Φάκελος Νεκροτομεία: Τα παράνομα «πιστοποιητικά θανάτου», οι ταριχεύσεις και ο ιατροδικαστικός ρόλος
Νεκροτομείο: Τι γίνεται με τις καταγγελίες για «εμπόριο» με τις ταριχεύσεις σορών και πιστοποιητικά θανάτου που συντάσσονται ακόμη και κατ’ οίκον
Τι συμβαίνει τελικά με την κατάσταση στα Νεκροτομεία; Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η αποκάλυψη της «Espresso» για τα «ανεξερεύνητα» έργα και ημέρες κυρίως στα Νεκροτομεία Αθηνών και Πειραιά, όπου φέρεται να έχει στηθεί μια προσοδοφόρα «μπίζνα» με ιατροδικαστές και «τελετάρχες».
Το κουβάρι ξετυλίγεται με αφετηρία την κόντρα μεταξύ γραφείων τελετών, που με βάση καταγγελίες «πατάνε επί πτωμάτων» προκειμένου να καρπωθούν το πλέον δυνατό όφελος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η «Espresso», στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. υφίσταται πληθώρα αναφορών για «εμπόριο» με τις ταριχεύσεις σορών και πιστοποιητικά θανάτου που συντάσσονται ακόμη και κατ’ οίκον.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ειδικά σχετικά με τις ταριχεύσεις η χρέωση είναι έξτρα όταν πρόκειται για την επαρχία και το εξωτερικό, με πολλές περιπτώσεις να αφορούν συγκεκριμένα στην Αλβανία.
Τα παράνομα «πιστοποιητικά θανάτου»
Ενδελεχούς διερεύνησης χρήζει έγγραφο που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, και στο οποίο εν ενεργεία πρωτοδιοριζόμενος ως «δόκιμος» ιατροδικαστής στην Κεντρική Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών φέρεται να συνέτασσε παρανόμως «πιστοποιητικά θανάτου», με τη σφραγίδα που διατηρούσε όμως ως ελεύθερος επαγγελματίας. Και μάλιστα άνευ διενέργειας νεκροψίας-νεκροτομής στο νεκροτομείο της υπηρεσίας στο Γουδί, αλλά σε κατ’ οίκον επισκέψεις…
Τι λέει ο Δρ. Γρηγόρης Λέων στο Newsbomb.gr
Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον ειδικό ιατροδικαστή, Δρ. Γρηγόρη Λέων, προκειμένου να διαλευκάνει την περίπλοκη υπόθεση.
«Μιλάμε για κάποιο νεοδιοριζόμενο, δεν έχει άδεια. Οι ιατροδικαστές του δημοσίου δεν μπορούν να εργάζονται παράλληλα ως ιδιώτες, πάρα μόνο όσον άφορα τις ταριχεύσεις, όπου μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο κι αυτό αν έχουν λάβει ειδική άδεια από το υπηρεσιακό συμβούλιο», διευκρινίζει αρχικά ο κ. Λέων.
«Αν μιλάμε για συγκεκριμένο ιατροδικαστή πρέπει να διερευνηθεί αν έχει άδεια για εκτός ωραρίου, άδεια για ιδιωτικό έργο. Αν έχει δοθεί άδεια και αν η πράξη του εμπίπτει στο πλαίσιο της άδειας», προσθέτει.
Πώς συνδέεται με τη δολοφονία στη Χαλκίδα
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της «Espresso» όσον αφορά τον «δόκιμο» ιατροδικαστή, που είναι κανονικά διορισμένος στην Κεντρική Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, φέρεται να έβαζε την υπογραφή του σε πιστοποιητικά θανάτου σε κατ’ οίκον επισκέψεις.
Πρόκειται μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναφορές, για τον ιατροδικαστή που κλήθηκε πρόσφατα στη δολοφονία της 63χρονης στη Χαλκίδα. Η άτυχη γυναίκα δέχθηκε πέντε μαχαιριές στο αυχένα, αν και αρχικά ο ιατροδικαστής δεν είχε εντοπίσει τις μαχαιριές και θεώρησε ότι ο θάνατός προήλθε από πτώση.
Σχετικά με αυτό ο Δρ. Γρηγόρης Λέων τονίζει «πως θα ήθελα να ακούσω και την άποψη του συναδέλφου ιατροδικαστή». «Η αυτοψία είναι το Α και το Ω , θεωρώ ότι γίνεται με επιμέλεια, αν δεν έχει γίνει θα πρέπει να ερωτηθεί ο ιατροδικαστής», είπε στο Newsbomb.gr.
Τι άλλο αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Espresso»
Η «Espresso» έχει στη διάθεσή της, πάντως, ένα απ’ τα πιστοποιητικά θανάτου για τα οποία καταγγέλλεται ο «δόκιμος», πλην όμως διορισμένος, ιατροδικαστής στη μεγαλύτερη ιατροδικαστική υπηρεσία της χώρας.
Στις 24/12/2022, ο εν λόγω ιατροδικαστής μετέβη στην οδό Κίρκης στο Γαλάτσι, «εξέτασε» την 89χρονη Μ.Ε. και διέγνωσε πως η «νοσηρή κατάσταση που προκάλεσε τον θάνατό της ήταν: α) καρδιακή ανεπάρκεια, β) ισχαιμική καρδιοπάθεια, γ) νόσος Πάρκινσον (κατακεκλιμένη-κατάκοιτη). Στο έγγραφο, η κρίσιμη παράγραφος του πιστοποιητικού θανάτου, που παρέμεινε κενή, είναι ο βίαιος θάνατος ως προϊόν ατυχήματος, αυτοκτονίας ή ανθρωποκτονίας.
Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον οποίον επικαλείται η εφημερίδα, υπογράμμισε ότι «έτσι μπορεί άνετα να συγκαλυφθεί και ένας φόνος, και μάλιστα με πιστοποιητικό θανάτου που φέρει την υπογραφή όχι κάποιας τυχαίας ειδικότητας, αλλά του ιατροδικαστή, καθώς τα αστυνομικά όργανα στα Α.Τ., όταν πάνε οι οικείοι να δηλώσουν τον θάνατο, δεν μπορούν να γνωρίζουν αν ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής απαγορεύεται να έχει τέτοιου είδους παράνομη και “μαύρη” δραστηριότητα. Κάθε φορά, ωστόσο, που πάμε διαχρονικά να κάνουμε εις βάθος έρευνα για τα σημεία και τέρατα στην ιατροδικαστική υπηρεσία, η οποία ανήκει στο δικό μας υπουργείο, μας θέτουν υπό ομηρία με λευκή απεργία
»Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν άταφοι οι νεκροί, να ψάχνουμε για διαθέσιμα ψυγεία και οι οικογένειες των θανόντων να τηλεφωνούν (και, δικαιολογημένα, σε γραφεία υπουργών) για να λυθεί το ζήτημα. Πάντως, κάθε δόκιμος ιατροδικαστής είναι ουσιαστικά κανονικός ιατροδικαστής που έχει τελειώσει την ειδικότητά του και επί δύο χρόνια στην ιατροδικαστική υπηρεσία κρίνεται επί του πρακτέου».
Την ίδια ώρα, άλλο ένα περιστατικό έρχεται τελευταία να προβληματίσει και για την επιστημονική επάρκεια άλλου ιατροδικαστή, και μάλιστα πανεπιστημιακού, συνεχίζει η εφημερίδα και προσθέτει το περιστατικό της Χαλκίδας:
Το «δεξί χέρι» της ειδικής συμβούλου απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών που όρισαν οι ανακρίτριες για την πολύκροτη υπόθεση Πισπιρίγκου υπέπεσε σ’ ένα παρ’ ολίγον ολέθριο λάθος, που κόντεψε να βγει «ατύχημα». Και αυτό δεν είναι άλλο από τη δολοφονία με μαχαίρι στον αυχένα της 63χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή μέσα σε λίμνη αίματος στη Χαλκίδα, την προπερασμένη Πέμπτη. Στην αυτοψία του χώρου, ο νεαρός πανεπιστημιακός ιατροδικαστής «διέγνωσε» πως ο θάνατος της γυναίκας οφείλεται σε πτώση από τις σκάλες του σπιτιού της.
Το έγκλημα όμως αποκαλύφθηκε στο Νεκροτομείο Αθηνών, απ’ τον έμπειρο νεκροτόμο που διέκρινε τις απανωτές μαχαιριές στον αυχένα. Ο ιατροδικαστής μεταφέρθηκε στη Χαλκίδα με περιπολικό και, όταν εξέτασε τη θανούσα, προφανώς «επιδερμικά» και «επιπόλαια», απεφάνθη ότι το τραύμα και το αίμα στον τόπο του συμβάντος οφείλονταν στην πτώση της στις σκάλες… Η γυναίκα, ωστόσο, είχε δεχθεί πέντε μαχαιριές! Φυσικά, προηγήθηκε τεράστια αναστάτωση στο νεκροτομείο και καταβλήθηκε προσπάθεια αποσιώπησης της ανατριχιαστικής αποκάλυψης του ευσυνείδητου νεκροτόμου.
Ήρθε όμως ο δικηγόρος της οικογένειας της θανούσας Θανάσης Τάρτας να καταγγείλει: «Ντρέπομαι για τη συμπεριφορά του ιατροδικαστή. Την εξέτασε στο σπίτι και δεν είδε τις μαχαιριές. Όχι μόνο δεν είδε τις μαχαιριές, αλλά είπε ο ίδιος πως ο θάνατος προήλθε από την πτώση. Ο ιατροδικαστής αρχικά δεν είχε μιλήσει για δολοφονία. Μπορεί να ξανακοιτάξει τις γνώσεις του…» Σημασία πάντως έχει πως, λόγω του «ατυχήματος», αλλοιώθηκαν χρήσιμα στοιχεία, όπως τα αποτυπώματα του ασύλληπτου δράστη. Ο χώρος δεν αποκλείστηκε για να εμφανιστούν σε αυτή την κρίσιμη φάση αστυνομικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων.