Γιατί εξετάζεται η απαγόρευση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Προς το τέλος οδεύει η τέλεση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
EUROKINISSI.
2'

Ζήτημα έχει προκύψει με την τέλεση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, έπειτα από επιστολή παραπόνων του Σωματείου Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή επισημαίνει ότι «σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα ληξιαρχεία δεν λειτουργούν τις παραπάνω μέρες και οι ληξίαρχοι δεν μεταβαίνουν στην υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες να μην εκδίδονται άδειες ταφής και οι ταφές να πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου, ενώ η ληξιαρχική πράξη θανάτου δηλώνεται στην υπηρεσία την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα».

Παράλληλα, το σωματείο αναφέρει πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ορίζει ότι οι επαγγελματίες λειτουργοί κηδειών δεν μπορούν να δηλώσουν το προσωπικό το οποίο απασχολούν πέραν του εξαήμερου της εβδομάδας, διαφορετικά προβλέπονται κυρώσεις.

Ακόμη, σημειώνει ότι οι λειτουργοί κηδειών θα έπρεπε να λαμβάνουν παραστατικά κατά την ανόρυξη που γίνεται στις ταφές, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, στο 80% των περιφερειακών και μικρότερων σε πληθυσμό δήμων της ΠΕΔ–ΚΜ, γίνεται από μη επαγγελματίες και τα χρήματα «δίνονται μαύρα στους εμπλεκόμενους».

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά από την ΠΕΔ–ΚΜ να εξετάσει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπηρεσία είτε οι ίδιοι οι Δήμοι στους οποίους ανήκουν τα κοιμητήρια, είτε η υπηρεσία να παραχωρηθεί σε ανάδοχο, ώστε να δίδεται νόμιμο παραστατικό αμοιβής για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Τούτα τα αιτήματα παρουσίασε και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Σωματείου, Νέστορας Νικολόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι το Πάσχα και την Πρωτομαγιά έγιναν πάρα πολλές ταφές, χωρίς να έχουν δηλωθεί στα ληξιαρχεία.