Ελλάδα και Πολωνία ζητούν από την Ε.Ε. κοινή ασπίδα αεράμυνας
Ελλάδα και Πολωνία, που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους, ζητούν από την Ε.Ε. να δημιουργήσει μια κοινή αντιπυραυλική ασπίδα για την προστασία της Ευρώπης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να δημιουργηθεί μια κοινή ασπίδα αεράμυνας, που θα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, έγραψαν στην επιστολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Οι δύο ηγέτες ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή στάλθηκε στη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη.
Ο Μητσοτάκης έθεσε την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον Απρίλιο, δήλωσε στο Bloomberg, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης το περιεχόμενο της επιστολής.
Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της ΕΕ από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones, σύμφωνα με την επιστολή.
Η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός τέτοιου ευρωπαϊκού αμυντικού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει σε αυτοάμυνα, πρόσθεσαν.
Η Πολωνία δαπάνησε το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνά της το 2023 και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις ΗΠΑ, αυτές οι χώρες δαπανούν τα μεγαλύτεραποσά για την άμυνά τους.
«Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε επίσης ένα ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, λειτουργώντας ως καταλύτης και διευκολυντής για την περαιτέρω αναβάθμιση των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης και για σημαντικά υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και κοινών έργων», έγραψαν Μητσοτάκης και Τουσκ.