Οι οικογενειακές αξίες που προστατεύουν εμάς και το περιβάλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας 2024 έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις οικογένειες και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι οικογένειες στη δράση για το κλίμα

Οι οικογενειακές αξίες που προστατεύουν εμάς και το περιβάλλον
2'

Μπορεί οι αξίες που περνάνε από γενιά σε γενιά να έχουν θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία και το περιβάλλον; Αν σκεφτούμε ότι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στο motto «Οικογένειες και Κλιματική Αλλαγή», τότε μάλλον η απάντηση είναι «ναι».

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας 2024 έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις οικογένειες και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι οικογένειες στη δράση για το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία της οικογένειας μέσω της αυξημένης ρύπανσης, των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκτοπίζουν ανθρώπους, των διαταραχών στα συστήματα γεωργίας και τροφίμων και των οικονομικών επιπτώσεων. Για παράδειγμα, οι οικογένειες συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και των γενικών καταναλωτικών προτύπων.

Οι «πράσινες» συνήθειες που γίνονται αξίες

Υπάρχουν αξίες που είναι σταθερές και αναμφισβήτητες εδώ και χρόνια όπως η αγάπη και ο σεβασμός. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, ότι υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που δημιουργούν νέες προκλήσεις, τότε δημιουργείται χώρος για νέες αξίες.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μπορούν σήμερα να θεωρηθούν νέες αξίες που ενδυναμώνουν τους οικογενειακούς δεσμούς, καθώς όλα τα μέλη έχουν έναν κοινό στόχο. Ένα καλύτερο, περισσότερο βιώσιμο μέλλον για όλες και όλους.

Οι οικογένειες μεταβιβάζουν αξίες από γενιά σε γενιά, άρα οι βιώσιμες συνήθειες και η ευαισθητοποίηση για το κλίμα στις οικογένειες από μικρή ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ας σκεφτούμε την εικόνα ενός γονιού να μαθαίνει στο παιδί του πώς να μην αφήνει το νερό της βρύσης να «τρέχει» όταν δεν χρειάζεται ή να του μιλάει για το πως προστατεύοντας το περιβάλλον είναι σαν να προστατεύουμε το σπίτι μας και την οικογένειά μας.

Νέα δεδομένα, νέες προκλήσεις, νέες αξίες. Οι αξίες αυτές, όμως, όχι μόνο δεν «απειλούν» την οικογένεια όπως την ξέρουμε αλλά κάνουν ακόμα πιο δυνατές τις σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα μέλη. Προστατεύουν παράλληλα και το «αύριο» της φύσης, άρα όλων μας.

Αυτή την ενδυνάμωση και αυτή την προστασία αξίζει να τη γιορτάζουμε. Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα