Μάτι: «Ικέτευαν οι συγγενείς για μία συγγνώμη, ντροπή» - Οι αντιδράσεις και ο κίνδυνος παραγραφής
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τις ποινές «χάδι» σε βάρος μόλις 6 από τους 21 κατηγορούμενους.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε μία «απόφαση-ντροπή» όπως την χαρακτήρισαν οι συγγενείς των θυμάτων αθώωσε 15 κατηγορούμενους, ενώ μετέτρεψε τις ποινές των 6 σε χρηματικές, με την εκτιτέα ποινή να είναι μόνο 5 έτη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θα καταβάλλουν 10 ευρώ ημερησίως, δηλαδή συνολικά περίπου 40.000 ευρώ, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Η απόφαση προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με την κυρία Αδειλίνη να ζητά από την προϊστάμενη της εισαγγελίας Εφετών τη διερεύνηση του ενδεχόμενου για αυτεπάγγελτη άσκηση έφεσης στην υπόθεση.
«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών» αναφέρει η εισαγγελέας στην παραγγελία της.
Κίνδυνος παραγραφής
Την ίδια ώρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, καθώς τον Ιούλιο συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και στα 8 χρόνια παραγράφονται τα πλημμελήματα εάν δεν καταστούν αμετάκλητες οι καταδίκες των καταδικασμένων, εξού και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα ζητεί την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης για τις ποινικές ευθύνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής.
Πρακτικά μέσα σε δύο χρόνια πρέπει να έχει τελεσιδικήσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και αν υπάρχουν προσφυγές στον Άρειο Πάγο να έχουν τελεσιδικήσει κι αυτές.
«Ικέτευαν για μία συγγνώμη»
Στον ΑΝΤ1 μίλησε η Κατερίνα Μαλλά, επιζήσασα της τραγωδίας στο Μάτι, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «ούτε ένας μάρτυρας υπεράσπισης δεν υπήρχε για αυτούς που έλεγαν αθλιότητες από την πρώτη μέρα», ενώ, αποκάλυψε πως «ζητούσαν από τον πραγματογνώμονα να θάψει τα στοιχεία».
Η κυρία Μαλλά κατηγόρησε το δικαστήριο για την απόφαση τονίζοντας πως «η Δικαιοσύνη επιβράβευσε τη μη ανάληψη ευθύνης» και προσέθεσε πως «συγγενείς των θυμάτων ικέτευαν για μία συγγνώμη από τους κατηγορούμενους». «Πρέπει να υπακούμε το “112”, γιατί δεν θα έρθει να μας βοηθήσει κανείς», επεσήμανε ακόμη.
Να σημειωθεί ότι από τον Άρειο Πάγο θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι να ασκηθεί έφεση κατά το σκέλος που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία. Είναι χαρακτηριστικό πως για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ανακριτής που διεξήγαγε την κύρια ανάκριση είχε ζητήσει τρεις φορές να μετατραπεί η κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα αλλά και τις τρεις φορές η Εισαγγελία είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα.
«Η δίκη για το Μάτι μας δείχνει τι θα γίνει στη δίκη για τα Τέμπη»
Η Ειρήνη Μαρούπα, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη μίλησε στον ΑΝΤ1 για την δικαστική απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
«Με τη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει άρνηση εθνικής λειτουργίας, αυτό το κράτος δεν θέλει να επιβιώσει. Πληρώνουμε έναν κεφαλικό φόρο σε θύματα ή δάση κάθε χρόνο, γιατί δεν έχουμε πραγματική κυβέρνηση εδώ και τρεις δεκαετίες και η κατρακύλα δεν έχει γυρισμό».
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη να αναστήσει αυτό το κράτος, είναι μία κοροϊδία, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αισθανόμαστε τον κίνδυνο καθημερινά και ξέρουμε ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη στη χώρα», σημείωσε και εξήγησε: «Η απόφαση δεν διώχθηκε σε βαθμό κακουργήματος, η πρόταση του κυρίου εισαγγελέα ήταν ότι γνώριζαν από τις 5 και τέταρτο ότι θα καεί κόσμος και το είπαν και μόνοι τους. Ήξεραν ότι μπαίνει σε οικισμούς και θα απειληθούν ζωές. Όταν παραλείπω μέτρα, αποδέχομαι ότι θα πεθάνει κόσμος, άρα πράττω κακούργημα».
«Το κατηγορητήριο ήταν με κατά συρροή τα αδικήματα και με συντρέχουσς αμέλειες, πολλοί ευθύνονταν για κάθε πράγμα. Γιατί δεν πέταξαν τα αεροπλάνα, γιατί δεν πήγαν τα πυροσβεστικά οχήματα, γιατί δεν συντονίστηκαν, γιατί δεν τους διέσωσαν, γιατί δεν πήγαν τα πλοιάρια και ο καθένας τιμωρήθηκε για κάτι μικρό. Η δίκη για το Μάτι, μας δείχνει τον δρόμο για το τι θα συμβεί στη δίκη για τα Τέμπη», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Μαρούπα.
Φλωρίδης: «Η δίκη έγινε με διατάξεις που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ»
Η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews σχετικά με τη σημερινή δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη». Και συνεχίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας: «Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».
Μαρινάκης: Οι ποινές αποφασίστηκαν με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ
Στη δίκη για το Μάτι εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μακροσκελή ανάρτησή του για τη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αποφεύγει να σχολιάσει τη δικαστική απόφασση σημειώνει επίσης ότι υποχρεωτικά, κάθε κατηγορούμενος δικάζεται με βάση την επιεικέστερη νομοθεσία που έχει ισχύσει - έστω και για μία ημέρα - από τον χρόνο τέλεσης της πράξης του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της απόφασης.
«Συνεπώς, οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα – τις οποίες δεν ψήφισε η αντιπολίτευση – τόσο κατά την πρώτη τετραετία, όσο και κατά τη δεύτερη, πριν από λίγους μήνες, ήταν εκ του νόμου αδύνατον να εφαρμοστούν στην εν λόγω υπόθεση» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει επίσης ότι η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία οφείλουν να εισάγουν και να νομοθετούν διατάξεις οι οποίες να δίνουν τα αναγκαία νομικά όπλα σε ένα δικαστήριο για να εκδίδει αντιστοίχως δίκαιες αποφάσεις, όπως εκείνο κρίνει. Σημειώνει επίσης με έμφαση ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αυστηροποιήθηκαν μια σειρά από διατάξεις, σχετιζόμενες με τον εμπρησμό εκ δόλου ή εξ αμελείας.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να πράττουμε το αυτονόητο, δηλαδή να μην εργαλειοποιούμε δικαστικές αποφάσεις και να μην τις κρίνουμε κατά το δοκούν» αναφέρει ο κ. Μαρινάκης και στρέφει τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση, προκαλεί ευλόγως εντύπωση η αφωνία εκείνων που, αναλόγως την υπόθεση, μετατρέπονται σε λαϊκούς δικαστές και σήμερα δεν έχουν να πουν ούτε μισή λέξη για το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο εξεδόθη αυτή η απόφαση».
Κικίλιας: «Μόνο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φταίνε;»
Σημειώνοντας πως με την πρότερη νομοθεσία, αυτός που προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έπεσε στα μαλακά, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε το ερώτημα: «Από όλους αυτούς τους κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι, μόνο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φταίνε;», σε σημερινή (30/04) συνέντευξη στο OPEN.
«Υπάρχει αίσθηση στην ελληνική κοινωνία ότι δύσκολα μπορεί κανείς να βρει το δίκιο του. Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τους πολλούς και θεωρώ αδιανόητο να ρισκάρει κάποιος τη ζωή τους και να γλυτώνει. Αυτό δεν θα συμβεί εφέτος, αύριο αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Την πυρκαγιά δεν τη σβήνει ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά οι πυροσβέστες, οι οποίοι είναι ήρωες. Πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος.
Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, θα επισκεφθώ την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσω να υπάρχει οδηγία με βάση τον Ποινικό Κώδικα στους εισαγγελείς όλης της χώρας για ό,τι προβλέπεται», επεσήμανε ακόμη.
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως από την πλευρά της σχολίασε πως «η Δικαιοσύνη εκδίδει αποφάσεις, η συγκεκριμένη αντιμετωπίζει κριτική από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η οποία κρίνει με βάση τις διατάξεις και ο Ποινικός Κώδικας λέει ότι κρίνεσαι με την πιο επιεική διάταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε Ποινικό Κώδικα που κατέστησε τις συγκεκριμένες ποινές ελαφρύτερες. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε όλες αυτές τις ποινές επί του πολύ αυστηρότερου. Δεν θα εργαλειοποιήσουμε τις αποφάσεις του δικαστηρίου, είτε μας αρέσουν είτε όχι».