Επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα: Αυτή ήταν η δεκαετία με τις περισσότερες

Καρχαρίες: Η πιο θανατηφόρα δεκαετία για τις καταγεγραμμένες επιθέσεις καρχαριών στα ελληνικά ύδατα ήταν η δεκαετία του 1950
Φωτ.: Unsplash
3'

Αύξηση της παρουσίας καρχαριών έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στα ελληνικά νερά.

Ειδικά μετά τις τελευταίες εμφανίσεις σε Ρόδο, Γλυφάδα και Βόλο με τους καρχαρίες που «έκοβαν βόλτες» οι λουόμενοι «τρέμουν» σαν τα ψάρια να μπουν στη θάλασσα.

Ενδιαφέρον έχει μια περσινή μελέτη στο International Journal of Fisheries and Aquatic Studies. Ο συγγραφέας της μελέτης συνέλεξε στοιχεία από διάφορες πηγές για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο προφίλ των περιστατικών που συνέβησαν στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 1847 και 1981, αναφέρει το greekreporter.com

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιο θανατηφόρα δεκαετία για τις καταγεγραμμένες επιθέσεις καρχαριών στα ελληνικά ύδατα ήταν η δεκαετία του 1950. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετούς περιόδου, υπήρξαν συνολικά έξι περιστατικά, πέντε από τα οποία αποδείχθηκαν θανατηφόρα.

Κατά τη διάρκεια πολλών από τα περιστατικά, το είδος του καρχαρία που συμμετείχε στην επίθεση δεν μπορούσε να προσδιοριστεί. Στις περιπτώσεις όπου η ταυτοποίηση μπορούσε να διαπιστωθεί, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες (Carcharodon carcharias Linnaeus) ήταν το είδος που εμπλέκεται συχνότερα.

Η γενική εικόνα πάντως είναι ότι οι επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα είναι σπάνιες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 180 ετών που εξετάστηκε στην εργασία, καταγράφηκαν συνολικά μόνο 15 περιστατικά.

Οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από καρχαρίες

Από τις καταγεγραμμένες, αλλά όχι επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

  • Το 1847 πλοίο του 36ου Τάγματος του Γουόρστερσαϊρ που έφτασε στην Κέρκυρα έχασε 19χρονο Βρετανό στρατιώτη, ο οποίος φέρεται να δέχτηκε επίθεση από καρχαρία καθώς κολυμπούσε στο βόρειο τμήμα του νησιού.
  • Το 1903 στην Κρήτη καταγγέλθηκαν δύο θάνατοι από επιθέσεις καρχαριών σε σφουγγαράδες.
  • Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1948 καταγράφεται θανατηφόρα επίθεση από «γιγαντιαίο σκυλόψαρο», όπως περιγράφεται, σε ψαρά.
  • Στις 17 Αυγούστου του 1951 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας 16χρονη δέχεται επίθεση από καρχαρία και χάνει τη ζωή της. Γλιτώνει τραυματισμένος ο 17χρονος φίλος της.
  • Το 1956 στην Κέρκυρα μια 15χρονη δέχεται θανατηφόρα επίθεση από άγνωστο είδος καρχαρία.
  • Την 1η Ιουνίου του 1963 η Αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος Χέλγκα Πογκλ κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε, σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από την ακτή στον Παγασητικό κόλπο. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν η φίλη της Βίλκεν, η οποία περιέγραψε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.
  • Το 1981 καταγράφηκε επίθεση καρχαρία σε Αυστριακό τουρίστα στην περιοχή του Παγασητικού, χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

Τι πρέπει να κάνουμε για να τους αποφύγουμε

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Θοδωρής Τσιμπίδης εξήγησε ότι οι εμφανίσεις των καρχαριών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς πρόκειται για ένα είδος το οποίο ζει χιλιάδες χρόνια στις θάλασσές μας, από τα ρηχά έως τα 1.000 μέτρα περίπου. Ενώ τόνισε ότι όσο οι καρχαρίες είναι νεαροί ζουν στα ρηχά και μεγαλώνοντας κατευθύνονται στα βαθιά.

«Έχουμε πάνω από 70 είδη καρχαριών. Το είδος που εμφανίστηκε στην Γλυφάδα δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά. Τα περισσότερα είδη καρχαριών στην ενήλικη ζωή τους ζουν στα ρηχά και μεγαλώνοντας πηγαίνουν στα βαθιά όπου και παραμένουν, για τον λόγο αυτό είδαμε τον καρχαρία στη Γλυφάδα. Έχει γίνει ξανά αντίστοιχο περιστατικό απλά δεν το έχουμε παρατηρήσει», ανέφερε αρχικά ο Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ο καρχαρίας που εντοπίστηκε να κολυμπάει στα ρηχά στη δεύτερη μαρίνα Γλυφάδας, ανάμεσα στα σκάφη προκάλεσε πανικό. Όπως εξήγησε ο Θοδωρής Τσιμπίδης η εμφάνισή τους έχει να κάνει με την τροφή τους. Είναι μια περίοδος που γεννούν τα ψάρια, οπότε κατευθύνονται προς τα ρηχά.