Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας: Ο ρόλος της γυναίκας στην ανατροφή του παιδιού

«Μητέρα»: Μία λέξη απλή με μεγάλο νόημα- Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη προς τιμήν της μητρότητας - Για τον ρόλο της μητέρας στην ανάπτυξη παιδιού μίλησε στο Newsbomb.gr η Μανουσία Κυπραίου
Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας: Ο ρόλος της γυναίκας στην ανατροφή του παιδιού
Η μητέρα αποτελεί για τον κάθε άνθρωπο το συναισθηματικό του στήριγμα, το ασφαλές του καταφύγιο
Pexels
7'

Η σχέση μητέρας-παιδιού ξεκινά από τη σύλληψη του και κρατά για πάντα. Από ψυχολογική προσέγγιση είναι μια αμοιβαία σχέση που έχει ως αρχή τη γέννηση, εξελίσσεται και αλλάζει καθ’ όλη την περίοδο της παιδικής ηλικίας.

«Η μητέρα είναι η τροφός, είναι το πρώτο πρόσωπο προσκόλλησης του παιδιού» εξηγεί η Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνική Ψυχολόγος – Κοινωνιολόγος Μανουσία Κυπραίου μιλώντας στο Newsbomb.gr και προσθέτει: «Ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός ψυχοσυναισθηματικά, είναι το πρώτο πρόσωπο που βλέπει ένα παιδί και έχει την άμεση σύνδεση».

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»). Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε το 1960 και είναι αφιερωμένη στις μαμάδες όλου το κόσμου.

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η γιορτή της μητέρας φέτος είναι την Κυριακή 13 Μαΐου.

Μάλιστα, η Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Όπως αναφέρει ο Ιωάννης Βαγγέλογλου, Προπτυχιακός Φοιτητής Ψυχολογίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε άρθρο του: «Το έμβρυο συνδέεται σωματικά με τη μητέρα μέσω του πλακούντα από τον οποίο μεταφέρεται οτιδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο έρχεται σε επαφή με αυτήν (θρεπτικές ουσίες, οξυγόνο, ιοί κλπ)».

«Το έμβρυο επηρεάζεται από τα συναισθήματα και τον τρόπο ζωής της μητέρας π.χ. όταν αυτή χαλαρώνει το έμβρυο ενδομήτρια γίνεται πιο δραστήριο και αναπτύσσει τις αισθήσεις του ενώ οι ασθένειες της μητέρας (διαβήτης, ΣΜΝ, χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών) μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ανωμαλίες ή και στο θάνατο».

Η γυναίκα που καθιέρωσε την Ημέρα της Μητέρας και ο αγώνας της κατά της εκμετάλλευσής της

Η Ann Reeves Jarvis είναι η γυναίκα που κρύβεται πίσω από την καθιέρωση της ημέρας. Ήταν αυτή που οργάνωσε το 1850 τις γυναίκες της Δ. Βιρτζίνια, τις πρώτες ομάδες Mother's Day προκειμένου να ασκηθεί πίεση για να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και να μειωθεί ο αριθμός των βρεφικών θανάτων από μολύνσεις και αρρώστιες. Οι ομάδες αυτές ήταν υπεύθυνες επίσης για την περίθαλψη των στρατιωτών που πολεμούσαν στον Εμφύλιο μεταξύ 1861 και 1865 και από τις δύο πλευρές.

Αμέσως μετά τον πόλεμο οι ομάδες συνέχισαν τη δράση τους μέχρι που η Julia Ward Howe εξέδωσε τη διακήρυξη «Mother's Day Proclamation». Εκδόθηκε το 1870, καλώντας τις γυναίκες να λάβουν ενεργό πολιτική δράση με στόχο την επίτευξη της ειρήνης.

Περίπου την ίδια εποχή η Jarvis ξεκίνησε το lobbying προκειμένου να καθιερωθεί η Ημέρα της Μητέρας. Η ίδια δεν είχε παιδιά. Σιγά σιγά άρχισε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεφύγει η Ημέρα από τα στενά όρια της Βιρτζίνια. Ώσπου το 1914 ο πρόεδρος Γουίλσον καθιέρωσε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη ως την Ημέρα της Μητέρας.

Αρχικά ο εορτασμός είχε ουσιαστικό νόημα. Ήταν η ημέρα όπου θα πέρναγες χρόνο με τη μητέρα σου και θα την ευχαριστούσες για όλα όσα έχει κάνει για σένα. Δεν ήταν μια γενική γιορτή. Αφορούσε τη σχέση σου με τη μητέρα σου.

Ο αγώνας της Jarvis κατά της εκμετάλλευσής της

Προς μεγάλο αποτροπιασμό της Jarvis η Ημέρα εξελίχθηκε σε εμπορικό πανδαιμόνιο, δημιουργώντας μια βιομηχανία δώρων. Στην προσπάθειά της να ανακόψει αυτό που εκείνη θεωρούσε ξεπεσμό της Ημέρας, διοργάνωσε μποϊκοτάζ, απείλησε με μηνύσεις και έφθασε μάλιστα στο σημείο να επιτεθεί λεκτικά και στην Ελ. Ρούζβελτ, η οποία χρησιμοποίησε την Ημέρα για να αντλήσει χρηματοδότηση για τις φιλανθρωπίες της.

Οι προσπάθειές της απέτυχαν. Το μάρκετινγκ ήταν πολύ πιο ισχυρό. Το 1948 πέθανε χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα, αντιθέτως έζησε τις τελευταίες της μέρες σε κρατικό γηροκομείο, αφού ο αγώνας της την είχε εξαντλήσει και φυσικά και οικονομικά.

Μάνα, Μητέρα, Μαμά: Η γυναίκα που θα είναι πάντα ο άνθρωπός μας

Αναμφισβήτητα, η μητρότητα είναι μία από τις πιο όμορφες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Κάθε γυναίκα, ως μητέρα, έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να εξερευνήσει μία σειρά συναισθημάτων που -ίσως- ποτέ δεν ήξερε ότι υπήρχαν μέσα της. Παράλληλα, κάθε ημέρα έχει έναν καλό και πολύτιμο λόγο για να είναι χαρούμενη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά πλεονεκτήματα τού να είσαι μαμά.

Μαμά από την πρώτη ημέρα

Πολλές γυναίκες λένε ότι γίνονται και αισθάνονται μαμάδες από την πρώτη στιγμή που θα κρατήσουν στα στα χέρια του το θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Και μετά... έρχεται η στιγμή που ακούς για πρώτη φορά την καρδιά του μωρού σου να χτυπά... Και νιώθεις απερίγραπτα συναισθήματα όταν το νιώθεις να κουνιέται για πρώτη φορά μέσα στην κοιλιά σου... Είναι τότε που ορκίζεσαι να το φέρεις στον κόσμο με ασφάλεια, να το φροντίζεις και να το προστατεύεις από την πρώτη στιγμή που θα το κρατήσεις στην αγκαλιά σου. Και είναι εκείνο που θα σε αναζητά πάντα πρώτη σε κάθε στιγμή της ζωής του... Από τους πρώτους μήνες της ζωής, η μητέρα είναι το παν για το παιδί της, είναι όλος ο κόσμος! Η αγάπη της η μοναδική είναι ο λόγος που την αποζητούμε όσο χρονών κι αν γίνουμε.

Τρία πλεονεκτήματα τού να είσαι μαμά

#1 Μαθαίνεις πώς να αγαπάς

Όταν μια γυναίκα φέρνει ένα παιδί στον κόσμο, ανακαλύπτει την έννοια της αληθινής αγάπης. Της αγάπης άνευ όρων. Η αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της είναι ένα εντελώς διαφορετικό συναίσθημα, κάτι που δεν έχει βιώσει πριν. Μια μητέρα, θα βάλει πάντα τα παιδιά της πριν από οτιδήποτε άλλο, πάνω και από τον ίδιο της τον εαυτό.

#2 Προσωπική ανάπτυξη

Οι μητέρες αποκτούν και αναπτύσσουν ιδιότητες πρωτόγνωρες για τις ίδιες. Γίνονται πιο υπομονετικές, υπεύθυνες αλλά ταυτόχρονα τρυφερές και δοτικές. Επίσης, προσπαθούν να αποτελέσουν το καλύτερο δυνατό πρότυπο για τα παιδιά τους.

#3 Η μητρότητα ενισχύει την αγάπη ενός ζευγαριού

Η σύνδεση μεταξύ της γυναίκας και του συντρόφου της, γίνεται πιο ισχυρή και βαθιά με την άφιξη του παιδιού τους. Η σχέση τους μπαίνει σε άλλες βάσεις, καθώς από κοινού σχεδιάζουν και επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για το παιδί τους.


Αντί επιλόγου

Ο μοναδικός και ξεχωριστός δεσμός που έχει μια μητέρα με το παιδί της, είναι από την πρώτη στιγμή, ο πιο ισχυρός δεσμός. Μια κουβέντα της, συχνά ακόμα και ένα βλέμμα της, αρκεί για να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. Όσο και αν μεγαλώσουμε και ανεξαρτητοποιηθούμε, όλοι μας χρειαζόμαστε στηρίγματα, βάσεις, όπως η οικογένεια, στην οποία κεντρική θέση έχει η μαμά. Η μητέρα αποτελεί για τον κάθε άνθρωπο το συναισθηματικό του στήριγμα, το ασφαλές του καταφύγιο.


Διαβάστε επίσης

Γιορτή της Μητέρας: Πότε γιορτάζεται και πως καθιερώθηκε

Μητσοτάκης στο ΤikTok για επίδομα μητρότητας: Για 9 μήνες σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες

Από τη Γαρμπή έως τη Φουρέιρα: Επώνυμες που «πάλεψαν» για να γίνουν μητέρες

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή