Σχέδιο - γροθιά στον σχολικό εκφοβισμό - Πώς θα «χτυπηθεί» το bullying

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αυξηθεί φέτος σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού
2'

Στοπ στο bullying στα σχολεία θέλει να βάλει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ύστερα από την έξαρση των φαινομένων ενδοσχολικής βίας, ενώ προβλέπεται ποινική και οικονομική ευθύνη των γονέων των μαθητών που κάνουν κατάληψη και επανέρχονται οι πενθήμερες αποβολές.

Σύμφωνα με τη Real, με ειδικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, προωθείται άμεσα ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά μόνο για επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς, ενώ θα προηγηθεί καμπάνια εθνικής εμβέλειας μέσω της τηλεόρασης αλλά και του TikTok, με μηνύματα κατά της σχολικής βίας και με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το σύνολο της κοινωνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καταγγελίες θα πρέπει να γίνονται επώνυμα, καθώς σε πρώτη φάση τουλάχιστον θέλουν να «τρέξει» το σύστημα με πλήρη στοιχεία του προσώπου που κάνει την καταγγελία που θα αναγράφεται στην πλατφόρμα, ώστε να υπάρξει εξοικείωση και υπευθυνότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, πρόσβαση θα έχουν οι μαθητές, οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών.

Η πρόσβαση, όπως αναφέρει η Real, διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου στην ψηφιακή πλατφόρμα και διευκολύνεται με τη δημιουργία ψηφιακού ιστοτόπου που υποδέχεται επώνυμες αναφορές.

Η υποβολή αναφορών στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα δεν εξαρτάται από άλλους όρους και προϋποθέσεις, είναι δε προαιρετική και παράλληλη με τη δυνατότητα υποβολής αναφορών, προφορικών ή γραπτών, απευθείας στον διευθυντή ή τον προϊστάμενο κάθε σχολικής μονάδας και εργαστηριακού κέντρου.

Αυξήθηκε το bullying στα σχολεία

Πάντως, ο σχολικός εκφοβισμός έχει αυξηθεί φέτος σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού.

Συγκεκριμένα, ένα στα τρία παιδιά (35,5%) σε όλη τη χώρα, τη σχολική χρονιά 2023 - 2024, και ένα στα δύο παιδιά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Αττικής, δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό.

Σχετικές ειδήσεις