ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει όλος ο ΚΟΚ: Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας

troxaia

Έρχεται νέος ΚΟΚ με αυστηρότες ποινές για οδηγούς και πλήρη απενοχοποίηση του οχήματος

Νέος αλλαγμένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο, με βάση τον οποίο μάλιστα δεν θα αφαιρούνται πλέον οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο νέος ΚΟΚ αλλάζει πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια και εισάγει μία πολιτική δικαιότερων ποινών για τις οδικές παραβάσεις, που θα αξιολογούνται ανάλογα την σοβαρότητα και την επικινδυνότητά τους, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα.

Οι ποινές θα είναι πιο αυστηρές για όσους υποπίπτουν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, που συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα, όπως η πάράβαση του ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοολ και η αντικανονική προσπέραση.

Με τον νέο ΚΟΚ απενοχοποιείται το όχημα, δηλαδή πλέον δεν θα αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, που σε μία απερισκεψία του οδηγού, αφαιρούνται οι πινακίδες, επηρεάζοντας ενδεχομένως και τρίτα άτομα, που δεν μπορούν να κάτσουν πίσω από το τιμόνι του εν λόγω οχήματος. Αυτό λοιπόν πρόκειται να αλλάξει και θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της ποινής για τον οδηγό που υπέπεσε στην παράβαση.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης με τον νέο ΚΟΚ είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται και η προσπάθεια διασφάλισης της είσπραξης των προστίμων.

Μάλιστα θα δημιουργηθεί και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παραβάσεων, που θα αποτελείται μεταξύ άλλων από ψηφιακή πλατφόρμα που θα ελέγχει και θα βεβαιώνει την είσπραξη των προστιμων.