Δείξε την αγάπη σου για την Ελλάδα: Πώς η οικογένεια μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον

Όλοι μας αγαπάμε την Ελλάδα, όλοι μας ονειρευόμαστε να βρισκόμαστε συνέχεια στην πανέμορφη φύση της.
3'

Για αυτό και με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας που εστιάζει στην προστασία του Περιβάλλοντος, συνειδητοποιούμε ότι στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, οι γονείς έχουμε την ευθύνη να συντελέσουμε κι εμείς στην προσπάθεια για βιωσιμότητα, και προπάντων να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές την έννοια του σεβασμού και της φροντίδας προς το περιβάλλον. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Ποια είναι αυτά τα βήματα που θα ακολουθήσουμε μαζί με τα παιδιά μας για να βοηθήσουμε κι εμείς από τη δική μας πλευρά;

#1 Τα βήματα για ένα βιώσιμο σπίτι

Η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλες αλλαγές προέρχονται πάντα από τις μικρές και καθημερινές πράξεις. Αυτές που μπορεί να μας φαίνονται αρχικά ασήμαντες αλλά εν τέλει αποδεικνύονται οι πιο σημαντικές. Για αυτό, κάνοντας βιώσιμες επιλογές για το σπίτι μας, μπορούμε να αναλάβουμε κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, την ευθύνη που μας αναλογεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση λοιπόν, είναι η πάντα η πρώτη λύση που μας έρχεται στο μυαλό και η πιο μεγάλη για να συμβάλλουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα πιο sustainable περιβάλλον. Φροντίζουμε να επιδιορθώνουμε ή να δίνουμε τα δικά μας ρούχα και των παιδιών μας, να μην αγοράζουμε πολλά προϊόντα από το σουπερμάρκετ και μετά τα πετάμε, να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια μπορούμε και να περιορίσουμε το πλαστικό που υπάρχει σπίτι μας. Αυτές οι εύκολες και απλές βιώσιμες πρακτικές είναι μόνο λίγες από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε στο σπίτι μας για να το μετατρέψουμε σε όσο πιο «πράσινο» γίνεται.

#2 Η κοινωνική δράση είναι η πιο σημαντική

Το περιβάλλον και τον τόπο που αγαπάμε πρέπει να τον σεβόμαστε, όπως ακριβώς κάνουμε και στο σπίτι μας. Έτσι, πηγαίνοντας και συμμετέχοντας σε κοινωνικούς καθαρισμούς, μαζί με τα παιδιά μας, τους μαθαίνουμε να αναπτύσσουν ενσυναίσθηση για το τι συμβαίνει στη φύση αλλά και να τη φροντίζουν. Το να καθαρίζουμε το περιβάλλον γύρω μας, ενισχύει την αγάπη που έχουμε για αυτό και μαθαίνει στα παιδιά μας τι σημαίνει υπευθυνότητα. Γιατί η καλύτερη εκπαίδευση ενός παιδιού γίνεται μέσα από την πράξη, και έτσι οι κοινωνικές δράσεις παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτή.

#3 Αποκτάμε περιβαλλοντική συνείδηση

Το κλειδί για να αποκτήσει ένα παιδί περιβαλλοντική συνείδηση και παιδεία είναι η γνώση. Για αυτό, μαθαίνοντας μαζί με τα παιδιά μας για το περιβάλλον, την κλιματική κρίση αλλά και τους τρόπους που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να βοηθήσουμε, συντελούμε κι εμείς στη δημιουργία της περιβαλλοντικής συνείδησης. Ενημερωνόμαστε, παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ και βίντεο σχετικά με αυτό, διαβάζουμε, προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα και αποτελούμε κι εμείς μέρος της αλλαγής, δίνοντας το καλό παράδειγμα στις επόμενες γενιές αλλά και φροντίζοντας ταυτόχρονα για αυτές. Για να μπορούν με τη σειρά τους να απολαμβάνουν κι αυτές την ομορφιά αυτής της χώρας.

Έτσι λοιπόν, η αγάπη για την Ελλάδα και τη φύση της συνδέεται άμεσα με την ευθύνη, με την ευθύνη που έχουμε ο καθένας από εμάς και η κάθε ελληνική οικογένεια να αποδείξουμε πόσο πολύ μας ενδιαφέρει η περιβαλλοντική της ευημερία. Γιατί τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας θέλουμε να συνεχίσουμε να αντικρίζουμε τα μαγικά αυτά τοπία και να μπορούμε να ονειρευόμαστε τη ζωή μας σε αυτά.