Αφρικανική σκόνη: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες – Πού οφείλεται ο «κόκκινος» ουρανός

Μέχρι πότε θα επιμείνει η αφρικανική σκόνη στη χώρα μας.
EUROKINISSI.
1'

Εντονότερο και μεγαλύτερης διάρκειας συγκριτικά με τον Απρίλιο είναι το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που πλήττει την ελληνική επικράτεια, αυτές τις μέρες. Η κατάσταση θα βελτιωθεί από την Τετάρτη (22/05), σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Αμοιρίδης, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο ουρανός «βάφτηκε» κόκκινος το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας πως «αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ήταν χαμηλότερα ως προς τη θέση του ηλίου στη Δύση και έκανε αυτό το όμορφο οπτικό φαινόμενο. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις είναι μεγαλύτερες τώρα», σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Στην Κρήτη, η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης τον Απρίλιο ξεπέρασαν για λίγο τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ, τώρα προσέγγισαν τα 200. Αντίστοιχη εικόνα και στην Πελοπόννησο (πάνω από 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, έναντι 200 τον Απρίλιο).

Από την αρχή του 2024, κατεγράφησαν στην Ελλάδα συνολικά δεκαπέντε επεισόδια αφρικανικής σκόνης από την Αφρική. Τα πέντε ήταν εντονότερα και τα δύο –του Απριλίου και αυτού που είναι σε εξέλιξη– έγιναν ιδιαίτερα αισθητά από τους πολίτες.

Σχετικές ειδήσεις