Μυτιλήνη: Aγώνες παρατήρησης πουλιών – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ώστε να παραλάβουν τα ειδικά έντυπα για τον διαγωνισμό, στα οποία θα σημειώσουν τα είδη που έχουν παρατηρήσει
Αγώνες παρατήρησης πουλιών διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις προστατευόμενες περιοχές, την βιοποικιλότητα και την σημασία της προστασίας της πανίδας στη Μυτιλήνη.
Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων στη Μυτιλήνη, που ας σημειωθεί ότι έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, από την Τετάρτη 17 Απριλίου ως και την Κυριακή 21 Απριλίου, θα επισκεφθούν υγροτόπους, δάση, πάρκα του απολιθωμένου δάσους, ορεινές περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές, παρατηρώντας και καταγράφοντας τους φτερωτούς «συμπολίτες» μας.
Νικήτριες ομάδες θα ανακηρυχθούν αυτές που θα καταγράψουν και θα φωτογραφίσουν τα περισσότερα είδη, ενώ θα βραβευτούν και οι ομάδες που θα παρατηρήσουν τα σπανιότερα είδη πουλιών και θα βγάλουν τις καλύτερες φωτογραφίες.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ώστε να παραλάβουν τα ειδικά έντυπα για τον διαγωνισμό, στα οποία θα σημειώσουν τα είδη που έχουν παρατηρήσει. Επίσης, μπορούν να προμηθευθούν τις ειδικές καρτέλες παρατήρησης-καταγραφής από το ΚΠΕΝ Καλλονής στην Σκάλα Καλλονής και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης, στο Σίγρι.
Σύμφωνα με τον κανονισμό διεξαγωγής του αγώνα παρατήρησης πουλιών, οι δηλώσεις συμμετοχής κάθε ομάδας κατατίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση lesvospf@otenet.gr.
Στη λήξη του αγώνα, κάθε ομάδα οφείλει να παραδώσει στο ΚΠΕΝ Καλλονής τον κατάλογο με τα είδη πουλιών που παρατήρησε, τους συνολικούς αριθμούς τους και τον βιότοπο που πρωτοπαρατήρησε το κάθε είδος. Επίσης τις φωτογραφίες κάθε είδους και την ημερομηνία φωτογράφισης.
Επίσης, κάθε ομάδα θα πρέπει να δηλώσει και τους βιότοπους που επισκέφτηκε με απλή χρονολογική σειρά (πχ Υγρότοπος Μέσων, Υγρότοπος Αλυκών Πολιχνίτου, Υγρότοπος Χαραμίδας, Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης, Εκβολές Τσικνιά, Υγρότοπος 9 Καμάρες, Υγρότοπος Ντίπι, Εκβολές Ευεργέτουλα, κλπ). Οι σχετικές φόρμες θα έχουν αποσταλεί στους συμμετέχοντες ομαδάρχες μετά την δήλωση συμμετοχής. Οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν τραβηχθεί κατά την περίοδο του διαγωνισμού και να είναι μορφής JPEG.
Απαγορεύεται η προσέλκυση πουλιών με τεχνητά μέσα (φωνές, καλέσματα, ομοιώματα, παροχή τροφής), ενώ προσμετρούνται όσα είδη πουλιών παρατηρήθηκαν ελεύθερα σε άγρια κατάσταση και αναγνωρίσθηκαν σε επίπεδο είδους. Δεν περιλαμβάνονται οικόσιτα είδη, είδη που εθεάθησαν σε αιχμαλωσία, σε απελευθερώσεις ή σε δίχτυα δακτυλίωσης, όπως επίσης και νεκρά δείγματα. Για τα εξωτικά είδη, δραπέτες ή φυγάδες, θα υπάρχει αποκλεισμός λόγω της πιθανής σύγχυσης στην αναγνώριση.
Νικήτρια θα ανακηρυχθεί η ομάδα που θα καταφέρει να δει τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών πουλιών, ενώ οι διοργανωτές θα αποφασίσουν ποιο από τα είδη που καταγράφηκαν ήταν το πιο σπάνιο. Θα δοθούν αναμνηστικά στους νικητές και σε όλους τους αγωνιζόμενους.