Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Οι γονείς μας ο πυρήνας της οικογένειας και οι σούπερ ήρωες της ζωής μας

Παγκόσμια Ημέρα Γονέα: H αγάπη και η αφοσίωση των γονέων είναι ανεκτίμητα αγαθά που αξίζουν την ύψιστη τιμή και αναγνώριση, όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα 
Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Οι γονείς μας ο πυρήνας της οικογένειας και οι σούπερ ήρωες της ζωής μας
Pixabay
7'

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέα είναι μια υπενθύμιση της αδιάκοπης προσφοράς των γονέων και της σημασίας τους στην κοινωνία. Είναι μια ημέρα τιμής και αναγνώρισης για όσους αφιερώνουν τη ζωή τους στην ανατροφή και την ευημερία των παιδιών τους. H αγάπη και η αφοσίωση των γονέων είναι ανεκτίμητα αγαθά που αξίζουν την ύψιστη τιμή και αναγνώριση, όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα.

Η Έλσα Δημοπούλου, ψυχολόγος και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, μίλησε στο Newsbomb.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέα που γιορτάζεται κάθε 1η Ιουνίου, αναγνωρίζοντας την αφοσίωση και την αυτοθυσία των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους.

Αναφέρθηκε στη σημασία της συναισθηματικής ισορροπίας και ασφάλειας που πρέπει να προσφέρουν οι γονείς, καθώς και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Επισήμανε τα θετικά χαρακτηριστικά ενός καλού γονέα, όπως η ενσυναίσθηση, η υπομονή, ο σεβασμός και η κατανόηση, ενώ τόνισε την ανάγκη για αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Συζήτησε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα, όπως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Τέλος, έστειλε συμβουλές στους γονείς προκειμένου να ενισχύσουν τη σχέση τους με τα παιδιά.

«Με την ανοχή των γονιών μπαίνει στον ίσιο δρόμο η άγρια νιότη», τη φράση του Πλούταρχου, χρησιμοποίησε η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, παιδοψυχολόγος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και συγγραφέας, Έλσα Δημοπούλου προκειμένου να ερμηνεύσει την έννοια του «γονέα» στο Newsbomb.gr.

Έλσα Δημοπούλου: «Να ισορροπείς τις επιθυμίες των παιδιών με τους κινδύνους που ελλοχεύουν»

Η Έλσα Δημοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων που είναι σήμερα, Σάββατο 1η Ιουνίου μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στους γονείς. Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέα, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση και την τιμή των γονέων για την αφοσίωση, τη δέσμευση και την αυτοθυσία τους στην ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών τους. Καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2012, προκειμένου να τονιστεί η σημαντική συμβολή των γονέων στην οικοδόμηση μιας υγιούς και υποστηρικτικής οικογένειας, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας.

«Το να είσαι γονιός σημαίνει ότι θα πρέπει να ισορροπείς τις επιθυμίες των παιδιών με τους κινδύνους που ελλοχεύουν και σχετίζονται με αυτές. Συναισθηματική ισορροπία και ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι συναισθηματικά κοντά στο παιδί και να νιώθει ασφάλεια ό,τι και εάν του συμβεί», είπε αρχικά στο Newsbomb.gr η Έλσα Δημοπούλου.

Και συμπλήρωσε: «Καλείσαι να βοηθήσεις το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά, να αναπτύξει το πνεύμα του και τις κοινωνικές του δεξιότητες. Είναι εξίσου σημαντικό να βοηθήσεις το παιδί να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, να αγαπάει τον εαυτό του και να αγαπήσει την ζωή. Να βοηθήσεις το παιδί να αναπτύξει την ενσυναίσθηση για τον κόσμο γύρω του. Καλείσαι επίσης να του διδάξεις την σημασία τού να έχει αξίες στην ζωή του (αξιακό κώδικα)».

Ο Ρόλος των Γονέων στην Κοινωνία

Οι γονείς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των αξιών των παιδιών τους. Μέσα από την καθημερινή τους φροντίδα, την καθοδήγηση και την παροχή αγάπης και υποστήριξης, συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών. Η επιρροή τους είναι ανεκτίμητη, καθώς η οικογένεια είναι ο πρώτος κοινωνικός θεσμός στον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλοεπιδρούν, να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους.

Αναφερόμενη στα θετικά χαρακτηριστικά ενός καλού γονιού είπε: «Να έχει ενσυναίσθηση, να μπορεί να μπαίνει στην θέση του άλλου, να νιώσει τα συναισθήματα του παιδιού του. Να έχει υπομονή, να μην τα περιμένει όλα από την αρχή. Να σέβεται τις ανάγκες του παιδιού. Να έχει κατανόηση, ώστε να καταλαβαίνει την διαφορετικότητα του κάθε παιδιού».

«Να έχει αυτογνωσία και να βελτιώνει τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητας του. Να έχει αυτοπεποίθηση: να πιστεύει στις ικανότητες του ως γονιός. Να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να καλλιεργεί την κριτική του σκέψη. Να έχει θάρρος να εκφράζει την γνώμη του και να λέει όχι στο παιδί θέτοντας όρια όταν αυτό είναι απαραίτητο», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο γονέας λέγοντας «Ο κάθε γονέας σήμερα έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαχείρισης χρόνου μεταξύ της επαγγελματικής ζωής και της οικογενειακής ζωής».

«Το ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, η αίσθηση της παραγωγικότητας και η ικανοποίηση που πηγάζει από την αίσθηση αυτή, βοηθά τους γονείς να νιώσουν ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους και αυτή η θετική ενέργεια μετατρέπεται σε θεραπευτικό κραδασμό και σε μια αίσθηση ασφάλειας για τα παιδιά. Ο κάθε γονιός έχοντας βρει την ταυτότητα του σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο συνειδητοποιεί την μοναδικότητα του και αισθάνεται πλήρης», πρόσθεσε.

Η Σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Γονέα

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέα αποτελεί μια ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους γονείς και να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Σε μια εποχή όπου οι συνθήκες ζωής μεταβάλλονται συνεχώς, η υποστήριξη των γονέων γίνεται πιο σημαντική από ποτέ.

Σύμφωνα με την κυρία Δημοπούλου ο γονιός οφείλει να περάσει στα παιδιά του «τη ζεστασιά της φωλιάς».

«Οι αξίες της οικογενειακής φωλιάς οι οποίες έχουν διδαχθεί από τους γονείς στα παιδιά, καλλιεργούν την αυτοεκτίμηση και οδηγούν στην αυτονομία και στην αυτενέργεια των παιδιών κατά την διάρκεια της εφηβείας και της ενήλικης ζωής», σημείωσε.

Τέτοιες αξίες είναι:

  • Ο αυτοσεβασμός
  • Η αυτοπεποίθηση
  • Η ειλικρίνεια
  • Το θάρρος
  • Η αγάπη για τον εαυτό μας
  • Η καλή επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον
  • Η συνεργασία

Tips για γονείς:

  1. Να ενισχύετε την προσπάθεια που κάνει το παιδί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα
  2. Να εμπνέετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του
  3. Να στηρίζετε το παιδί ώστε να παίρνει πρωτοβουλίες
  4. Να το βοηθάτε να διαχειριστεί δύσκολα συναισθήματα (φόβο, θυμό, άγχος, θλίψη)
  5. Να είστε εκεί στις δύσκολες στιγμές αλλά και στις χαρές, επιτυχίες του παιδιού

«Τέλος, να θυμάστε ότι όσο φροντίζετε την σχέση με το παιδί σας τόσο απολαμβάνετε τα δώρα της», υπογράμμισε η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, παιδοψυχολόγος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και συγγραφέας, Έλσα Δημοπούλου.

Παράλληλα η κυρία Δημοπούλου πρότεινε στους γονείς να διαβάσουν το βιβλίο της με τίτλο «Οι σχέσεις που ονειρευόμαστε». Μέσα στο βιβλίο αναφέρεται ότι «κάθε σχέση είναι χρήσιμη και πολύτιμη για την εξέλιξή μας. Το μυστικό για να συντηρηθεί είναι η φροντίδα, η ανανέωση και, προ πάντων, η αγάπη. Υπάρχουν όμως σήμερα πραγματικά ανθρώπινες σχέσεις; Ποια είναι τα μυστικά για τη δημιουργία τους; Το βιβλίο αφορά όλους όσοι θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, συντροφικές, οικογενειακές, φιλικές, εργασιακές, αλλά κι εκείνους που αναζητούν ουσιαστικότερες σχέσεις στην καθημερινότητά τους. Απευθύνεται όμως και σε όλους όσοι έχουν πονέσει στις σχέσεις τους, έχουν πληγωθεί από σχέσεις και επιθυμούν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτές».

Διαβάστε επίσης

Οι οικογενειακές αξίες που προστατεύουν εμάς και το περιβάλλον

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Το ασφαλές καταφύγιο, ο πρόωρος παράδεισος, το κύτταρο του πολιτισμού

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας: Ο ρόλος της γυναίκας στην ανατροφή του παιδιού

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή