Τα κουνούπια απειλούν τη δημόσια υγεία: Μεταφέρουν ιό του δυτικού Νείλου, ελονοσία, δάγκειο πυρετό
Μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαιτίας των κουνουπιών.
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την ανάπτυξη κουνουπιών, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στη διάρκεια του χειμώνα.
Ήδη, Περιφέρειες και Δήμοι εκπονούν ολοκληρωμένα σχέδια καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση ασθενειών κι επικίνδυνων μολύνσεων.
Μόνο στην Αττική έχουν τοποθετηθεί 85 παγίδες, με τα κουνούπια που πιάνονται να ελέγχονται επιδημιολογικά στον ΕΟΔΥ. Η Περιφέρεια ψεκάζει κάθε δεκαπέντε ημέρες για να εξοντώνει τις προνύμφες.
«Τα κουνούπια ελέγχονται όλα για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου σαν ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης που κατευθύνει άμεσα δράσεις εντατικοποίησης ψεκασμών στην περιοχή την ενημέρωση του κόσμου», σημείωσε η Δρ. Δανάη Περβανίδου από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Οι ήπιες συνθήκες που παρατηρήθηκαν το φετινό χειμώνα ευνόησαν τη συνεχόμενη δραστηριότητά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και την παρουσία μεγάλων πληθυσμών. Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση ειδικά για τη δημόσια υγεία. Ο τίγρης συνδέεται πάρα πολύ με το δάγκειο πυρετό, αυτό μας δημιουργεί ένα πονοκέφαλο και μια πρόκληση στη δημόσια Υγεία», επεσήμανε ο Ερευνητής Εντομολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αντώνης Μιχαηλίδης.
«Αυτό που φοβόμαστε, είναι το αιγυπτιακοί κουνούπι ένα κουνούπι που εμφανίστηκε στην Κύπρο. Μας έχει πλησιάσει πολύ. Το κουνούπι αυτό μεταδίδει τα πάντα, Ζίκα, Τσικουκούγια, ιό Δυτικού Νείλου, ελονοσία και αν περάσει στη χώρα, θα έχουμε ως διαβιβαστή αυτών των ειδών και το καινούργιο κουνούπι και το κουνούπι – τίγρης» τόνισε η Προϊσταμένη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, Άννα Μεγάλου.
Προσοχή στα στάσιμα νερά
Ακόμη και ένα πιατάκι γλάστρας όπου έχει μείνει λίγο στάσιμο νερό, μπορεί να γίνει εστία αναπαραγωγής επικίνδυνων κουνουπιών.
«Τα κουνούπια κάνουν πάρτι στο στάσιμο νερό. Τους αρέσει να γεννούν τα αυγά τους εκεί. Οι Δήμοι πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ τις εστίες με στάσιμα νερά. Υπάρχουν κάποιες φορές σιντριβάνια που δεν τα λειτουργούν, όμως, είναι μία εστία για τα κουνούπια», σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αττικής, Λουκία Κεφαλογιάννη.
Η πρωτοποριακή μέθοδος για το κουνούπι – τίγρης
Μία μέθοδος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι η στείρωση αρσενικών κουνουπιών – τίγρη με μικρές δόσεις ακτινοβολίας και στη συνέχεια, η απελευθέρωση στο περιβάλλον.
«Στειρωμένα αρσενικά τα οποία δεν τσιμπούν τον άνθρωπο όταν θα βρεθούν έξω, στο πεδίο, με τα άγρια θηλυκά, το αποτέλεσμα θα είναι μη γόνιμα αυγά», ανέφερε ο Ερευνητής Εντομολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αντώνης Μιχαηλάκης. Με αυτή την τεχνική, επιτυγχάνεται η σημαντική μείωση του πληθυσμού.