Κριμιζής για γεωμαγνητική καταιγίδα: Η μεγαλύτερη ένταση της μπορεί να είναι απόψε

Τι ανέφερε για την γεωμαγνητική καταιγίδα ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτης Κριμιζής 
2'

Καλεσμένος στην εκπομπή EΡΤΝews Update ήταν σήμερα ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτης Κριμιζής όπου μίλησε σχετικά με την πρωτοφανή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε με ιδιαίτερη ισχύ αρκετές χώρες προκαλώντας προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα όπως δήλωσε, η καταιγίδα ήταν μία από τις πιο έντονες που έχουν κάνει ποτέ την εμφάνισή τους.

«Το φαινόμενο αρχίζει από τον ήλιο. Εκάστοτε ο ήλιος έχει μια μεγάλη έκρηξη, η οποία ρίχνει στο διάστημα δισεκατομμύρια τόνων υλικού (πρωτόνια και ηλεκτρόνια). Αν αυτά συγκρουστούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, τότε είναι σαν να πέφτει ένα τσουνάμι πάνω στην ξηρά και γίνεται ένας “σεισμός” ολόκληρου του μαγνητικού πεδίου. Όλα τα σωματίδια τα οποία είναι εγκλωβισμένα στο μαγνητικό πεδίο αρχίζουν και πέφτουν πάνω στην ατμόσφαιρα και δημιουργούνται ρεύματα τα οποία φτάνουν και στο υπόγειο υπέδαφος» περιέγραψε για το φαινόμενο ο κ. Κριμιζής.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αστροφυσικό, η γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως τη δεκαετία του ’80, σε μια άλλη γεωμαγνητική καταιγίδα είχαν καεί οι μετασχηματιστές υψηλής τάσεως ρεύματος στη Βόρειο Αμερική με αποτέλεσμα να σβήσουν για ώρες τα φώτα από τον Καναδά μέχρι και τη Νέα Υόρκη.

Συνεχίζοντας ο κ. Κριμιτζής επεσήμανε ότι ανάλογα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα περιοδικά κάθε 10 με 20 χρόνια ενώ πρόσθεσε ότι έχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. «Έχει υπολογιστεί ότι αν γινόταν μια από τις μεγάλες καταιγίδες που έγιναν πριν από εκατό χρόνια, η ζημιά θα ήτανε μέχρι τρία τρισεκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, αποκάλυψε ότι η διάρκεια του φαινομένου ποικίλλει και πως σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Προβλέψεων των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί η μεγαλύτερη ένταση να είναι απόψε.