Ενδοοικογενειακή βια: «Με κλώτσαγε ενώ ήμουν έγκυος» - 141 καταγγελίες μέσα σε ένα 24ωρο

Σοκαριστικές καταγγελίες έρχονται στο φως για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας 
5'

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μετά την φριχτή δολοφονία της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος καθώς και τους λάθος χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο καταγράφηκαν 141 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και έγιναν 73 συλλήψεις, ενώ 5 θύματα ζήτησαν να διαμείνουν σε δομή.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης από συντρόφους τους επί σειρά ετών, ωστόσο δεν μιλούν, δεν έχουν το κουράγιο να αποκαλύψουν την φρίκη που βιώνουν, φοβούνται την αντίδραση του βασανιστή τους εάν εκείνες ζητήσουν βοήθεια και μένουν να υπομένουν τον εφιάλτη.

«Μου είπαν ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν»

Πολλές όμως είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα θύματα που βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν τη φρίκη που βιώνουν, αντιμετωπίζονται με τον λάθος τρόπο από τις Αρχές, όπως στο περιστατικό που κατήγγειλε θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο MEGA, όπου η κοπέλα πήγε στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής της αλλά η αστυνομικός που βρήκε εκεί, της είπε ότι «δεν έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει με το συμβάν»

«Η ίδια πήρε ένα άλλο τμήμα τηλέφωνο, μίλησε με έναν προϊστάμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Ο άνθρωπος με κατατόπισε, αλλά, όταν τον ρώτησα τι θα κάνω, μου είπε να καλέσω το 100, για να κάνει καταγραφή του συμβάντος», περιγράφει η γυναίκα, η οποία λέει χαρακτηριστικά ότι το επεισόδιο που κατήγγειλε καταγράφηκε από την αστυνομία ως «φραστικό επεισόδιο».

Συγκεκριμένα στην καταγγελία για το περιστατικό αναφέρεται ότι: «Την επόμενη ημέρα κάλεσα το 100. Έδωσα κατάθεση στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ, εγώ και ο πρώην σύντροφός μου. Μου είπαν ότι έχουν συμβεί τρία κακουργήματα. Με ρωτήσαν αν θα κάνω μήνυση. Είμαι φοβισμένη, έχω καλέσει το 100, μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω. Από τον φόβο μου και για να μην έχω άλλα προβλήματα, είπα όχι. Μου πρότεινε ο αστυνομικός να πάρω την καταγραφή του συμβάντος από ένα χαρτί από τη ΓΑΔΑ. Περίμενα πόσο καιρό να πάρω το χαρτί και αντί να λέει την κατάθεση, το τι μου είχε κάνει αυτός ο άνθρωπος και τι είχε καταθέσει, έγραφε "φραστικό επεισόδιο". Εγώ με αυτό το χαρτί δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

«Θα δεις τι θα πάθεις»

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το περιστατικό που καταγράφηκε στην Κω και συγκεκριμένα στο Πλατάνι, όπου μία 47χρονη, το μεσημέρι της Τρίτης μετέβη στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλλει έγκληση σε βάρος του συζύγου της, ο οποίος είναι στρατιωτικός και την απείλησε με τη φράση «θα δεις τι θα πάθεις».

Η γυναίκα υποστήριξε ότι ο 44χρονος την τράβηξε από τα μαλλιά, την κλώτσησε και την έδιωξε από το σπίτι τους. Η 47χρονη δεν ήθελε ιατροδικαστική εξέταση, ενώ της χορηγήθηκε Ενημερωτικό Σημείωμα με Κατάλογο Φορέων και Υπηρεσιών Παροχής Αρωγής σε Θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας. Το θύμα με όχημα του Α.Τ Κω μεταφέρθηκε σε φιλική κατοικία, όπου φιλοξενείται, ασφαλής.

Ο πατέρας της αδικοχαμένης Κυριακής, του πιο πρόσφατου θύματος, που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, απλώς επείδη του είχε ζητήσει να χωρίσουν, έκανε έκκληση, να μιλήσουν, έστω και τώρα, να αποκαλύψουν τον εφιάλτη που ζουν και να ζητήσουν βοήθεια και προστασία.

«Με κακοποιούσε με κλωτσιές και μπουνιές ενώ ήμουν έγκυος»

Η Ευαγγελία, μία από τις γυναίκες που βρήκε τη δύναμη να μιλήσει για την ενδοοικογενειακή βία, σοκάρει με τις περιγραφές της.

Ζούσε την φρίκη από 19 χρονών, όταν γνώρισε τον σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό της, ενώ όπως λέει στο OPEN υπέμεινε τα βασανιστήρια επειδή ήταν έγκυος.

«Έπρεπε να τον παντρευτώ με το ζόρι, γιατί είχα μείνει έγκυος για οικονομικούς λόγους. Με είχε κακοποιήσει ακόμα και όταν ήμουν έγκυος με κλωτσιές με μπουνιές. Δεν είχα στήριξη από τους δικούς μου. Έλεγαν ότι εγώ φταίω. Με είχε πετάξει κάτω μου έδινε κλωτσιές στην κοιλιά, νοσηλεύτηκα επτά μηνών πήγα να χάσω τον γιο μου, με ρώτησαν τότε στο νοσοκομείο μήπως τσακώθηκες με τον σύζυγό σου και τους λέω έπεσα από τις σκάλες», αναφέρει χαρακτηριστικά στο OPEN το θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Η Ευαγγελία ήταν μόνη. Η οικογένειά της δεν ήταν απλώς απούσα, αλλά της έδειχνε και την πόρτα… «Δεν έφευγα γιατί φοβόμουν και τους δικούς μου και αυτόν με απειλούσαν ότι θα μείνω στον δρόμο», αναφέρει.

Και όταν απευθύνθηκε στις αστυνομικές Αρχές, παρότι τους έδειξε το τραύμα που από την μαχαιριά του συζύγου της, εκείνοι, όπως λέει την έδιωξαν... «Μου είπε ένας αστυνομικός ότι "δεν μπορείς να κάνεις μήνυση, έπρεπε από την πρώτη μέρα που είχες στο τραύμα". Του έδειξα κιόλας και λέει "φαίνεται το σημάδι αλλά μπορεί να το έκανες μόνη σου" και έχουν χαθεί τα DNA».

«Αυτό που θέλω να πω στις γυναίκες είναι ότι πρέπει να μιλάνε να μη φοβούνται και ότι υπάρχουν και δομές», τονίζει στο τέλος η Ευαγγελία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες - θύματα βίας. Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί σε αυτές 1.634 κακοποιημένες γυναίκες, ενώ μόνο από τις αρχές του χρόνου, στα 44 συμβουλευτικά κέντρα έχουν απευθυνθεί 1.139 γυναίκες.

Σχετικές ειδήσεις