την καθιέρωσή του την Καθαρά Δευτέρα έχει να κάνει με τον συμβολισμό γύρω από τον εξαγνισμό της ψυχής στην ορθοδοξία. Η ημέρα σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής, περιόδου «κάθαρσης» του σώματος και του πνεύματος μέσω της νηστείας.
Σχετικά με τον χαρταετό, η πτήση του και η άνοδός του ψηλά στον ουρανό συμβολίζει την ψυχική ανάταση, και την προσέγγιση του θεού από τους πιστούς που τηρούν τη «δοκιμασία» της νηστείας.