Αναδρομικά: Οι επτά κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν δώρα και επιδόματα για το ενδεκάμηνο
Τι διεκδικούν να λάβουν αναδρομικά περίπου 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει μαζικά.
Παράταση στην αγωνία περίπου 370.000 συνταξιούχων που προσέφυγαν μαζικά στη δικαιοσύνη έως τον Ιούλιο του 2020, αφού σε δύο με τρεις μήνες θα εκδώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο την απόφαση σχετικά με το ζήτημα συνταγματικότητας ή μη για τις περικοπές των τριών δώρων – επιδομάτων (Χριστουγγένων, Πάσχα, θερινής άδειας) για το ενδεκάμηνο 11/06/2015 έως 11/05/2016 στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το πρώτο ζήτημα που συζητήθηκε, είναι εάν όντως υφίσταται αρμοδιότητα του δικαστηρίου να εξετάσει το ζήτημα και αν υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις για το θέμα μεταξύ του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας, Ειρήνη Σταυρουλάκη, έθεσε ζήτημα απαραδέκτου ως προς την εισαγωγή της υπόθεσης στο δικαστήριο, αναφέροντας ουστιαστικά στην εισήγησή της πως κάθε δικαστήριο επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Κατά την εισηγήτρια, θα πρέπει να ερευνηθεί αν το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ, και εάν επομένως τίθεται στις δύο αποφάσεις (ΣτΕ και ΑΠ) το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφάλισης, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα.
Όπως μετέδωσε χθες το Newsbomb.gr, η τοποθέτηση της προκάλεσε την έκρηξη των δικηγόρων των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, που σημείωσαν ότι το ΑΕΔ πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο του παραδεκτού και να εισέλθει στο θέμα της συνταγματικότητας ή όχι των επίμαχων περικοπών, καθώς τα δύο επίμαχα δικαστήρια ερμήνευσαν τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.
Ο συνήγορος της Τράπεζας, όπως και του ΕΦΚΑ που είχε κάνει παρέμβαση υπέρ της Τράπεζας, υποστήριξαν ότι ο Άρειος Πάγος έκρινε τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις με αυτές του ΣτΕ και υπάρχει αντίθετη ερμηνεία του ίδιου νομοθετικού πλαισίου και πρέπει το ΑΕΔ να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.
Στη δίκη παρενέβη και εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ ο οποίος αποφάνθηκε ότι οι «συντάξεις είναι επαρκέστατες».
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;
Αν η εισήγηση αυτή γίνει αποδεκτή, τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, αλλά θα λήξει το θέμα. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι θα συνεχίζουν να διεκδικούν τα αναδρομικά τους στα δικαστήρια.
Οι επτά κατηγορίες που τα διεκδικούν:
1. Συνταξιούχοι Δημοσίου οι οποίοι λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.
2. Συνταξιούχοι Δημοσίου οι οποίοι λαμβάνουν κύρια και επικουρική από 1.000 έως 1.400 ευρώ.
3. Συνταξιούχοι Δημοσίου οι οποίοι λαμβάνουν κύρια και επικουρική κάτω από 1.000 ευρώ.
4. Συνταξιούχοι Δημοσίου οι οποίοι λαμβάνουν σύνολο συντάξεων εκ των οποίων η κύρια είναι πάνω από 1.400 ευρώ μικτά.
5. Συνταξιούχοι από ταμεία ιδιωτικού τομέα με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.000 ευρώ.
6. Συνταξιούχοι από τα ταμεία Ιδιωτικού τομέα με άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από 1.000 ευρώ.
7. Συυνταξιούχοι από Ταμεία Ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι λαμβάνουν μόνον κύρια σύνταξη ανεξαρτήτου ποσού.
Πως φτάσαμε στο ΑΕΔ
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις αντικρουόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου για το ζήτημα. Αρχικά, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι οι περικοπές που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012 είναι αντισυνταγματικές για το ενδεκάμηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.
Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το ίδιο ενδεκάμηνο είναι συνταγματικές, με τους δικαστές να εξηγούν πως οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της οικονομικής διάσωσης της χώρας.