Της πούλησαν ηλιέλαιο με χρωστικές ουσίες για ελαιόλαδο – Συνελήφθησαν οι απατεώνες
«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, το επόμενο διάστημα. Αυτό, έχει φέρει τους καταναλωτές σε απόγνωση, οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ, δεν λείπουν και εκείνοι που αναμειγνύουν τα είδη λαδιού, προκειμένου να κάνουν οικονομία.
Πάντως, μία γυναίκα από τον Ωρωπό καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα απάτης, από ένα ζευγάρι που πωλούσε νοθευμένο ηλιέλαιο για ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, μετά την αγορά ποσότητας λαδιού, το δοκίμασε και αμέσως έστειλε δείγμα προς ανάλυση, από την οποία διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ηλιέλαιο με χρωστικές ουσίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR. Ο άνδρας και η γυναίκα που κρύβονταν πίσω από την απάτη, συνελήφθησαν.
Πώς θα καταλάβετε πως σας έδωσαν νοθευμένο
Πώς μπορούν λοιπόν οι καταναλωτές να αναγνωρίσουν ένα ελαιόλαδο ότι δεν είναι ακριβώς ελαιόλαδο ή ότι πρόκειται για νοθευμένο ελαιόλαδο που πλέον έχει χάσει την ιδιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου;
Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να «δείξουν» τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, χωρίς τέλος.
Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.
Για το πορτοφόλι, πρακτικά ο καταναλωτής, με τη νοθεία, φτάνει να πληρώνει τα ίδια ή και περισσότερα από τα σουπερμάρκετ.
Οι ειδικοί τονίζουν πως για να έχει ο καταναλωτής ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει, αυτά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, αλλιώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αδιανόητοι.
«Θα μπορούσε να αποτελέσει εχθρό για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές της παρασκευής του, έχει νοθευτεί ή έχει παρέλθει ο ‘χρόνος ζωής’ του που έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωσή του. Στην περίπτωση αυτή, μετατρέπεται από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών σε προ-οξειδωτικό φορέα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση οξειδωτικού στρες, το οποίο επιφέρει ως αποτέλεσμα την κυτταρική φθορά και τη γήρανση», αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του το «ΒΗΜΑ».