Τρεις «πράσινες» συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας
Η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται πλέον αισθητά σε ολόκληρο τον κόσμο, με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων. Έτσι, παρατηρούνται εκτεταμένες περίοδοι ξηρασίας, συχνές και έντονες καταιγίδες, πλημμύρες, αυξημένες ημέρες καύσωνα και αυξημένη συχνότητα μεγάλων πυρκαγιών, ενώ στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης είναι οι μεσογειακές δασικές περιοχές. Είναι εμφανές, λοιπόν, πως η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών αυξάνεται, ενώ οι καμένες εκτάσεις διευρύνονται συνεχώς.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η κοινωνική προσφορά είναι πολύ σημαντική και, ειδικά όταν γίνεται συλλογικά, με τη συνδρομή εταιρειών και οργανισμών, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο ορατά για το περιβάλλον. Για εμάς που θέλουμε να προσπαθήσουμε για έναν περισσότερο βιώσιμο πλανήτη, συμμετέχοντας σε δράσεις και υιοθετώντας έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής, αρκεί να εφαρμόσουμε απλές συνήθειες που όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσης είναι η εκστρατεία « my glorious green moments » της BAT Hellas powered by glo, με την εταιρεία να παρακινεί -μέσα από την ιστοσελίδα της- τους καταναλωτές να ανακυκλώσουν τις παλιές τους συσκευές θέρμανσης καθώς, για κάθε συσκευή που συλλέγεται, φυτεύεται ένα δέντρο σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ we4all.
#1 Η ανακύκλωση κάνει πάντα την αρχή
Η ανακύκλωση είναι πάντα η πρώτη συμβουλή που ακούμε για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, μιας και πρόκειται για μια απλή διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαχωρίζουμε τα απορρίμματα μας σε ανακυκλώσιμα και μη, να ξεπλένουμε όλες τις συσκευασίες και τα αντικείμενα που είναι για ανακύκλωση και τελικά, να πηγαίνουμε στους ειδικούς κάδους και να πετάμε τα σκουπίδια μας πάντοτε χωρίς σακούλα. Με αυτές τις πολύ απλές κινήσεις, θα έχουμε βοηθήσει στη μείωση των αστικών αποβλήτων και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
Μάλιστα, εξίσου σημαντική συνήθεια είναι και η ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών.
Έτσι, η BAT Hellas powered by glo, μέσω της εκστρατείας « my glorious green moments » παρακινεί τους καταναλωτές, μέσα από την ιστοσελίδα της, να ανακυκλώσουν τις παλιές τους συσκευές θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία ενώ, για κάθε συσκευή που συλλέγεται, φυτεύεται ένα δέντρο σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές, με τη βοήθεια της ΜΚΟ we4all. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με διπλό όφελος για την ελληνική κοινωνία, μιας και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της ανακύκλωσης συσκευών και συνεισφέρει στην αύξηση του πράσινου σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
#2 Νέοι χώροι πρασίνου μέσω της δεντροφύτευσης
Οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν μειώσει κατά πολύ τις ποσότητες των ζωντανών δέντρων και φυσικά, έχουν επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές. Γι’ αυτό τον λόγο, οι δενδροφυτεύσεις αποτελούν μεγάλη «σανίδα σωτηρίας» για το περιβάλλον κα τη βιωσιμότητά του, καθώς «χτίζουν» γερά θεμέλια ανάμεσα στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και βοηθούν καθοριστικά τον πλανήτη να «ανασάνει».
Σε αυτό, καθοριστική είναι και η συμβολή της ΒΑΤ Hellas powered by glo και της ομάδας εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι προχώρησαν σε δεντροφύτευση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης συμβάλλοντας και αυτοί στην προστασία του περιβάλλοντος. Ανάμεσά τους μάλιστα, έδωσαν το «παρών» και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Γιώργος Καράβας και ο Αντώνης Καλαγάτσης, αποδεικνύοντας πως η συμβολή σε τέτοιες δράσεις προσφοράς, με έμπρακτη παρουσία είναι πολύ σημαντική.
Για εμάς που θέλουμε να «αγκαλιάσουμε» την πρωτοβουλία, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε - εκτός της Βαρυμπόμπης, η οποία μάλιστα, έχει καεί δύο φορές και βρίσκεται δίπλα σε οικισμούς- μία ακόμη πληγείσα περιοχή στην οποία θέλουμε να αφήσουμε το δικό μας «αποτύπωμα» φυτεύοντας ένα δέντρο. Είτε, λοιπόν, επιλέξουμε την Παιανία για τη δημιουργία ενός νέου δάσους ή το Λουτράκι, το οποίο ταλαιπωρήθηκε από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, είτε την Παλαιά Φώκαια, στην οποία συνέβη το ναυάγιο Όρια, και το Ντράφι, που κάθε χρόνο υποφέρει από καταστροφικές πυρκαγιές, ή ακόμη και τη Βόρεια Εύβοια, που επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές του 2021, ένα είναι το σίγουρο: Η δεντροφύτευση θα δώσει «πνεύμονες» πρασίνου σε κάθε περιοχή.
Και επειδή οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς δεν είμαι οι μόνες που επηρεάζονται και χρειάζονται βοήθεια, μιας και οι πυρκαγιές -που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι- επηρεάζουν άμεσα και τα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα τα καλοκαίρια η ζέστη να είναι ανυπόφορη και τον χειμώνα να πλημμυρίζουν λόγω της ανεπάρκειας του αριθμού των δέντρων, η φύτευση νέων δενδρυλλίων σε αστικές περιοχές της Αττικής θα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων.
#3 Λέμε όχι στο food waste
Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγεται στον πλανήτη κάθε χρόνο, καταλήγει στα σκουπίδια ενώ στο ίδιο διάστημα στην Ελλάδα κάθε πολίτης πετάει 44 κιλά φαγητού. Γι’ αυτό λοιπόν, ο καθένας μας πρέπει να πάρει την ευθύνη και να αγοράζει όσα τρόφιμα χρειάζεται πραγματικά, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον πλανήτη που μας «φιλοξενεί».
Τι θα λέγατε, λοιπόν, εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμα για μία πιο «πράσινη» καθημερινότητα και φροντίζουμε να ψωνίζουμε «έξυπνα» και όχι υπερβολικά, έτσι ώστε να διατηρούμε ότι είναι δυνατόν από λαχανικά και φαγητά στην κατάψυξη μας;
Η προστασία του περιβάλλοντος, και ειδικά των δασών, μας αφορά όλους και είναι ευθύνη μας να τα προστατεύουμε με κάθε ευκαιρία, μιας και πλέον τίθεται ξεκάθαρο θέμα επιβίωσης. Ακριβώς επειδή η μη βιώσιμη ατμόσφαιρα δεν αφήνει επιλογή απάθειας στα περιβαλλοντικά ζητήματα, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τουλάχιστον μία από τις συνήθειες, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε το δικό μας «λιθαράκι» για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.