Νίκος Μήλης: Το ΤΕΕ πρέπει να ξαναθυμηθεί το ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας

«Η νέα δεκαετία που έρχεται βρίσκει τόσο τις κατασκευαστικές όσο και τις μελετητικές εταιρείες με σημαντικό και ουσιαστικό έλλειμμα στελεχών», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μήλης 
4'

Ο Νίκος Μήλης, Α' Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών, μίλησε για το βασικό διακύβευμα των φετινών εκλογών στο ΤΕΕ, οι οποίες και συμπίπτουν με τα 100 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου, σε μια συνένετυξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

Για τις φετινές εκλογές του ΤΕΕ συμπίπτουν με τα 100 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου, είπε:

«Η επέτειος αυτή θα πρέπει να σηματοδοτήσει και μια στροφή του ΤΕΕ προς πολύ απλά και συγκεκριμένα πράγματα: Το ΤΕΕ να ξαναθυμηθεί το ρόλο του ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας. Να προστατεύσει και να θωρακίσει τα μέλη του, να εμπνεύσει με τις πρωτοβουλίες του και να είναι στην πρωτοπορία με το επιστημονικό του έργο. Με κάποια απλά διλήμματα: θέλουμε αξιοπρέπεια με σταθερό πλαίσιο σχεδιασμού έργων και νομοθετικό περιβάλλον ή σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου στο επάγγελμά μας; Θέλουμε πραγματική και άμεση αύξηση των αμοιβών, επαναφορά νόμιμων αμοιβών ή αμοιβές ψίχουλα; Θέλουμε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες μηχανικού ή συνέχιση της επαγγελματικής ομηρίας για χιλιάδες συναδέλφους;

Η νέα διοίκηση λοιπόν οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψιν της αυτές τις παραμέτρους και να μη λειτουργεί ως γραφείο δημοσίων σχέσεων με κυβερνητικά στελέχη».

Για την έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού σε μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων:

«Η νέα δεκαετία που έρχεται βρίσκει τόσο τις κατασκευαστικές όσο και τις μελετητικές εταιρείες με σημαντικό και ουσιαστικό έλλειμμα στελεχών. Υπάρχει κοινή αγωνία σε όλους μας ποιοι θα εκτελέσουν ποιοι θα υλοποιήσουν όλα αυτά τα έργα τα οποία ανακοινώνονται. Ειδικά στο θέμα των μελετητικών και των εργοληπτικών εταιρειών, όπου και εκεί διαπιστώνεται σημαντικό έλλειμμα στελεχών θα πρέπει συντεταγμένα να ζητηθεί η επιστροφή έμπειρων στελεχών που έφυγαν στο εξωτερικό και θα πρέπει και οι εταιρείες, να βελτιώσουν θεαματικά τις πολιτικές αμοιβών τους.

Ρόλος του επιμελητηρίου να υποστηρίξει ακριβώς θεσμικά το αίτημα των μηχανικών για αύξηση των αμοιβών τους, για θωράκιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Για τη θεσμοθέτηση μητρώων των συντελεστών παραγωγής έργων, μέσα από τα οποία προκύπτει κατανομή ευθυνών, ρόλων και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».

Για την δια βίου τεχνική εκπαίδευση και μάθηση, είπε:

«Η βελτίωση των δεξιοτήτων αποτελεί προφανώς ένα σημαντικό παράγοντα για να μπορέσει ο μηχανικός να «σταθεί» με αξιώσεις στην αγορά και στο επάγγελμά του. Το ΤΕΕ λοιπόν με απόλυτο σεβασμό στο ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα σπουδών, θα πρέπει παράλληλα να αγκαλιάσει όλα τα τεχνικά επαγγέλματα και να μοιράσει ρόλους, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις σε όλη την τεχνική πυραμίδα.

Να μη φοβηθεί να το κάνει και να σπάσει, να υπερβεί την κακώς εννοούμενη «συντεχνία». Την ίδια στιγμή έχει σημασία, να υπερασπιστούμε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών που τους αναγνωρίζεται και διεθνώς. Και αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γίνει διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο σπουδών σε ποιοτικά Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, όπως αυτά που έχουμε».

Για κατεύθυνση που ακολουθεί η ανάπτυξη στον χώρο των κατασκευών, είπε:

«Η ανάπτυξη αυτή για να είναι βιώσιμη και πραγματική θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, όπου θα λαμβάνει υπόψη και τις δημοσιονομικές της πολιτικές και τις φορολογικές πολιτικές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε ένα όραμα για μια λεγόμενη ανθεκτική οικονομία και κοινωνία προκειμένου να αποφύγουμε τις απανωτές κρίσεις. Η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, γίνεται χωρίς όραμα και στρατηγική, χωρίς μια συγκεκριμένη στοχευμένη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας.

Υπήρξαν πρωτοβουλίες που αναδείχθηκαν σε σχέση με τις αναθεωρήσεις και τα τιμολόγια, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ακριβώς τα αιτήματα των εργοληπτών γιατί δεν υπάρχει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος. Χρειάζεται να υπάρχει δημοκρατικός σχεδιασμός στα έργα, υπενθυμίζω τις ενστάσεις του κλάδου σε σχέση με τις πρότυπες προτάσεις για τα έργα υποδομής και τη μείωση των ορίων, και την τροποποίηση προκηρύξεων».