Σε μπαζωμένη κοίτη ρέματος χτισμένη η σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ - Αποκαλυπτικές εικόνες
SOS εκπέμπει η Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε κοίτη ρέματος
Θεμέλια που καταρρέουν, επικίνδυνες ρηγματώσεις και καθιζήσεις συνθέτουν την εικόνα του κτηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που θυμίζει περισσότερο βομβαρδισμένο τοπίο παρά χώρο που καθημερινά κινούνται εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές.
«Η κατάσταση είναι τραγική, μιλάμε για κτήρια τα οποία πραγματικά καταρρέουν. Οι καθιζήσεις τις οποίες είδατε θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία και την ζωή φοιτητών και εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμούς η Λουίζα Αυγήτα, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών.
Μέσε σε κοίτη ρέματος χτισμένη η Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
Σε έγγραφο που αποκαλύπτει το OPEN, αποδεικνύεται ότι η Σχολή κατασκευάστηκε το 1996 πάνω σε χαμηλό σημείο λεκάνης απορροής και συγκεκριμένα μέσα σε κοίτη ρέματος που σήμερα είναι μπαζωμένη.
Σε αυτοψία που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από την τεχνική υπηρεσία και η οποία κοινοποιήθηκε στις πρυτανικές Αρχές εντοπίστηκε σωρεία προβλημάτων όπως επικίνδυνες ρηγματώσεις σε υπόγεια εργαστηρίων, γενικευμένη καθίζηση στον περιβάλλοντα χώρο καθώς επίσης και μη λειτουργικά κτήρια λόγω των καθιζήσεων.
Η κάμερα του σταθμού βρέθηκε σε υπόγειο εργαστηρίου όπου στεγάζεται και ο υποσταθμός της ΔΕΗ που τροφοδοτεί την Σχολή. Η κάμερα κατέγραψε ρηγματώσεις στους τοίχους τους υπογείου λόγω των καθιζήσεων με τις εικόνες να είναι αποκαλυπτικές.
Την ίδια στιγμή αρκετοί είναι οι καθηγητές που προβληματίζονται για τις εικόνες που αντικρίζουν αλλά και τα προβλήματα που εντοπίζουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς μπορεί πολύ εύκολα να σημειωθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.
«Θα γίνει εκσκαφή στο έδαφος εκεί όπου υπάρχει το σάπιο, να το πω μπάζωμα. Θα μπουν κροκάλες, χαλίκι, άμμος, ότι χρειάζεται για να ενισχυθεί η στατικότητα του εδάφους», ανέφερε όσον αφορά τις εργασίες αποκαταστάσης ο Δημήτρης Κουσενίδης, αντιπρύτανης του ΑΠΘ.
Ανησυχία για διαρροή φυσικού αερίου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ανησυχία των καθηγητών εντάθηκε όταν σε έλεγχο τεχνικού κλιμακίου που πραγματοποίησε τεχνική εταιρεία για το φυσικό αέριο εντοπίστηκε διαρροή φυσικού αερίου που φαίνεται να οφείλεται και αυτή στις καθιζήσεις. Στην επιστολή που αποκάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι ο διαχειριστής αναφέρει ότι διέκοψε την παροχή υπό τον φόβο να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Οι καθηγητές που έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα την επικινδυνότητα της κατάστασης ζητούν την άμεση λήψη μέτρων ενώ παράλληλα θεωρούν επιβεβλημένη την δρομολόγηση μετεγκατάστασης της Σχολής.
Δείτε τις αποκαλυπτικές εικόνες στο βίντεο του OPEN: