Μάτι: Έφεση από συγγενείς, ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων και η παρέμβαση Αρείου Πάγου

Μάτι: Συγγενείς των θυμάτων φώναζαν «ντροπή» προς την έδρα, έκλαιγαν και εξαπέλυαν ύβρεις, καθώς από τους 21 κατηγορούμενους, μόνο 6 κρίθηκαν ένοχοι - Πλέον, αναμένεται άμεσα η υποβολή έφεσης
Eurokinissi
4'

Αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αναμένεται να ζητήσει από τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Χριστόφορο Λινό, την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Στόχος είναι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να προσδιοριστεί συντομότερα, διότι τον προσεχή Ιούλιο συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία και τα αδικήματα θα παραγραφούν το 2026. Έτσι, θα πρέπει μέσα σε μόλις δύο χρόνια η υπόθεση να τελεσιδικήσει και να έχει καταστεί αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.

Παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε να μην παραγραφούν αδικήματα

Σε αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων για την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι εξελίσσεται η υπόθεση, με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα να ζητά την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Το δικαστήριο καταδίκασε έξι άτομα σε ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, μόνο τα πέντε χρόνια φυλάκισης ορίζονται ως εκτιτέα και οι ποινές κρίνονται ως εξαγοράσιμες με 40.000 ευρώ.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός ζητά από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καθαρογραφεί η απόφαση το συντομότερο δυνατό με σκοπό να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη σε δεύτερο βαθμό, αφού καραδοκεί ο κίνδυνος της παραγραφής.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση τον μήνα Μάιο η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Γκιαούρη για να μπορέσει να ασχοληθεί απερίσπαστη με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης.

Σκοπός είναι ακόμη και τον Ιούνιο να έχει τη δυνατότητα η Εισαγγελία Εφετών να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη αν και εφόσον καταθέσουν εφέσεις οι καταδικασθέντες ή αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που θα υποβάλουν συγγενείς νεκρών για άσκηση έφεσης προς την εισαγγελία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα εξετάσει και αυτεπαγγέλτως το εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμένων.

Σημειώνεται, ότι στα 8 χρόνια παραγράφονται τα πλημμελήματα αν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, δηλαδή απόφαση όχι μόνο του Εφετείου αλλά και του Αρείου Πάγου, ενώ ήδη τον Ιούλιου συμπληρώνονται 6 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι εντός 2 ετών θα πρέπει να έχουν γίνει 2 δικαστήρια και να έχουν εκδοθεί αποφάσεις.

Φλωρίδης: «Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε στο πλατό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ και μίλησε για τη σημερινή δικαστική απόφαση για το Μάτι.

Ο κ. Φλωρίδης είπε χαρακτηριστικά ότι η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους.

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους […]».

Ο υπουργός δικαιο ότι αν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης εκτιμήσουν ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα μπορούν να κάνουν έφεση.

Σχετικές ειδήσεις