«Καμπανάκι» Συνολάκη για την κλιματική κρίση: «Σε 50 χρόνια, ένα κομμάτι της Δήλου θα εξαφανισθεί»

«Φοβόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που αποσταθεροποιείται το κλίμα», υπογράμμισε ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Συνολάκης.
«Καμπανάκι» Συνολάκη για την κλιματική κρίση: «Σε 50 χρόνια, ένα κομμάτι της Δήλου θα εξαφανισθεί»
EUROKINISSI.
2'

«Η Δήλος κινδυνεύει να χαθεί», ανέφερε σήμερα (20/05) ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, σε μία δραματική προειδοποίηση για την κλιματική κρίση.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «η Δήλος κινδυνεύει να χαθεί. Το κάτω μέρος του νησιού είναι σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας και με μία μικρή άνοδο της στάθμης μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, ένα κομμάτι του νησιού θα είναι κάτω από το νερό».

Ο καθηγητής εκτίμησε ακόμη πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση και ότι οι ακραίες θερμοκρασίες «θα γίνονται πιο ακραίες».

Στη συνέχεια, παρομοίασε την πορεία της ανθρωπότητας με αυτή ενός λεωφορείου εκτός ελέγχου, που κινείται ανάμεσα από πυρκαγιές και πλημμύρες και εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος για να «φρενάρει» αυτό το όχημα είναι να εγκαταλείψουμε το συντομότερο τα ορυκτά καύσιμα, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και προσωπικό.

«Φοβόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που αποσταθεροποιείται το κλίμα», ανέφερε επίσης ο κ. Συνολάκης, προσθέτοντας πως υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης θα υπάρξει ερημοποίηση.

Παράλληλα, επισήμανε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι, καθώς ο φόβος για την εκδήλωση mega–πυρκαγιών που καίνε πάνω από 40.000 στρέμματα, είναι μεγάλος. «Πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο που θα προσπαθούμε να σβήσουμε τις φωτιές, όμως, αυτές θα σβήνουν όποτε θέλουν», σχολίασε.

Ο κ. Συνολάκης αναμένει πολύ ηψηλές θερμοκρασίες για το εφετινό καλοκαίρι, σημειώνοντας πως «αυτό που θα αντιμετωπίσουμε, είναι περισσότερη ξηρασία στα νησιά του Αιγαίου και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή