Φίδια: Τι να κάνουμε εάν τα δούμε μπροστά μας - Πώς θα καταλάβουμε το τσίμπημα οχιάς

Πώς να αντιδράσουμε αν βρεθούμε μπροστά σε ένα φίδι
Φίδια: Τι να κάνουμε εάν τα δούμε μπροστά μας - Πώς θα καταλάβουμε το τσίμπημα οχιάς
2'

Αναστάτωση υπάρχει το τελευταίο διάστημα από την όλο και πιο συχνή εμφάνιση φιδιών.

Τα σπίτια ειδικά στην εξοχή κυκλωμένα από μεγάλη βλάστηση είναι ο ιδανικός τόπος για να φωλιάσουν ή να συρθούν τα φίδια.

O Θωμάς Τζίμας, παθολόγος μίλησε στην ΕΡΤ και τονίζει ότι πρέπει να τηρείται μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον δυο μέτρα σε περίπτωση συνάντησης με φίδια. Ουδέποτε ενοχλούμε ένα φίδι και σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να το κτυπήσουμε ή να το σκοτώσουμε. Γιατί τότε είναι η φυσική αντίδραση κάθε ζώου να αμυνθεί και να επιτεθεί.

Φυσικά στην Ελλάδα εκτός από την οχιά δεν υπάρχουν άλλα δηλητηριώδη φίδια και το δάγκωμά της είναι αντιμετωπίσιμο, αρκεί να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία, λέει ο κ. Τζίμας και δίνει απλές συμβουλές.

«Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε σε περίπτωση δαγκώματος. Δεν σηκώνουμε το μέλος που επλήγη πάνω από το ύψος της καρδιάς, γιατί τότε επιταχύνεται η ροή του δηλητηρίου. Εάν διαπιστωθούν συμπτώματα ζαλάδας, εμέτου και πόνου είναι προτιμότερο να κληθεί ένας γιατρός, παρά να επιχειρήσει το θύμα να οδηγήσει ή να περπατήσει μόνος του αναζητώντας βοήθεια. Κάθε σωματική κίνηση βοηθά την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό.

Όταν στο σημείο του δαγκώματος διαπιστωθούν δύο έντονα αποτυπώματα δοντιού, τότε πρόκειται για οχιά και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς το δηλητήριο χρειάζεται περίπου 4 – 6 ώρες για να αποβεί μοιραίο. Κοκκίνισμα, οίδημα και έντονος πόνος είναι ο συναγερμός για να προσφύγει ο παθών στον γιατρό.

Πώς να αντιδράσουμε αν βρεθούμε μπροστά σε ένα φίδι

Υπάρχουν και σπάνιες αναφυλακτικές αντιδράσεις. Όσοι πάσχουν από αλλεργίες χρειάζεται να έχουν μαζί τους μια ένεση αδρεναλίνης δια παν ενδεχόμενο.

Οι πρακτικές αντιμετώπισης ενός δαγκώματος όπως απομύζηση του δηλητηρίου ανήκουν στην δημιουργική σφαίρα των σεναριογράφων και μπορούν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι τα φίδια τρέφονται με μικρά θηλαστικά, ποντίκια, πουλιά, σαύρες, έντομα και ως εκ τούτου αποτελούν φυσικούς καθαριστές του περιβάλλοντος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή