Ενδοοικογενειακή βία: Όλα τα αναλυτικά στοιχεία - Ανησυχία για την έξαρση
Μέγιστη ανησυχία προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ιδιαίτερα μετά και το νέο περιστατικό στην Γλυφάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία καταγράφηκαν:
-93 περιστατικά ενδοοικογενειακής στις 12/4
-48 συλλήψεις αυτόφωρη διαδικασία
-110 κλήσεις στο 100
-2 γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο
Αναλυτικά η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει διευκρινίζοντας τα αληθή στοιχεία:
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, λόγω της ανακριβούς αποτύπωσης στατιστικών στοιχείων ενδοοικογενειακής βίας, που παρουσιάστηκαν σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες, 12 Απριλίου 2024, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Στη Δυτική Αττική λειτουργούν δύο επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αχαρνές από τον Σεπτέμβριο του 2022 και στο Περιστέρι από τον Οκτώβριο του 2021.
Όπως είναι φυσικό τα εν λόγω Γραφεία επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Κατά τα έτη 2021, 2022, 2023 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα Αστυνομικά Τμήματα Δυτικής Αττικής επιλήφθηκαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα:
- το Β’ Α.Τ Περιστερίου σε 1.357 (Γραφείο Ενδοοικογενειακής),
- το Α’ Α.Τ. Αχαρνών σε 903 (Γραφείο Ενδοοικογενειακής),
- το Α.Τ Ιλίου σε 333,
- το Α.Τ Αγίων Αναργύρων – Καματερού σε 186 (Σημείωση: Από το 2023 που επανασυστάθηκε το Α.Τ. Καματερού έχει επιληφθεί σε 2 περιστατικά και το Α.Τ Αγίων Αναργύρων σε 7),
- το Α.Τ Ελευσίνας σε 184,
- το Α.Τ Ασπροπύργου σε 177,
- το Α’ Α.Τ Περιστερίου σε 175,
- το Α.Τ Αγίας Βαρβάρας σε 173,
- το Α.Τ Πετρούπολης σε 166,
- το Α.Τ Αιγάλεω σε 150,
- το Α.Τ Φυλής σε 148,
- το Α.Τ Μεγαρέων σε 147,
- το Α.Τ Χαϊδαρίου σε 97,
- το Α.Τ Μάνδρας – Ειδυλλίας σε 48,
- το Β’ Α.Τ Αχαρνών – Ολυμπιακού Χωριού σε 34 και
- το Α.Τ Ζεφυρίου σε 16.
Η αναλογία δε των ανωτέρω αριθμητικών στοιχείων συνάδει με τα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε δημοτικής ενότητας (σύμφωνα με την απογραφή 2021: Περιστέρι 133.630, Αχαρνές 100.857, Ίλιον 84.004, Άγιοι Ανάργυροι 32.283, Καματερό 29.179), καταδεικνύοντας την αυξημένη ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών.
Συνεπώς η επιχειρούμενη σύγκριση απόδοσης – διαχείρισης περιστατικών από οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα έναντι του καθ’ ύλην αρμόδιου Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας είναι ανακριβής.
Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει ήδη περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπως ενδεικτικά η δημιουργία επιπλέον Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και η χρήση safehouses ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων.
Τι ανέφερε η Κωνσταντία Δημογλίδου
«Η βία δεν ξεκινά την ημέρα που καταγγέλλεται ή διαπιστώνεται», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και ιδιαίτερα για τη χθεσινή υπόθεση της Γλυφάδας.
Μόνο άγνωστος δεν ήταν στις Αρχές ο 29χρονος άνδρας που το απόγευμα της Παρασκευής έβαλε τέλος στη ζωή του σε διαμέρισμα της Γλυφάδας, μετά από επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Ο νεαρός άνδρας είχε απασχολήσει για ναρκωτικά, ληστείες και εγκατάλειψη ατόμου μετά από τροχαίο.
Όπως είπε η Κωνσταντία Δημογλίδου, «διερχόμενη περιπολία αντιλήφθηκε ότι ένας άνθρωπος κακοποιεί μία γυναίκα, ενώ και περαστικοί φώναζαν. Εκείνος ανέβηκε στο διαμέρισμά του έβαλε τέλος στη ζωή του με πυροβόλο όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα, όταν μπήκε ο εισαγγελέας μέσα, βρέθηκε νεκρός», την ίδια ώρα, η γυναίκα μεταφέρθηκε σε συγγενικά της πρόσωπα».
Για το έγκλημα της Ηλιούπολης, ξεκαθάρισε ότι, «είχε εξ αρχής αποκλειστεί η παρουσία τρίτου ατόμου, ενώ υπήρχε διαφορά στην ώρα του θανάτου. Υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις ότι, ο άνδρας είχε σκοτώσει τη μητέρα του και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε».
Δημογλίδου για Αγίους Αναργύρους: «Αυτό το έγκλημα οδηγεί πολλά θύματα στην καταγγελία»
Με αφορμή τη δολοφονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι, «τα θύματα δεν πρέπει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην Αστυνομία» και παρατήρησε ότι, «αυτό το έγκλημα οδηγεί πολλά θύματα στην καταγγελία».
Τέλος, ερωτηθείσα για τα safe houses που ανακοινώθηκαν χθες ότι λειτουργούν πλέον σε όλη την επικράτεια, διαβεβαίωσε ότι, με μέριμνα των αστυνομικών διευθύνσεων όλης της επικράτειας και με τη συμβολή κι άλλων φορέων, έχουν βρεθεί 127 χώροι, οι οποίοι θα φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία. Μετά την καταγγελία, η καταγγέλλουσα θα οδηγείται εκεί και θα παραμένει μέχρι να εξαφανιστεί ο κίνδυνος για τη ζωή της. Μάλιστα, όπως είπε, 15 γυναίκες κάνουν ήδη χρήση των διαμερισμάτων αυτών.