Ελεγκτικό Συνέδριο: Η δημοσιονομική διόρθωση στην ΕΡΓΟΣΕ για τη σύμβαση 717 δεν έχει νομική ισχύ
Το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ που αφορά την ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης - Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης στερείται οιασδήποτε νομικής βάσεως, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που φέρνει τα πάνω-κάτω στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε το πρόστιμο των 2,4 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΡΓΟΣΕ τον Ιούνιο του 2019, κατόπιν πορίσματος και εντολής της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ).
Η ΕΡΓΟΣΕ είχε προσφύγει κατά αυτής της δημοσιονομικής διόρθωσης τον Ιούλιο του 2019 στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποδέχτηκε ότι οι μελέτες εφαρμογής της σηματοδότησης που εκπονήθηκαν από τρίτη εταιρεία για λογαριασμό της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ήταν ορθές, νόμιμες, παραδόθηκαν κανονικά και ότι η καταλληλότητα της συγκεκριμένης εταιρείας είχε εγκριθεί από την ΕΡΓΟΣΕ προτού αναλάβει την εκπόνηση των μελετών.
Με άλλα λόγια ανέτρεψε την επίμαχη απόφαση στην οποία στηρίζεται και η δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για απάτη. Κατά συνέπεια, το πλέον αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Δικαιοσύνης αποφάνθηκε ότι η σύμβαση εκτελέστηκε νόμιμα και ότι δεν υπάρχει ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο ή την Ε.Ε., όπως υποστηρίζει το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Ως εκ τούτου, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν οι διώξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την υπόθεση 717 θα συνεχιστούν και, αν ναι, σε ποια νομική βάση, εφόσον το πρόστιμο της ΕΔΕΛ έχει ακυρωθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη.